

Nu begin je je misschien af te vragen: waar gáát dit over?! Nou ik wil maar zeggen; het was gisteren paddestoelendag. En ter ere van deze paddezetels ben ik paddestoelenbrood gaan bakken. Neeeee, niet met champignons, porcini of oesterzwammen; want daar gruwen onze kinderen van (helaas). En een rood brood met witte stippen, dat zag ík weer niet zo voor me, dus werd het wit met rode stippen. Kijk als die paraplu's kunnen, dan mag er meer!
Paddestoelenbrood: "wit met rode stippen"
Ingrediënten:

115 g water
115 g melk
1,5 el olie
40 g honing
400 g (brood)bloem
3/4 tl zout
1 1/4 tl gist
80 g gedroogde cranberries
Maak hiervan een deegje met je bbm (of met de hand) en geef het een eerste rijs. Doe dan in die leuke buisbakvormen die je net gekocht hebt (of een met bakpapier bekleed conservenblik) het deeg tot ongeveer de helft van de vorm.Laat ze rijzen onder ingevet plastic tot het een paar centimeters boven de vorm uitbolt. Zet het in een voorverwarmde oven (210 ºC) met onderin een bakje water. Laat het ongeveer 30 minuten bakken. Laat ze op de kop in een zeef afkoelen (anders zakt hij door zijn steel).


Ennuh.. heb je nou zelf nog geen paddestoel gezien...of juist al te veel. Maar er dan gewoon bolletjes van (ongeveer 60 g deeg per stuk), want het smaakt in welke vorm dan ook overheerlijk!!!
P.S. Wist je trouwens dat een paddestoel zo heet, omdat er werkelijk wel eens padden op zitten? Kijk, dat leer je bij zo'n speurtocht toch maar mooi!
5 comments:
Wat een leuk idee Lien, je kinderen boffen toch maar met zo'n creatieve mama!
Lien, wat superleuk. Bij mij worden het gewoon bolletjes hoor !
gr. Renée
Het eerste wat ik er van proefde was een heerlijk bolletje echt verukelijk.
Oh Lien, deze zijn geweldig! Wat jammer dat mijn kinderen zich hier misschien al te groot voor voelen. Ik ga gelijk op zoek naar conservenblikken, dit is te leuk om te laten lopen.. dit moeten ze gewoon leuk vinden! En zo niet, jammer, dan is hun moeder gewoon lekker kinds!
Ciao Lien,
Dankzij jouw website (erg leuk om er vaak naar te kijken) heb ik gisteren mijn eerste bezoek gebracht aan de Hoeve Eitensweert. Geweldig is het daar. Het zal dus zeker niet bij deze ene keer blijven. Vanmiddag gaat mijn eerste handgebakken brood het licht zien.
Arrivederci!
Joke
Post a Comment