Wednesday, October 25, 2006

Cannelloni

Dit recept heb ik héél lang geleden overgetypt van mijn grote zus. Het zit nog in mijn receptenverzamelboek op een vergeeld papiertje, getypt met mijn kleine rode typmachientje. Het blijft een lekker recept. Ik vind het meer een weekend- of bezoekrecept, het is toch wat luxer dan gewoon pasta met saus (en ook iets meer werk). Je kunt met de vulling naar eigen idee variëren, maar dit is de oorspronkelijke versie, die wij hier nog altijd heerlijk vinden.

Cannelloni met spinazie in tomatensaus
(voor 4 pers.)

± 500 g gedroogde cannelloni (grote buispasta)
geraspte (Parmezaanse) kaas

vulling:
1 el olijfolie
1 fijngehakte ui
1 teentje gehakt knoflook
300 gr spinazie (gekookte, gehakt en uitgelekt)*
300 g mager rundergehakt
2 eieren
scheutje melk
1 el verse oregano
zout en peper
50 g geraspte parmezaanse kaas


Verhit de olie in een pan, fruit de uit en de knoflook. Doe de spinazie erbij, doe dan dit alles in een kom. Verhit in dezelfde pan wat olijfolie en bak daarin het gehakt rul, doe dit bij de spinazie. Klop de eieren los met een scheutje melk en voeg dit er ook bij, evenals de oregano, parmezaanse kaas, zout en peper. Meng alles goed.

tomatensaus:
1 el olijfolie
2 fijngehakte uien
2 blikken tomatenstukjes op sap
1 el verse basilicum gehakt (of 1 tl droge)
zout en peper


Fruit de uien in de pan waarin de olie al verhit is, doe de andere ingrediënten erbij en laat het even doorkoken.
afwerking:
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Giet een dun laagje saus op de bodem van een lange ovenschotel. Vul de cannelloni met het spinaziemengsel en leg ze naast elkaar in de schaal. Giet de rest van de tomatensaus erover heen en bestrooi met geraspte kaas. Zet de schaal in het midden van de oven en bak de cannelloni ongeveer 20 minuten.

Buon Appetito!

Tip 1: Je kunt ook heel makkelijk diepvriesspinazie gebruiken. Zet die dan 's morgens al in een zeef om te ontdooien en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Voeg het gewoon bij het gehaktmengsel, je hoeft het niet mee te verwarmen voordat het de oven in gaat.
Tip 2: Je kunt ook alles van te voren voorbereiden. Maak de vulling en de saus en laat beiden afkoelen. Voeg het verder samen zoals hierboven beschreven en bewaar in de koelkast tot je er aan toe bent. Verleng dan wel de oventijd met een minuut of 10-15.
Tip 3: Wil je nog sneller, neem dan je favoriete tomatensaus uit een potje.....maar eerlijk is eerlijk, vers is lekkerder hoor!

1 comment:

Karen Baking Soda said...

Oef! Het is maar goed dat Timo (onze jongste van de tweeling) dit niet ziet! Dit is absoluut zijn favoriete gerecht en als ik roep "wat zullen we eten" geeft hij dit als antwoord...juist ja, niet iets wat je snel even opstart om half zes! Maar wel erg lekker!