Tuesday, March 20, 2007

Taart met ricotta

(in english? Please scroll down)

In de koelkast stond ondertussen een flinke bak ricotta en dus ben ik eens wat gaan maken met die 'volle melk ricotta', die zo ook wel genoemd wordt omdat échte originele ricotta gemaakt wordt van het restproduct van kaasmaken; nl. de wei. Daar zitten nauwelijks meer vetten in en deze is daardoor wel wat anders...maar misschien voor het bakken en verwerken in recepten juist wel extra lekker romig! Toch een goed alternatief voor bijvoorbeeld een heerlijke taart met ricotta...

Crostata di ricotta
(ricotta taart)

Deeg:
300 g tarwebloem
50 g boter, gesmolten en afgekoeld
2 eieren
5 el suiker
1,5 tl bakpoeder
1 el citroenrasp

Vulling:
500 g (gewone of 'volle melk') ricotta
1 ei
3 el suiker
2 el cacaopoeder (niet gezoet)
2 el cognac of rum
20 g geraspte extra pure chocolade

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Deeg: Roer in een kom de bloem met bakpoeder, suiker, eieren, citroenrasp en gesmolten en weer afgekoelde boter door elkaar en kneed er snel een soepel deeg van. Rol het uit en bekleed er een ingevette quiche of taartvorm mee (ongeveer 24 cm ø).

Vulling: Meng in een kom alle ingrediënten voor de vulling tot het een egaal mengsel is. Giet het in de vorm op het deeg en strijk het glad. Heb je wat restjes deeg over kan je bijv. een roosje of wat blaadjes maken en die op de ricotta leggen (hoeft natuurlijk niet). Je kunt ook met een vork wat zig-zag patronen maken in de bovenlaag.

Bak 30-40 minuten in de oven. De korst van het deeg moet lichtgoud-bruin zijn. Laat de taart helemaal afkoelen voor het aansnijden. Je kunt de (afgekoelde) taart nog een dag of 2-3 in de koelkast -afgedekt met plastic folie- bewaren.







***************************************

With the ricotta made with the recipe from Becks 'n Posh I've baked an Italian ricotta pie. And although it's technically a ricotta (it's is heated for the second time) it's probably better to call this a 'whole-milk ricotta'. Originally it's made only from the whey, that's left over from cheesemaking, this is of course fattier and creamier. But then again that's what tastes very good in baked goods, such as this pie. You can always make it with normal ricotta, the recipe stays the same. Happy Baking!

Crostata di ricotta
(yield 1 (9 1/2") pie)


dough:
2 cups + 2 TBSP all-purpose flour
50 g butter, melted and cooled back to roomtemperature
2 eggs
5 TBSP sugar
1 1/2 tsp baking powder
1 TBSP grated lemonrind

filling:
500 g ricotta
1 egg
1 TBSP sugar
1 TBSP cocoapowder (unsweetened)
2 TBSP brandy of rum

20 g (70% cocoa or more) bitter chocolate, grated

Preheat the oven to 360ºF

Dough:
Mix the flour and baking powder, eggs, sugar, grated lemonrind and butter in a bowl until it comes together and form it into a smooth dough. Roll out the dough and line a greased shallow round baking dish with the dough (9 1/2" ø )

Filling: Mix all the ingredients for the filling to a smooth paste. Pour the mixture on the dough and take a knife to smooth out the top. If you have some leftover dough, you can make a little rose or leave or other decoration of it to place in the middle of the pie. You can also make some lines with a fork.

Bake in a preheated oven for about 30-40 minutes. The rim of the dough should be light golden brown. Take the pie out of the oven to cool on a wire rack. Let cool completely before cutting.
Buon Appetito!!!

TIP:If you cover the pie with clingfilm, you can keep it in the fridge for about 2-3 days.

5 comments:

Arden said...

Ooohh, Lien wat ziet die taart er lekker uit! Smaakt ie net zo lekker als ie eruit ziet?

Kristen said...

Such beautiful photos!

aranka said...

Ha Lien,

Ik zie de background nu als donkerblauw - is dat echt de bedoeling? Kan de tekst zowat niet meer lezen :-(

groetjes
Aranka

Lien said...

Arden: Ja hij is echt lekker. Zelf vind ik hem het lekkerste als hij zo uit de koelkast komt.

Kristen: Thanks for stopping by...and thanks for the compliment :-)

Aranka: nee het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de tekst niet meer kan lezen. ik had wat geprutst aan de kleuren en de buitenste stroken blauw gemaakt...ik ziet de rest nog steeds gewoon als voor die tijd. ik weet niet of er meer mensen waren die het niet konden lezen??? Ik heb nu de zijkant weer grijs gemaakt, hopelijk is het opgelost...laat het anders even weten OK?

Silvia said...

Het blauw was bij mij alleen als ik op m'n werk jou site opende. Volgens mij ligt het ook aan de snelheid van opbouwen, want naar verloop van tijd werd hij wel weer wit. Thuis kon en kan ik het altijd goed lezen.
Enne die, taart gaan wij ook zeker een keertje eten, ik heb het recept al geprint! Dank!