Wednesday, August 27, 2008

Gek op kokosnoot

(in English? please scroll down)

Kokos is hier altijd een succes, eigenlijk waar het ook in zit. Vooral mijn man is er gek op, maar ook de kinderen. Regelmatig koop ik een hele kokosnoot, die met veel tam-tam op de stoep wordt gekraakt en in een flits leeggegeten wordt. Van kokosroomijs, kokossorbetijs, kokosmacronen, koek met kokosmeel, die op mijn blog staan, maar ook kokosbrood (en dan bedoel ik niet het broodbeleg), kokospudding en kokos in curries en aziatische gerechten. Ïk wilde wat koekjes bakken en zat te denken welke ik eens zou maken.... nou ja iets met kokos misschien? Ach ja altijd Bingo hier! Ik vond dit recept in een Italiaans kookboek, want ook Italianen zijn dol op kokos. In de zomer zie je soms een klein karretje, waarin schijven verse kokosnoot liggen die af en toe besproeid worden door een soort fonteintje van water en die je dan kan kopen. Ik zou me dat hier niet kunnen voorstellen. Maar hoe dan ook dit koekje is zeer geslaagd, het is heerlijk krokant en dat vind ik persoonlijk altijd lekker aan een koekje :)

Kokoskoekjes (Biscotti di cocco)
(± 40 stuks)
(recept PRINTEN)
315 g bloem
70 g zeeuwse bloem
½ tl zout
170 g zachte boter, ongezouten

155 g poedersuiker
60 g gele basterd suiker
2 eieren
1 eierdooier
1 tl vanille extract
175 g geraspte kokosnoot
70 g grove rietsuiker, ter garnering

Roer de boter zacht en romig in de mixer samen met de poedersuiker en de bruine suiker. Voeg de eieren en dooier erbij en klop goed na elk ei. Voeg het vanille extract toe. Roer de bloem en zout erdoor, gevolgd door de kokos. Meng het goed, maar niet te lang anders worden de koekjes taai. Vorm er een platte schijf van, verpak het in plastic en leg een uur in de koelkast.


Verwarm de oven voor op 170°C.

Rol het deeg uit tot ± 3 mm dikte en steek er koekjes uit. Rol de overgebleven stukken deeg weer op nieuw uit, maar doe dit maar één keer, anders worden de koekjes snel taai. Leg ze op een bakplaat met bakpapier, bestrooi ze met een beetje rietsuiker en bak de koekjes 15-18 minuten tot ze goudbruin zijn. Plaats ze naar een rooster om af te koelen.



******************************************

Coconuts

Coconut is always a hit here, in whatever dish it's in. My husband loves it, but so do the kids. On a regular basis I buy a whole coconut, which will be smashed open outside and cut into pieces it's gone in no-time. Whatever it is: coconut ice cream, coconut sorbet, coconutmacaroons (not to be compaired to the French style macaroons BTW), traybake with coconut flour that are on my blog, also bread with coconut, coconuts in curries and other asian food... we're coconuts about it.
When I want to bake cookies and don't have an idea yet what kind..."make some with coconut mom". Always a hit in this household.
I found this recipe in an Italian baking book, because Italians love coconut too. In the summertime you sometimes see a little cart (like a small ice cream cart) that has slices of fresh coconut for sale in them sprayed with water by a little fountain inside. I couldn't imagine such a cart here in Amsterdam in summer :). These cookies are crispy (if you don't overwork them) and I like that in a cookie and they stay crispy for several days kept in a container.

Biscotti di cocco (Coconut shortbread)
(± 40 cookies)
(PRINT recipe)
2 ¾ cups AP flour (or 2 ¼ cup AP flour and ½ cup cake or pastry flour)
½ tl zout
1 ½ sticks unsalted butter, softened
1 ¼ cup confectioners’sugar
¼ + 1 TBsp packed light brown sugar
2 large eggs
1 egg yolk
1 tsp vanilla extract
2 1/3 cup sweetened grated coconut
heaped ¼ cup raw turbinado sugar, for garnish

Cream the butter, confectioners’and light brown sugar in a mixing bowl until light and creamy. Add the eggs and yolk, one at the time, beating well after each addition. Beat in the vanilla extract.

Add the flour and salt and beat them in on low speed, add the coconut and mix quickly (but don’t overmix) to incorporate the dry ingredients into the dough. Flatten it into a disk and wrap into plastic. Place in the fridge for about an hour.

Preheat the oven to 325°F.

Roll out the dough to a thickness of 1/8 inch. Cut out round cookies (about 2 inches) and place them on a baking sheet with parchment paper. Sprinkle lightly with some turbinado sugar and bake for 15-18 minutes until golden brown. Let them cool completely on wire racks.

(from: "Dolce Italiano" - Gina De Palma)

2 comments:

Gea said...

Makkelijk recept met (zo te zien) groot resultaat. Dit recept neem ik van je mee: B E D A N K T !

Anonymous said...

Heerlijke koekjes!