Monday, October 23, 2006

Linzen

In Italiaanse recepten wordt heel vaak als basis 'soffrito' gebruikt. Soffrito betekent eigenlijk gewoon 'gefruit' en is vaak een mengsel van fijngehakte uien, wortel en bleekselderij. Maar het kan ook uit andere groentecombinaties bestaan. Soms met fijngesneden spek. Je gebruikt dit als basis voor bijvoorbeeld pastasauzen, soepen en dergelijke. Ook voor het volgende recept worden de uien, wortel en bleekselderij apart in een pan gefruit en niet zoals vaak bij soep meteen in de soeppan gedaan. Daarom noemen ze dit waarschijnlijk ook een Italiaanse linzensoep.

Italiaanse Linzensoep

500 g bruine linzen
ruim 1,5 liter water
2 grote wortels, fijngehakt
2 el olijfolie
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 middelgrote ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 groentebouillonblokje
2 el rode wijn
2 el citroensap
1,5 el bruine suiker
peper en zout

garnering: bosuitjes
of loof van de bleekselderij

Was de linzen en zet de avond tevoren in water. Kook de volgende dag de linzen in het water bijna gaar (ongeveer 45 min).
Fruit ondertussen in een koekenpan de fijngesneden ui, knoflook, wortel en bleekselderij aan in de olijfolie tot de uien glazig zijn. Doe dit mengsel bij de linzen, samen met de rode wijn, het verbrokkelde bouillonblokje, de suiker en citroensap. Roer goed door en laat nog 25 min. zachtjes koken. Test of de linzen nu helemaal gaar zijn (anders laten koken tot dat zo is) en met een staafmixer kort pureren, zodat er nog wel wat textuur in de soep is. Voeg peper en zout toe naar smaak en bestrooi met wat gesneden bosuitjes of het fijngesneden loof van de bleekselderij. Giet eventueel nog een paar druppels olijfolie over de soep.

Serveer met een stukje ciabatta of stokbrood. En hoewel niet erg italiaans, maar wel heel lekker: met een stukje (runder-)rookworst.

Eet smakelijk!

3 comments:

Anonymous said...

Kan ik de bruine linzen gewoon vervangen door rode linze? Die heb ik nog in huis. Wat denk je?
Verder een heel interessant recept voor een niet-vleeseter als mij. Bedankt.

Lien said...

Ja hoor, dat kan je zonder problemen vervangen! Eet smakelijk!!

Levine said...

Het is dat ik gisteren ook al soep heb gegeten (recept komt nog op mjin blog), anders was ik deze ook meteen gaan maken ;-).