Tuesday, May 22, 2007

"Een kip in het donker knijpen..."

(sorry, this post is not in english)
...of was het nou "een kip in de zak kopen"??.. of "Stuur geen man om een boodschap"? Voordat ik nog meer spreekwoorden of gezegden naar boven haal, zal ik eens uitleggen waar het over gaat. Over kippen, onze kippen. Het begint een optel- en aftreksom te worden zo langzamerhand. De som tot dus ver:

  • Je start met vier kippenkuikens, 1 besluit een venijnige kalkoen (of zo iets) te worden, hoeveel heb je er dan over? Juist 3. (hier zie je ze zitten, terwijl ze op de tuinbank zijn gefladderd om door het raam naar binnen te kijken)

  • Je hebt drie kippenkuikens, waarvan je denkt dat het hennen zijn. Eén kip blijkt een transsexueel en wordt een haan. Hij mag blijven tot hij begint te kakelen of wij een ander baasje hebben gevonden. Hoeveel hennen blijven er dan over? Inderdaad 2.
  • We wilden graag 3 hennen, dus wij gingen speuren op Marktplaats. Omdat het waarschijnlijk moeilijk zou zijn voor die éne kip die erbij moest komen (integratiebeleid en zo) besloten we er dan maar 2 bij te doen. Hoeveel kippen zouden er dus in het hok moeten? Antwoord: 5, waarvan 1 uitgeprocedeerde haan die binnenkort zou worden uitgezet....tot zover even het rekenen.

We zagen een advertentie van iemand die diverse soorten kippen had, maar ook wyandottehennen in de verkoop van ongeveer dezelfde leeftijd als de onze. Een flink eind uit de buurt, maar de man des huizes had net die middag een vergadering ook ver uit de buurt en zou er 's avonds laat op de terugweg langs rijden. Dus hij kreeg het volgende boodschappenlijstje mee: 2 wyandottehennen; waarvan 1 x colombia buff (dat is de kleur) en 1x koekoek (ook kleur dus). So far so good.

Het werd zo laat dat ik al in bed lag. Trots werd er nog gezegd dat alles gelukt was. Alle kippen, inclusief 2 nieuwe wyandottehennen; 1 x colombia buff en 1x colombia zitten op stok in het kippenhok!
Een slaperige ik pruttelde: "Uh.... colombia? stond die op het boodschappenlijstje? Die had die man toch helemaal niet! Onze zoon wilde juist graag die koekoekkleur!"
Man: "Ik vond die koekoek niet mooi en deze leek het meeste op de haan."
Hierbij aangetekend dat de kip die haan werd, degene was die onze zoon had uitgekozen en het wel verdrietig was dat juist die weg moest. De motieven waren dus zuiver in een poging de kip te zoeken die het meest hierop leek. Ahum...je voelt het al aankomen hè?


Ik was er de volgende ochtend al vroeg uit, benieuwd naar de kippen. Ze zaten nog in het nachthok toen ik het deurtje opendeed en ik viel bijna steil achterover. Onze vertrouwde kippen zaten op stok, er zat een nieuwe colombia buff kip en....er zat een piepklein scharminkel kipje in de hoek met een enorme witte kuif bovenop zijn kop. Het deed nogal lachwekkend aan.

Ondertussen was de koper ook uit bed en werd direct onder vuur genomen. "Je hebt de verkeerde kip gekocht! Het is een heel ander soort; het is het soort dat wilde dingen doet en wil vliegen en zo". En nu bleek dat het allemaal nogal in het duister was gegaan, zonder dat hij de kip goed had bekeken. De verkoper treft ook schuld omdat hij zijn kippen had moeten kennen en wist dat we wyandotte wilde.

De kinderen vonden het natuurlijk meteen een snoezig kipje, die houden van alles met veel franje. Maar het kipje was wel erg stil...behalve dat hij af en toe moest niezen..... hm, geen goed teken. De 2 nieuwkomers hebben een moeilijk begin gehad en werden steeds door de anderen gepikt. Maar ja daar moeten ze gewoon doorheen. Het kleintje -ondertussen 'Pietje' gedoopt- zat zielig in een hoekje en deed niet veel, maar ook dat ging na een dag beter gelukkig.
  • Dus 2 hennen + 1 haan + 2 nieuwe hennen = 5 stuks
  • 1 niezende kip + 4 niet niezende kippen = even later 5 niezende kippen
  • Tot ineens onze haan suf werd en zich terug trok in het nachthok. Aangestoken, ziek en het blijkt helaas dat mannen toch weer het zwakke geslacht zijn, want de volgende dag was hij 's middags dood. Erg sneu want het was een erg mooi dier en nu is de (voorlopige?) eindstand: 5 - 1 = 4.
We hopen dat deze vier nu wel in leven blijven, maar tot nu toe zijn ze fit en vrolijk. Het gepik is ook al stukken minder en iedereen lijkt de nieuwe situatie geaccepteerd te hebben. Ons Pietje is een grappig klein ding en -had ik dus ongelijk- het makste van het hele stel. Je kunt haar zo oppakken en aaien. Nadeel is dat ze zo klein is dat ze door het gaas kan, zodat we haar steeds op het grasveld hierachter weer terug moeten halen.... maar daar wordt aan gewerkt. Ik vind het toch het mooiste als ze door het gras kunnen scharrelen en niet de hele dag in het hok zitten.

We hebben (hopelijk) onze lessen geleerd:
-geloof nooit een boer die zegt dat zijn kuiken gesexed zijn en het voor 99% hennen zouden moeten zijn (bij ons was dat dus 50%).
-en koop nooit een kip in de zak (of doos) in het donker
-en misschien... laat een man nooit alleen belangrijke boodschappen doen????

8 comments:

Bloemetje said...

Mama heeft een fout gemaakt.In plaats van een boer die zegt dat de kippen voor 99% hennen zijn was het een boer die zei dat de kippen voor 98% hennen waren.Maar alsnog moet je het niet geloven.

Wil V said...

Wat een droppie met die kuif zeg. Nou maar hopen dat ze allemaal een lang en gezond leven mogen hebben.
Groetjes Wil V

lauralijn said...

Wat schrijf je toch heerlijke stukjes, ik heb echt genoten van dit verhaal, al gaat het over kippen :-)

Veel plezier met Pietje en de andere hennen!

Lien said...

dank je wel Lauralijn. Ondertussen heb ik wat medicijnpoeder door hun drinkwater gedaan in de hoop dat ze van dat genies afkomen. Zoals ik de man beluisterde die me dat verkocht had de haan waarschijnlijk een longonsteking en dan gaat het heel snel.

Larein said...

Ohh heerlijk, wat een verhaal !!
Mannen , kinderen en huisdieren...en wordt altijd anders dan dat jij voor ogen had !
Sterkte met je club.

Baking Soda said...

Wat een prachtig verhaal! Ben aan het bijlezen!

Renée said...

Wat een smakelijk verhaal Lien. Ik heb heerlijk zitten lachen achter mijn computer op mijn werk. Natuurlijk nieuwsgierig geworden heb ik mijn collega's meteen het verhaal doorgezonden. Reken maar dat je er weer een paar fans bij hebt. Uiteraard zijn we benieuwd naar de verdere "opgroei" perikelen van de kippenschare
Groeten Renée.

Anonymous said...

"laat een man nooit alleen belangrijke boodschappen doen????"
Haha, dat is wel heel er flauw. En wat moeten de mannen hier nu op zeggen?
"Laat een vrouw nooit alleen in je auto om boodschappen gaan????"