Thursday, December 27, 2007

Frituren

(English version..please scroll down)
Tja de kerstdagen zijn al voorbij en dan moet ik alvast nadenken over de oliebollen. Na het succes
van vorig jaar, bakken we ook dit jaar onze bollen en appelbeignets weer zelf. Er zijn al veel recepten in omloop natuurlijk, maar dit recept, met wat meer eieren, wat wij vorig jaar ook gebruikten, viel zo goed in de smaak dat we die dit jaar weer gebruiken.

Luxe Oliebollen
(± 30 stuks)
750 g bloem
42 g verse of 4 tl droge gist
50 g suiker
1/2 liter melk
40 g boter
snufje zout
4 eieren
1 zakje vanillesuiker
125 g rozijnen en/of krenten (eventueel met wat sukade en/of orangesnippers)

Kneed van alle ingrediënten een gistdeeg en laat het rijzen.
Verwarm de friteuse voor tot 180ºC. Doe met behulp van een ijsbollentang of 2 lepels balletjes deeg in het vet en laat ze aan beide kanten goudbruin bakken. Laat ze uitlekken op een dikke laag keukenpapier. Warm serveren met poedersuiker...

(bewerkt naar: "De heerlijkste bakrecepten"- R. Stroner)

Deepfrying

After our successful attempt to make our own oliebollen, we decide to do it again this year. Oliebollen are a Dutch treat which is customary eaten on New Years Eve.
There are many recipes around, but we use this one last year and we liked it very much. It a rich dough with more eggs than normal. But very good.

Oliebollen "de luxe"
(30 oliebollen)

750 g all-purpose flour
42 g fresh or 4 tsp dry yeast
50 g sugar
1/2 litre milk
40 g butter
pinch of salt
4 eggs
1,5 tsp vanilla sugar
125 g raisins and/or currants (optional with a small addition or candied lemon and/or orange rind)


Knead all the ingredients into a yeasty dough and let it rise.
Heat the deep fryer to 350ºF. Make balls of the dough with a cookiescoop or 2 large spoons and fry them golden brown on both sides. Take them out and remove the excess oil by placing them on a thick layer of kitchen towel.
Serve warm with icing sugar. (you can reheat them later in the microwave or oven)

1 comment:

Gea said...

Prima oliebollenrecept! Ik heb naast de aangegeven hoeveelheid (gele)rozijnen een gesnipperd appeltje toegevoegd.