Tuesday, October 24, 2006

Wit met rode stippen

De herfstvakantie is hier begonnen. Dus wat doe je; je gaat voor die tijd extra meel halen, want je hebt nu zeeën van tijd om van alles te bakken (denk je). Nou haal ik mijn meel onder andere bij de molenaar, diverse internetleveranciers en bij Hoeve Eiteweert vlak bij stad Groningen. Daar hebben ze behalve meel, leuke bakspullen en altijd vriendelijk advies, soms ook allerlei leuke spulletjes te koop die ze zelf niet meer gebruiken. En nou ja, daar kan ik niet altijd nee tegen zeggen en ik kwam dus deze keer hiermee thuis. Mijn man wierp er een blik op in het voorbijgaan en zei: "Waarom heb je 2 stukken PVC-buis gekocht?" "Nee, schat, ze zijn van dik staal". 2 stukken buis zonder bodem dus eigenlijk.

Maar goed veel gebakken heb ik dit weekend nog niet (gelukkig nog genoeg in de vriezer). En met dit lekkere weer ben ik maar eens met de kinderen op stap gegaan. Gistermiddag hebben we een paddestoelenspeurtocht gedaan. Bij ernstig gebrek aan paddestoelen, stonden er allerlei exemplaren zoals op de foto verspreid door het bos, veel rood met witte stippen. Maar kinderen hebben nog een gezonde fantasie en storen zich daar geheel niet aan gelukkig. Al met al een vermoeiende, maar geslaagde middag.

Nu begin je je misschien af te vragen: waar gáát dit over?! Nou ik wil maar zeggen; het was gisteren paddestoelendag. En ter ere van deze paddezetels ben ik paddestoelenbrood gaan bakken. Neeeee, niet met champignons, porcini of oesterzwammen; want daar gruwen onze kinderen van (helaas). En een rood brood met witte stippen, dat zag ík weer niet zo voor me, dus werd het wit met rode stippen. Kijk als die paraplu's kunnen, dan mag er meer!

Paddestoelenbrood: "wit met rode stippen"

Ingrediënten:
115 g water
115 g melk
1,5 el olie
40 g honing
400 g (brood)bloem
3/4 tl zout
1 1/4 tl gist
80 g gedroogde cranberries

Maak hiervan een deegje met je bbm (of met de hand) en geef het een eerste rijs. Doe dan in die leuke buisbakvormen die je net gekocht hebt (of een met bakpapier bekleed conservenblik) het deeg tot ongeveer de helft van de vorm.Laat ze rijzen onder ingevet plastic tot het een paar centimeters boven de vorm uitbolt. Zet het in een voorverwarmde oven (210 ºC) met onderin een bakje water. Laat het ongeveer 30 minuten bakken. Laat ze op de kop in een zeef afkoelen (anders zakt hij door zijn steel).

Wil je de zaak nog verder doorvoeren kan je nog wat cranberries op de hoed plakken, maar ach, dat is niet echt nodig, wij hebben toch ook nog fantasie genoeg...toch?...

Ennuh.. heb je nou zelf nog geen paddestoel gezien...of juist al te veel. Maar er dan gewoon bolletjes van (ongeveer 60 g deeg per stuk), want het smaakt in welke vorm dan ook overheerlijk!!!

P.S. Wist je trouwens dat een paddestoel zo heet, omdat er werkelijk wel eens padden op zitten? Kijk, dat leer je bij zo'n speurtocht toch maar mooi!

5 comments:

Anonymous said...

Wat een leuk idee Lien, je kinderen boffen toch maar met zo'n creatieve mama!

Anonymous said...

Lien, wat superleuk. Bij mij worden het gewoon bolletjes hoor !

gr. Renée

Anonymous said...

Het eerste wat ik er van proefde was een heerlijk bolletje echt verukelijk.

Karen Baking Soda said...

Oh Lien, deze zijn geweldig! Wat jammer dat mijn kinderen zich hier misschien al te groot voor voelen. Ik ga gelijk op zoek naar conservenblikken, dit is te leuk om te laten lopen.. dit moeten ze gewoon leuk vinden! En zo niet, jammer, dan is hun moeder gewoon lekker kinds!

Anonymous said...

Ciao Lien,
Dankzij jouw website (erg leuk om er vaak naar te kijken) heb ik gisteren mijn eerste bezoek gebracht aan de Hoeve Eitensweert. Geweldig is het daar. Het zal dus zeker niet bij deze ene keer blijven. Vanmiddag gaat mijn eerste handgebakken brood het licht zien.
Arrivederci!
Joke