Thursday, November 16, 2006

Nog meer Toffe Peren

Wij waren dit jaar voor de tweede keer op dezelfde plek op vakantie in Italië, vlak bij Lucca. Ik ben mijn hele leven nog nooit twee keer naar dezelfde vakantieplaats geweest, dus het was echt een unicum. Ondertussen konden we het heel goed vinden met onze gastgevers Claudio en Donatella. Donatella kwam vaak een praatje maken omdat ze wist dat ik graag mijn Italiaans wilde oefenen en er werd dan vaak gesproken over eten, recepten en dergelijke. Als ze wat lekkers bakte dan kwam ze vaak een stukje voor ons brengen om te proeven. De drie weken vakantie vlogen natuurlijk weer om en op de dag dat we zouden vertrekken verrasten ze ons met cadeau's. Een fles wijn voor mijn man en voor mij een enorm dik 'ricettario'. Een recepten boek, niet alleen met Italiaanse recepten, maar ook uit andere landen. Die waren dan goed om mijn Italiaans te oefenen zei Donatella. Kortom een geweldige verrassing. Kijk zulke personen noem ik dus Toffe peren!!!

Gezien de dikte van het boek (zie kleine inzet in de foto van het boek) met 1079 blz. moest daar toch wel een recept voor kweeperenjam in staan.
Mela cotogna is het Italiaans voor kweepeer en zo werd het dus:

Marmellata di cotogne
(kweeperenjam - ± 3 potjes)

800 g kweepeer, zonder schil of klokhuis
500 g suiker
500 g water

Snijd de peer in kleine stukjes (gebruik eventueel wat citroensap tegen verkleuren) en doe ze in een pan met het water. Breng aan de kook zonder deksel en laat het rustig pruttelen tot ze zacht zijn. Werk het door een zeef of pureer het met een staafmixer (dat gaat net zo makkelijk).
Doe in een andere pan de suiker met 3 el. water en verwarm het langzaam tot de suiker opgelost is. Giet het dan bij het perenmengsel en laat het samen nog 10 minuten zachtjes doorkoken met deksel erop.
Maak jampotten schoon (en de deksels!) met kokend water en giet daar de hete jam in. Draai de deksels er stevig op en zet ze 10 minuten op de kop. Zet ze rechtop en laat afkoelen.

Het is erg lekkere jam, qua smaak een soort kruising tussen appel en zoete peer. Erg lekker gewoon op brood of beschuit, in de yoghurt of vla, maar ook heel erg lekker op een warme pannenkoek!!

Buon Appetito!!

4 comments:

Anonymous said...

Tjonge,jonge dat ziet er lekker uit! En wat een werk maak je er van, compleet met etiketjes. Mooi hoor.

Anonymous said...

't Ziet er heerlijk uit, Lien. Mijn vader heeft heel wat soorten peren in zijn boomgaard, maar helaas geen kweeperen :-/ Anders had ik zeker een pannetje opgezet.

Karen Baking Soda said...

Wat een prachtige kleur, jouw gelei is zeer zeker beter gelukt dan de mijne vorig jaar, dat werd een beetje laffe bleekrozige smeu. Nee, dan kom ik gewoon bij jou een beschuitje eten!

Lien said...

Je bent van harte welkom.
Wij zijn hier niet hele fanatieke jam-eters, maar deze gaat er prima in. Het is niet echt gelei, want hij is niet uitgezeefd of zo.
Wat lekker Gea peren uit je vader's boomgaard, is het bij jullie meestal perentaart of heb je ook appels ;D.
Mmmm.