Sunday, April 13, 2008

Verboden te roken

Dit bordje hangt bij ons op de deur. Nou is dat niets bijzonders, want tegenwoordig hangt dat bijna op alle deuren. De tijden zijn wat dat betreft wel veranderd. Hoewel ik zelf jaren lang gerookt heb, heb ik sinds 20 april 1991 geen sigaret meer aangeraakt. Ik vind het nu heel erg verschrikkelijk stinken... maar ja, ze zeggen dat ex-rokers de ergste anti-rookfiguren worden, dus dan kan wel kloppen. Toch had ik al een poos zin om weer te roken, maar binnen wil ik dat absoluut niet hebben. Andere rokers zeiden me dat het heel erg meeviel de stank in huis, als je het maar onder de afzuigkap deed, maar dat zag ik toch niet zitten.


Uiteindelijk ging ik over tot de aankoop van een rookoven (...jullie hadden toch wel door het weer om eten ging hè! en niet om sigaretten...) die je buiten gebruiken kunt en niet op het fornuis onder de afzuigkap. Het is een rookoven op een onderstel met twee spiritusbranders.

Toen het apparaat binnenkwam, wilde ik meteen aan de slag. Iets te voortvarend 2 mooie biologische kipfilets met verschillende kruiden ingewreven... en ik kon het apparaat toch maar niet aan de praat krijgen/houden, grrr. Het was weer één van die dagen met veel wind (die hier dan over de 'vlakte' zonder remmingen aan komt suizen) en hoewel ik dan onder de carport kan staan met de hele handel, kon ik de spiritus branders niet aan de gang houden. Dat nadeel leerde ik dus al snel; je kunt niet roken bij heel winderig of erg koud weer met deze pan. Dat is lastig als je iets, wat je graag wilt roken, in de aanbieding op de kop tikt, terwijl het stormachtig weer is...en dat is het tegenwoordig nogal vaak eigenlijk. Maar goed, zelfs buiten vond ik dat er aardig wat rook vrij kwam, als je de deksel omhoog deed, dus wel tevreden met een "buiten-roker".

Diverse weken gingen er voorbij; de 1e euforie was voorbij, het weer werd ook niet zo snel beter of ik had geen tijd, maar uiteindelijk kwam toch de dag van het grote roken. En ja, als je een zelfgerookte zalmfilet hebt geproefd.. lust je die uit de winkel eigenlijk niet meer. Zo heerlijk sappig en mals... De kipfilets; één met peper/zout en de ander met een kruiden/citrus'rub', waren ook erg lekker. Toch denk ik dat ik ze de volgende keer iets korter rook en ze dan in folie in de oven verder laat garen, want ze zijn vrij dik en moeten dan zo lang roken, dat de rooksmaak iets te sterk wordt naar mijn zin. Door het lezen van dit bericht bij "koken in de buurt" snel ook wat grof zout gerookt. Goed idee, dat paprikapoeder komt nog een andere keer!

Natuurlijk verschillende paprika's en wat tomaten gerookt en tot een heerlijke salade gemaakt (gewoon peper, zout en wat olijfolie). Champignons had ik er ook op liggen, maar dat vond ik eigenlijk geen succes, die heb ik liever gebakken.
Tot slot nog een stukje entrecôte gerookt, die we -lekker luxe- de volgende dag dun gesneden koud op ons brood hebben gegeten. Ik moet er nog wel wat meer mee stoeien, maar deze eerste resultaten doen ons watertanden naar meer.... en dus weer een speeltje erbij....

6 comments:

Karen Baking Soda said...

Ik rook ook, helaas binnen en niet met zo'n leuk speeltje en ik haat mezelf erom. Eh..dat roken dan he, niet het speeltje. Ziet er allemaal erg goed uit Lien!

Gea said...

Dit ziet er superlekker uit, Lien! Niet gek zo'n speledingetje :-D

Anonymous said...

Lekker , Lien !
Oefen vooral door en laat ons weten. Ik heb zo'n camping Cobb gekocht en ga , zodra het weer wat beter ordt ook weer aan de slag.
Dat gerookte zout ( is ook heerlijk!) strooi je gewoon op je maaltijd als het die dag teveel waait voor het roken. En gewoon niks zeggen.

Aranka said...

Ha Lien,
Ik rook ook, zowel binnen als buiten. :-)

Champignons en knoflook moet je eerst blancheren voordat je ze rookt, daar knappen ze een eind van op!
Zout roken is ook lekker trouwens, en paprikapoeder.
En zodra de eerste aardbeien los zijn, gaan die er ook op!
En deze zomer gaan de palingen in de rookton :-)

Aranka said...

oh ja, en kipfilet roken is ook een succes. Ze worden er niet gaar van, dus je moet ze daarna nog wel even bakken. Heerlijk in een kippesoepje

Anonymous said...

Oohhh- wat ziet dat alles er smakelijk uit- leuk ding zo'n rookoven :-) Misschien kun je er van die campingkeuken schermpjes omheen zetten, zodat de branders niet uitwaaien...Ben al helemaal verslingerd aan de gerookte knoflook en nu lees ik ook over zout en paprikapoeder...en paling kan natuurlijk ook...en met weer een wensje erbij verlaat ik jouw blog ;-)