Thursday, December 16, 2010

Bread Baking Babes in Italy

What will the Babes be baking in december... stollen? Pandoro? Panettone? These last two were a possibility as our talented Italian-Swedish babe Ilva is kitchen of the month in December. But she choose a non-Christmassy recipe for us. Cheers for her as we're kneading tons of dried fruit in our breads for Christmas already, so a recipe without jingle bells for the BBBabes in December.

A real Italian recipe - and you all know I love that a lot!- Taralli. We have eaten them a lot during our holidays, always a bag or two in the car for sudden cravings during town-visits or on the beach. I love the fennelseed version... but I didn't use that this time. The kids pressed me to leave them out, because I recently baked two breads with lots of fennelseeds in them and they hate it, they painstakingly picked all the seeds out of the bread, very annoying and time consuming. So -trying to stay in the Christmas thought, peace on earth and so on- and substituted with sesame seeds. We all love them, nibble on them everytime we pass by....Very good!!!  Thanks Ilva for this wonderful recipe!

Maybe you're up to your ears baking this month... but think about how lovely this will be on your buffet, or as a nibble with wine, it goes well with meats and cheeses... can't go wrong! So if you can find the time, bake, post and become a Bread Baking Buddy this month. Send your details to Ilva, deadline 29 December.

Taralli Pugliesi
(PRINT recipe)
1 kg/ 2,2 lb flour, I think she intends AP flour
200 g/ 7 oz extra-virgin olive oil
tepid water
50 g/ 1,75 oz fennel seeds, optional
12,5 g/ 0,45 oz
1 tsp salt
2 eggs or the equivalent of dry white wine

Dissolve the yeast in 2 tblsp of tepid water. Mix the yeast water with the lightly whisked eggs and the olive oil. Mix flour, fennel seeds and salt and then add the liquid. Start working the dough and continue to add small amounts of tepid water until you have a firm but pliable dough.

Start rolling 10-12 cm/ 2-2,5 in long ropes that are as thick as your little finger and pinch the ends together to make an oval. Put the taralli on a parchment paper, cover with a towel and leave them to rest about 20 minutes.
Turn on the oven to 200°C/390°F.

While the taralli rest, bring a biggish pan with water to the boil.
Dump 3-4 taralli at a time in the simmering water and when they surface, take them up and put them to dry on a kitchen towel or a rack.

Put them on baking sheets covered with parchment paper and bake in the oven for about 20 minutes but it is best to try them so that they are properly baked, we don't want them to be soft in the middle!

(adapted from Anna Maria Gostti Della Salda's monumental food bible "Le ricette regionali italiane")
_____________________________________________________________________
  

Bread Baking Babes in Italië

Wat zouden de Bread Baking Babes in december bakken? Stol? Panettone or Pandoro? Dat had zo maar gekund, want onze getalenteerde Zweeds/Italiaanse babe Ilva is deze keer keuken van de maand. Maar nee ze koos een non-kerst recept. En wat mij betreft "hoera!", want ondertussen is er al heel wat gedroogd fruit door brood gekneed voor kerst.

Het is een traditioneel Italiaans recept, en daar word ik natuurlijk heel enthousiast van: Taralli. We hebben ze vaak gegeten tijdens onze vakantie daar, altijd een zak of twee in de auto voor onverwachte trek en om op te knabbelen aan het strand. Ik vind de versie met venkelzaad heerlijk!! Maar deze keer heb ikde venkel achterwege gelaten. De kinderen drongen daar heel erg op aan, omdat ik pas al twee keer brood met venkelzaad gebakken had en ze hebben er gewoon de pest aan. Ze gaan pieterpeuterig alle venkelzaadjes eruit pulken... om gek van te worden én het duurt allemaal een eeuwigheid natuurlijk!.  Dus -om in de kerstsfeer te blijven: vrede op aarde en zulk soort dingen- heb ik het venkelzaad vervangen door sesamzaad... erg geslaagd. Dankjewel Ilva voor dit geweldige recept!

Misschien zit je tot je nek in bakrecepten voor deze maand... maar bedenk wel hoe leuk en origineel deze taralli zijn bij je buffet, om als borrelhapje te gebruiken, of lekker in combinatie met vlees of kaas.... altijd goed. Dus als je zin hebt, bak met ons mee, bericht erover en stuur je informatie naar Ilva: Deadline 29 december. Oja, vergeet niet even bij de andere babes te kijken (links in de zijkolom).

Taralli Pugliesi
(recept PRINTEN)
500 g brood bloem
200 g olijfolie
100-150 ml lauw water
50 g venkel- of sesamzaad, optioneel
¾ tl droge gist
1 tl zout
60 g ei of droge witte wijn
Meng de bloem, olijfolie, venkel/sesamzaad, gist en zout door elkaar in een mixerkom en kneed dit met het water (niet alles in één keer erbij).Kneed het tot je een elastisch, maar vrij stevig deeg hebt.
Rol er slierten van ongeveer 10-12 cm lang en zo’n centmeter dik van en druk de twee uiteinden op elkaar om een ovaal of rond vormpje te krijgen. Leg ze op bakpapier, dek f meteen theedoek en laat ze 20 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Breng ondertussen een grote pan met water aan de kook. Leg een aantal taralli per keer in het kokende water, schep ze eruit als ze boven komen drijven. Laat ze drogen op een rek.
Leg ze daarna op bakpapier op bakplaten en bak ze ongeveer 20-25 minuten tot ze licht goudbruin en gaar zijn.

9 comments:

NKP said...

They look awesome! So funny about your kids, my boys can be the same way... ☺

Swathi said...

Looks delicious bread.It will be wonderful snack.

Elizabeth said...

Good idea to substitute sesame seeds, Lien! I'll have to try sesame seeds in part of my next batch. Thank you for the idea!

Ilva said...

Lien, I'm so happy you like them, especially as you love the ones you buy here in Italy!

Karen Baking Soda said...

Yummy again, how did you get them so shiny and golden? (it's got to be the boiling.. I never get that)

Made mine with fennel seed and our picky eater didn't even mention it! (although he did tell me he wasn't sure if he like them enough) Kids!

Elle said...

Great idea to sub sesame seeds for the fennel...and your taralli look delicious! It really is a wonderful nibble!

Susan/Wild Yeast said...

That's a lot of work to pick fennel seeds out! What a nice mom your kids have to make them something they don't have to weed. They look beautiful!

Katie Zeller said...

I've never had these before making them... Sesame seeds would be good - but what a hoot picking out the fennel seeds!

Michelle Stiles said...

I love the uniform shape of your little nibbles. Sesame seeds! PERFECT!
Nice work!