Monday, March 17, 2008

de BBB's op krokodillenjacht

(In English? Please scroll down!)

Het is alweer de 2e keer dat de Bread Baking Babes in actie komen. Nooit van gehoord?... kijk dan nog eens even bij de vorige maand, dan lees je er alles over. en wil je weten wie deze babes zijn? Kijk dan even in de linkerkolom. De eerste uitdaging was een brood gemaakt van nat deeg; de Royal Crown Tortano, die heel goed lukte overal.

Deze maand gingen we nog een stapje verder: nog natter... 107% water in het deeg. Heerlijke deegmodder..precies de plek waar een krokodil zich thuis voelt. En dus gingen de babes het gevecht aan met deze natte kledder uit het boek van Carol Field (The Italian Baker).

Het brood heet "Coccodrillo" (oftewel krokodil) vanwege zijn vorm. Een ruw pokdalige bovenkant in een langwerpige vorm. Ook dit is weer een brood dat er 2 of 3 dagen over doet om de goede smaak te krijgen en ik geef het toe het vergt enige moed, handigheid en doorzettingsvermogen om het recept werkelijk na te volgen en er bijv. niet stiekem meel bij te doen. Want o, ja, dit krokodillendeeg wil je werkblad afkruipen als je niet oplet, het is kleverig, glibberig en bijna onhanteerbaar.... maar een krokodil vang je niet zomaar en dus is het doorzetten geblazen...

Het resulteert (als het lukt) in een plat lang brood met een bultige en pokdalige bovenkant, en binnenin een zéér open structuur, alsof het gekantklost is. Het heeft een heerlijke smaak, is sappig (hoe kan het ook anders) en 'kauwbaar'.

Er is heel wat afgebakken, gemopperd en er vielen wat krachtige termen, want het temmen van deze krokodil is niet voor de poes. Je hebt er doorzettingskracht voor nodig, omdat het zó nat is. Sommige babes hebben meerdere coccodrilli gebakken, om erachter te komen wel meel het beste werkt, of het ook met de hand te doen is of alleen met een keukenmachine. Dus het is een goed idee ook bij de andere babes een kijkje te nemen. Onderaan dit bericht staat een lijst de Babes die deze coccodrillo hebben gebakken en er vandaag over berichten (als gevolg van tijdsverschillen is 'vandaag' enigszins rekbaar. Ik heb hem tweemaal gebakken; één keer met bloem met veel gluten (14%) en één keer met biologische franse bloem met veel minder gluten. Voor mij was toch de winnaar de coccodrillo met meer gluten.

Ik vind het een heel lekker brood, gewoon zo of met wat olijfolie. maar het is eigenlijk lekker met alles... alleen hagelslag erop doen is met die gaten niet zo handig, zoals de kinderen al vlot constateerden :D. Je kunt het ook prima invriezen, gewoon voor gebruik ontdooien en even 5-10 minuten in een hete oven oppiepen.
Zie hier voor het recept in het Nederlands. Het is een uitdaging om te maken, maar soms ben je daar aan toe. Dus ik zou zeggen bak hem eens met ons mee, zie voor
meer informatie hier.


************************************************
BBBB as crocodile hunters

Never heard of the Bread Baking Babes before? Take a look
here. And to find out who these babes are, take a look in the left column. I had to add an extra B this time, for the Brave Bread Baking Babes took on a challenge. Catching a crocodile in your oven. It's a mean beast, slippery and hard to keep under control. But the babes rose to the challenge and fought it, yes people we fought it fiercely. There was some moaning, frustrations, wasted flour, but they all held on, perseveared and baked this croc in the end.
This was serious business to get to the core of the croc, what it is that makes a good croc? What flour is best, high-gluten, durum, AP-flour, stone-ground or not? Even more than one crocodile were caught. One babe was brave enough to catch 5...yes 5(!) crocs (good job, Tanna we all applaude you). So it's really worth while to take a look at the other babes' crocs, all the babes that nailed this sucker and are posting about it today are listed at the bottom of this posting (due to time differences 'today' is pliable)

For me the flour with more protein (14%) gave the best results. It kept a better shape and gave lovely chewy holes. I love this bread, just like it is, with a little olive oil , a slice of cheese...just with our real dutch 'hagelslag' (chocolate sprinkles) is not a good idea, as our kids discovered real soon... and I went to get the vacuum cleaner...(sigh).


The slideshow gives you some idea how the different stages of this bread look. You're more than welcome to bake with us and become a Bread Baking Buddie and earn yourself a BBB-badge. How? You can read it all here.
For this Coccodrillo of the month march Notitie van Lien is the kitchen of the month to send your breadpost links to (that's me). Take on the dare... we'll be happy to see you and your crocs!

Special request of Bake My Day!- Karen: Here is the video where I 'shape' the monster with two dough scrapers without touching it with my hands. Sorry videoquality is a bit poor, which has nothing to do with my daughter who was camera girl for this segment. After this shaping (to the top instead of tugging it under, I tip it upside down by pulling the paper up, so you won't have the seams on the top)


15 comments:

ostwestwind said...

Congrats, Mrs. Dundee :-) Great work, high hydration bread aren't easy.

I would like to bake it, but I can't buy flour with 14,2 % Protein. Where did you get it?

Ulrike from Küchenlatein

Katie Zeller said...

Well done! My sordid story is up... it doesn't look anything like yours! But I have to say, it was delicious....

Ilva said...

Thank you Lien for this recipe, I really really enjoyed making this bread once I got started!

Cookie baker Lynn said...

Thanks for the fun adventure, Lien! Your bread looks splendid.

MyKitchenInHalfCups said...

Great slide show Lien - just like the safari unfolds! I do like this bread now that I've really taken it on!!

sher said...

I really enjoyed making this bread. It was unlike any I've ever made--and it tasted delicious! I loved your pictures too!

Anonymous said...

Ik bespeur bij jou toch wel een zekere affiniteit met krokodillen!
En ik moet zeggen dat pokdalige en luchtige spreekt mij ook wel aan..;-)), maar ik denk dat het vast niet lukt om dat zo vaardig te doen zoals jij op dat filmpje.....!(denk aan deeg in het haar en een hond met indigestie na het oplikken van alles dat gevallen is...;-))))
Mooi, wild broodje!!

Lien said...

@Ulrike, I buy 14% flour at Hoeve Eiteweert (Netherlands). I even found an adress (a mill in Groesbeek) that sells american flour (15%). I understand you can get your hands on Manitoba, that'll should do the trick as well, Good luck and happy baking!

@ the Babes, thank you all for having fun and baking this creature!

@ Marl1, nou je zou me in het echt niet bij een krokodil in de buurt krijgen hoor, vind ze afschuwelijk, maar hoewel plakkerig, durf ik deze kledder wel aan. ('t is weer eens wat anders nietwaar?!)

Sara said...

Wow! Your bread looks great and the slideshow is just wonderful! Anyone could make the bread after seeing that.

breadchick said...

What a super video and I second Sara on "anyone can make bread after seeing that video" comment.

Thanks so much for introducing us to the Croc! It was the most fun I've had baking bread in a while and definitely pushed my dough handling skills. Not to mention it was a terrific tasting bread.

Karen Baking Soda said...

Thanks-a-lot-Lien! Love the video and that slide show makes me want to do it again but first I need to find the right flour!
Iris, geweldige video!

görel said...

Thanks a lot for this project! It was really fun and interesting, and your instructions + video and everything made it even more worthwhile. And now that I look at your slideshow I realise how I SHOULD have done, so I'd better get back into the kitchen and have another go!

Anonymous said...

The finished bread looks very good. Pity that the dough is so hard to handle, I hate that in bread baking (eg soft potato bread from one of the daring bakers challenges)

Anonymous said...

lien, ik heb 't geprobeerd maar het resultaat was één groot dun brood. Lekker bij de soep, de rest voor de vogeltjes.... Vond 't gewoon leuk te proberen.
Groet,
Monica

Lien said...

Dapper van je Monica, leuk dat je het geprobeerd hebt! Het is echt het soort meel wat hier wel of geen succes van maakt, en dat is hier in NL niet overal te krijgen.
Wie weet is er volgende keer weer wat makkelijkers te bakken!