Sunday, November 5, 2006

Kikkererwten

Ik vind het leuk om broden te bakken met wat erin, gewoon volkoren is lekker, maar niet echt meer leuk om te proberen. Voor aparte dingen ben ik al snel te vinden. Nou had ik al eens brood gebakken met gestampte witte bonen, dus met kikkererwten moet dat ook prima gaan. In het engels worden het ook wel Garbanzo-beans genoemd. Je kunt brood maken met een deel kikkererwtenmeel, maar ook met kikkererwtenpuree. En dat laatste gebeurt in onderstaand recept dat ik vond in "Laurel's kitchen bread book". Hiervoor moet je de erwten eerst een nacht laten weken en daarna ongeveer 3 uur koken. Je kunt natuurlijk ook kikkererwten uit blik pureren.

Kikkererwtenbrood
(1 brood)

100 g droge kikkererwten
1 tl droge gist
60 ml warm water
375 g volkoren tarwemeel
1 tl zout
1 el honing
175 ml kookvocht van de kikkererwten (eventueel aangevuld met water)
2 el olijfolie

Laat de kikkererwten een nacht weken in koud water, kook ze de volgende dag gaar en pureer ze. LET OP, kookvocht bewaren!!
Los de gist op in het warme water. Doe de kikkererwtenpuree, meel en zout in een kom. Los de honing op in het water en doe het het gist- en honingwater bij het meel. Kneed het goed door tot een soepel deeg. Maak er een bal van en leg het deeg in een ingevette kom afgedekt met plastic.
Laat het ongeveer 1,5 uur rijzen. Druk het dan plat, vorm het nog een keer tot bal en laat het weer rijzen, nu ongeveer 45 minuten.
Vorm hierna het brood in een rol (voor in een broodbus) of tot een torpedo- of bolvorm.. dek af met ingevet plastic en laat het nogmaals rijzen (ongeveer 45-60 min).
Bak het brood in een voorverwarmde oven op 180 ºC ongeveer 45 minuten.

Het brood is gaar als de kerntemperatuur ongeveer 90 - 93 ºC is.

No comments: