Saturday, September 26, 2015

Boek review: Joodse baktradities

Onlangs kwam de Nederlandse vertaling van "Sesame & Spice" op de markt met de titel "Kaneel & Kardemom" geschreven door Anne Shooter. Het is een boek met recepten over de Joodse baktradities van New York tot Tel Aviv. Veel van de recepten komen uit Shooter's familie. 

Ik kreeg een recensie exemplaar als PDF, dat is eigenlijk voor het eerst... en ook voor het laatst waarschijnlijk, want het is ontzettend lastig een goede indruk van het boek te krijgen, o.a. omdat de foto's heel pixelig zijn en het erg onhandig is heen en weer te bladeren op mijn pc onder het schrijven, dus deze keer een kortere review. 
Natuurlijk heb ik er ook al wat uit gebakken waarvan een recept en foto's, dat komt straks, eerst maar eens de indeling van het boek.

Het boek bestaat uit 8 hoofdstukken.
Sesam-specerijencake
1. Cakes en taarten.
Hier staan de meeste recepten in, nl. 24. Hier heb ik de Sesam-specerijen cake(tulband) uit gemaakt, die naar de Engelse titel verwijst "Sesame & Spice". Ook heb ik de maanzaadcake met citroensiroop gemaakt. Erg lekker, maar je moet het niet eten voor een sollicitatiegesprek, want je gebit zit vol met zwarte stipjes. Een heel aantal heerlijke cakes, tulbanden, zoals honingcake, oma's appelcake of Hongaarse cake met zure kersen.

2. Koekjes.
Heerlijk mandelbrot met pistache en cranberry's, maanzaadkoekjes en Arabische anijskoekjes om er maar een paar te noemen.

3.Desserts.
Hierin vind je voornamelijk nog meer cakes en taart, die net zo goed bij hoofdstuk 1 hadden gepast. Oma's appeltaart staat daar ook, maar hier vind je dan nog een andere appeltaart van oma (savta's appeltaart). Dat is een beetje verwarrend. Maar er staat ook échte toetjes in, bv. Pavlova met vijgen en granaatappel, Bagelpudding en citroencakepudding.

4. Bakken voor Pesach.
Hier vind je baksels die geschikt zijn voor traditionele Joodse Pesach. Er staan zowel hartige als zoete recepten in. Er wordt tijdens de Pesach in zoete baksels vaak gebakken met bijv. eiwitschuim om de baksel luchtig te krijgen. Ik was even verbaasd dat er twee recepten bij staan die bakpoeder bevatten, maar na bestudering van de rest van de ingrediënten bleek dat deze niet zijn gebakken met meel van graan (nl. met quinoa, wat geen graansoort schijnt te zijn, en amandelmeel) en dan schijnt dat geen probleem te zijn als er een rijsmiddel gebruikt wordt. Bij een aantal recepten wordt gebruikt gemaakt van matzemeel, en dan krijg je eenvoudig door matzes fijn te malen.

Maanzaadcake met citroensiroop
5. Brood.
Hierin roggebroodrecepten,  Challe (brioche-achtig brood), bagels, pretzels maar natuurlijk vind je hier ook een recept om zelf matzes te maken. Uit dit hoofdstuk komt het onderstaande recept van de challe met appel, dadel en vijg, een zeer smakelijk en rijkgevuld brood. Er stond wel een grote tikfout in, nl, dat je 600 ml dadelsiroop nodig hebt. Ik heb even contact met Anne Shooter opgenomen en ze stelde me gerust dat het maar 60 ml hoefde te zijn. Verder staat er nog al een 'volkorenbloem' in de ingrediëntenlijst, maar dat is natuurlijk gewoon volkorenmeel, want volkorenbloem bestaat niet.

6. Zoete broodjes.
De titel geeft mij de indruk dat het over kleinbrood (bolletjes e.d.) gaat, maar dat is niet zo. Het is zoet brood in verschillende verschijningen als cake, tulband, brood, maar dus wel met gist. Van chocolade-sinaasappelbabka's en kugelhopf tot Hongaars apenbrood.

7. Zoete deegwaren.
Hier dingen als rugelach, hamantaschen (kleine driehoekige deegflapjes met vulling), baklava en gevulde filodeegsigaren.

8.Hartige deegwaren.
Wat dacht je van tonijntaart, kaas-uientaart of een pashtida (hartige taart) met courgette, feta & munt? Ronde deeghapjes met spinazie en kaas of deeghapjes met kikkererwten en feta? Het klinkt allemaal even lekker.

Wat mij opviel:

  • Helaas staan niet bij alle recepten een foto van het eindresultaat, ongeveer de helft moet het zonder foto doen. Dat vind ik wel veel. Jammer.
  • De indeling van baksels is soms wat verwarrend. Omdat je bijv. buiten het hoofdstuk "cakes & taarten" ook cakes en taarten vind bij andere hoofdstukken (zoals dessserts en bakken voor pesach).
  • Ik vond het mooi dat de recepten van overal komen, zo heb je baksels met Arabische invloeden (specerijen, filodeeg ecc), dingen die je kent uit Amerika (cheesecake, bagels), maar ook Europeesche baksel (rugelach, kugelhopf). Dit geeft een zeer gevarieerd aanbod van recepten.
  • Misschien had ik pech, maar ik kwam wel in het eerste recept een typefout tegen, en als die bij de ingrediënten staat kan dat voor het eindresultaat natuurlijk grote gevolgen hebben (600 ml. i.p.v. 60). Dit kan natuurlijk altijd gebeuren en ik heb niet alle recepten bestudeert, dus misschien was het de enige.
 ______________________________________________________

In dit album, kan je foto's zien van baksels uit het boek die ik gemaakt heb, in de loop der tijd groeit dit langzaam tot meer. Tot slot kan je zelf aan de bak met dit heerlijke zoet gevulde brood!

Challe met appel, dadel en vijg
(1 groot brood)
(recept PRINTEN)
100 g gedroogde appels, in stukjes
100 g gedroogde dadels, in stukjes
100 g gedroogde vijgen, in stukjes
60 ml dadelsiroop (of honing)
1 ei, gemengd met 1 el water (voor bestrijken)
sesamzaad 

Deeg:
400 g broodbloem
100 g volkorenmeel
100 g fijne kristalsuiker
10 g droge gist
1 tl zout
2 eieren, geklutst
150 ml warm water
75 ml zonnebloem- of raapzaadolie

Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed ze in een keukenmachine/standmixer met een deeghaak ongeveer 10 minuten tot een glad, soepel deeg (of doe het met de hand).

Ik heb het gedroogde fruit even afgespoeld (of laat het een paar minuten in warm water staan) en laat het goed uitlekken, zodat niet te nat in het deeg komt.
Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol elk stuk uit tot een ronde vorm, besprenkel elke cirkel met dadelsiroop en het gedroogde fruit. Rol nu alle cirkels op tot een streng. Let erop dat de strengen dezelfde lengte hebben.

Vlecht de challe van rechts naar links volgns dit patroon:
-leg de rechterstreng over 2 strengen, onder 1 streng en weer over 2 strengen.
herhaal dit; dus steeds rechts beginnen. En stop de uiteinden eronder.
Dit resulteert in een lage rechthoekige vlecht.

Leg dit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de challe met het geklutste ei, bestrooi met sesamzaad en dek heel losjes af met ingevet plasticfolie. Laat 30-40 minuten rijzen (bij mij rees het niet veel, ook niet na langere tijd).

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Bak de challe 45 minuten, maar dek na 25-30 minuten af met alufolie om te voorkomen dat het brood te donker wordt. Laat afkoelen op een rooster en serveer in plakjes.

(bewerkt naar: “Kaneel & Kardemom”- Anne Shooter)
_______________________________________________________________________

Voor mijn recensie heb ik een pdf-exemplaar gekregen van de uitgeverij Good Cook, alle tekst, meningen en foto's van de baksels zijn van mij.

Gegevens
Titel: Kaneel & Kardemom
Auteur: Anne Shooter
Formaat: 28,9 x 24,6 cm, gebonden
ISBN: 978 94 6143 134 9
Prijs: € 24,95

3 comments:

Anita Willems said...

Interessant. Bedankt voor het delen.

Unknown said...

geweldig mooi boek met verrassende recepten. Net gekocht ben erg enthousiast. inderdaad erg jammer dat niet van alle recepten foto's zijn gemaakt. nu moet je raden hoe het gemaakte er uit moet gaan zien

Unknown said...

geweldig mooi boek met verrassende recepten. Net gekocht ben erg enthousiast. inderdaad erg jammer dat niet van alle recepten foto's zijn gemaakt. nu moet je raden hoe het gemaakte er uit moet gaan zien