Tuesday, November 28, 2006

Ons ben zûnig

Dat kennen we van de Zeeuws meisje-margarine. Zeeuwen zouden dus zuinig zijn. Op zich niets mis mee, maar ik vraag me af zijn ze dan zuiniger dan de rest van Nederland? Mensen die zo scheutig mosselen eten en zoveel suiker op hun bolussen doen...nou die kan je toch niet echt zûnig vinden!! Maar wat weet ik ervan, ik ben zelf geen zeeuw, dus..uh...doe mij er maar twee!

Zeeuwse bolussen (15 st.)

2 tl gist
500 g bloem
1 tl zout
150 g melk
150 g water
rasp van 1 citroen
± 350 g bruine basterdsuiker
1 tl kaneel

Houd de bruine basterdsuiker én de kaneel apart en maak van alle andere ingredienten een zacht en soepel deeg. Laat het een half uur (onder plastic afgedekt) rusten en verdeel het dan in 15 stukjes en laat deze weer afgedekt 15 min rusten. Meng ondertussen de kaneel door de bruine suiker en doe dit in bijv. een grote lage ovenschaal. Je kunt zo voorkomen dat de suiker alle kanten op rolt over je aanrecht en de keukenvloer.
Rol nu de stukjes tot sliertjes. Maak een begin en laat ze tussendoor even rusten terwijl je met de volgende start. Daarna begin je ze in de bak met suiker te rollen (en knijp een beetje zodat de suiker er lekker in blijft plakken). De slierten zijn nu ongeveer 30 cm lang, draai ze op als een slakkenhuis en stop het laatste eindje eronder. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Ze kunnen vrij dicht bij elkaar liggen want ze lopen niet uit. Strooi de resterende suiker over de bolussen. Dek ze af met plastic en laat ze een uur narijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 260 ºC.
Bak de bolussen in de hete oven ongeveer 7-8 minuten. Na de baktijd, haal je de bakplaat uit de oven, leg je een stuk bakpapier over de bolussen en een andere bakplaat of rooster en keer de hele zaak om, zodat de bolussen met de onderkant naar boven liggen. Zo loopt de suiker lekker in de bolus. Laat helemaal afkoelen en smikkel ze dan heerlijk op. Ik ben er gek op!!!

(Aangepast recept uit "Kleine broodjes van ver & dichtbij" van I. Berentschot)

1 comment:

Anonymous said...

Yum! Morgen zal ik die proberen. Ik zag deze mooi gebakjes nooit in Noord Holland, maar misschien het ligt op dat ik ga niet zo vaak naar de banketbakker. Heel bedankt voor de recept!