Saturday, May 19, 2007

Uien, zweet en tranen

(English version...please scroll down)
Je kent ze wel die receptjes in de krant. Meestal is er niet echt iets van te brouwen en zelden klinkt het gemaakte aanlokkelijk genoeg om uit te knippen. Maar een enkele keer valt mijn oog erop en denk ik : mmm, ja dat kan ik wel eens proberen. Zo ook dit recept met rode uien. Ik heb wel zo staan huilen, ondanks dat ik steeds even buiten in de open deur ging staan om bij te komen in een fris windje, ik kon minstens 20 minuten na het snijden bijna niets zien. Ik weet dat er veel tips zijn om minder tranen te laten vloeien, maar sommige vind ik te dol om te proberen en anderen hebben niet geholpen.
Volgens het artikel lekker bij biefstuk, geroosterde lamsbout, paté, kaas enzovoorts. Dat enzovoorts hebben wij zelf ingevuld door het te eten bij diverse stamppotten. Erg lekker bij de raapsteeltjesstamppot en ook bij de andijviestamppot. Het is eenvoudig te maken. Mijn mans commentaar: "ik eet zo'n potje in één keer leeg"....maar gezien het aantal tranen dat erbij gevloeid is, gaat dat dus niet door!

Rode uien'marmelade'
(2 potten)
700 g rode uien
30 g boter
150 g bruine suiker
zout, peper
1 dl balsamicoazijn (event. sherry-azijn)
2,5 dl rode wijn
flinke scheut crème de cassis


Pel de uien en snijd ze in halve dunne ringen. Smelt de boter en de suiker in een koekenpan en voeg de uienringen toe. Bestrooi met peper en zout en laat dit even fruiten. Doe dan de deksel op de pan, het vuur laag en laat het 25 minuten pruttelen. Af en toe roeren.

Giet daarna de azijn, rode wijn, en cassislikeur erbij en laat het zonder deksel 30 minuten al pruttelend inkoken.
Maak ondertussen met kokend water glazen potten en (metalen) deksels schoon. Schep de ´marmelade´ in de potten, sluit af en laat 5 minuten op de kop staan. Plak er een etiket op en bedenk eens even wat je zult gaan eten, zodat je deze heerlijke marmelade erbij kunt eten. Maar als hij een poos staat wordt hij er alleen maar lekkerder van..... Je kunt de potten overigens maandenlang bewaren.
(Bron: Dagblad van het Noorden - Met dank aan Janny@koken uit de krant.nl)
***********************************************
Onions, sweat and lots of tears

You know those recipes in the newspapers? Well I don't have much faith in them in general. They don't appeal to me most of the time. But one time my eye fell on the following recipe; a marmelade of red onions. It intriged me, and the ingredients sounded like a good combination. For 2 jars you don't need an awful lot of onions, and that's a good thing, for I seem to shed a enormous amount of tears everytime I peel an onion. Still these red onions made me cry for a long time and I wasn't able to see for 20 minutes or so. But still in the end it was worth the effort. The husband approved with the end-result, saying: I could eat the whole jar in one sitting.

It goes very well with meat and cheese, but also tastes extremely good with our Dutch 'stamppotten', potato-vegetable-mash (with vegetables like, carrot and onion, turnip tops or endive). And you can probably think of more combinations where this marmelade will taste great ...

Red onion 'marmelade'
(approx. 2 jars)

700 g red onions
2 TBsp butter
3/4 cup packed brown sugar
salt and pepper
100 ml balsamico vinegar
1 cup red wine
large splash of blackcurrant liqueur (crème de cassis)

Peel the onions, halve and slice them in thin half rings. Melt the butter and the sugar in a large suacepan on a high heat and add the onionslices. Sprinkle with salt and pepper and fry for a few minutes while stirring.

Turn down the heat, cover with a lid and let it simmer for 25 minutes. Don't forget to stir occasionally to prevent it from burning.
Now add the vinegar, wine and liqueur, stir and let simmer for another 30 minutes without the lid this time. In the meantime clean the jars (and tops) with boiling water.

Spoon the marmelade into the jars, close tightly and place them upside down for about 5 minutes.
Put them upright and leave to cool. Label them...and think of something nice to eat with it...

The jars will keep for several months. Enjoy!

9 comments:

Ellen said...

Ha Lien, dat ziet er inderdaad goed uit. Het lijkt me wel een soort Chutney of Relish, is het dat ook? Ik ga deze zéker bewaren, want mijn voorkeur ligt vooral bij jam, marmelade, chutney, jelly enz... En deze uienmarmelade lijkt me helemaal het einde!!!!

marl1 said...

Dit is zooo lekker- maak het als eerste laagje (zonder cr.de cassis)van een zelfmaakpizza... Maar het schillen der uien: "niets zonder moeite" ;-)

Baking Soda said...

Heerlijk! (Heb je die tip van een mes-tussen-je-tanden-geklemd-terwijl-je-uien-snijdt ook al eens ergens gelezen? Zorgt vlgs mij ook voor tranen...maar dan van het lachen!

Arden said...

Gisteravond gemaakt. Warm smaakte het ook al lekker :-) Vanavond gaan we het eerste potje openmaken.

lauralijn said...

Dit klinkt aantrekkelijk om ook eens zelf te maken, thanks voor het recept. Tip voor de volgende keer uien snijden: Zet een zwembril op! Is hilarisch maar uiterst efficient.

Vraagje: kan je die creme de cassis ook weglaten of vervangen door iets anders?

Anonymous said...

Heel erg lekker was dat! Vooral op een broodje met zachte geitekaas en dan de rode-uien erbovenop. mmmmmmmmmmm.
En wat betreft het snijden: met dit soort klussen ben ik altijd dankbaar voor mijn keukenmachine. Geen traan gelaten.

Anonymous said...

Afgelopen weekend voor het eerst in Engeland een broodje brie met uienmarmelade gegeten. Ik had er nog nooit van gehoord moet ik bekennen maar het is echt heel erg lekker. Jou recept ga ik zeker proberen!!!

Anonymous said...

Afgelopen zaterdag was het zover. De tranen biggelden over m'n wangen. Heb het trouwens van "gewone" witte uien (kakelvers van het land) gemaakt. Niet te geloven hoe weinig er van die pan vol uien overbleef maar het resultaat was wel heel errug lekker hoor! Ik ga braaf kleine potjes met dekseltjes bewaren zodat ik nog eens een voorraadje kan maken. Bedankt voor dit heerlijke recept!
groetjes Ingrid

Lien said...

Fijn dat het zo lekker was!
De volgende keer dat ik het maak, ga ik de uien in de keukenmachine snijden, zoals iemand zei, want dat huilen is toch te erg als je zo'n berg nodig hebt!