Thursday, November 30, 2006

Peulvruchten

Vind je ze niet mooi? Geweldig wat een variatie aan kleuren en vorm en dan zijn het 'maar' gewoon peulvruchten. Deze komen uit een zakje met peulvruchtenmix die ik uit Italië heb meegebracht. Ze eten -vooral in Toscane- veel peulvruchten en zo vind je verschillende mixen van bonen en dergelijke kant en klaar in zakjes te koop. Hier kan je natuurlijk je eigen mengsel samenstellen. In de mix op de foto zitten spliterwten, rode en groene linzen, bruine, rode en witte bonen, borlotti bonen, zwarte oogjesbonen en tuinbonen. Ik ben er vast nog wel één vergeten maar de meeste heb ik wel denk ik.

Minestra di legumi
(peulvruchtensoep)
4-6 pers.

200 g gemengde peulvruchten
3 wortels
2 uien
3 stengels bleekselderij
1 bouillonblokje paddestoelen

1 bouillonblokje kip
1,5 l water
zout, peper
peterselie

Zet de peulvruchten de avond te voren in koud water. Snijd de ui, bleekselderij en wortel in kleine stukjes en fruit ze ongeveer 5-10 minuten aan in wat olijfolie. Giet het water erbij met de verkruimelde bouillonblokjes en de afgegoten gewelde bonenmix. Breng het aan de kook en laat het op zacht vuur zo'n 1-1,5 uur koken. Breng op smaak met peper en zout en garneer met wat peterselie.
Tip: Heel erg lekker is het ook in combinatie met porcini-paddestoelen (eekhoorntjesbrood). In de gedroogde variant laat je die een uur in warm water staan, en daarna eventueel in stukjes gesneden aan de soep toevoegen. Het water waarin ze geweld zijn vooral niet weggooien, maar zeven door een (kaas)doekje -er kan wat zand en gruis in zitten- en ook bij de soep doen. mmmmmm.....

3 comments:

Anonymous said...

Ik zaai elk jaar een aantal verschillende bonensoorten en die droog ik dan ook. Heerlijk eigen bonenmengsel krijg je dan. En het ziet er ook leuk uit in zo'n pot.
Yvette

Anonymous said...

Gisteren hebben wij deze soep gegeten en hij was heeerlijk!

Lien said...

Wat leuk dat jullie hem ook zo lekker vinden...en mega gezond!!!
Wij hebben het onlangs ook weer gegeten en geven er iedere keer een andere (bonen)draai aan!