Wednesday, October 31, 2007

Cranberries

(For the english version, please scroll down)
En ja hoor nog een 'event', deze stond nog in de steigers toen de pasta er tussen door kwam. Iets maken met cranberries, ook wel veenbessen genoemd in Nederland, die nu weer volop vers in de winkels te krijgen zijn. Het event wordt georganiseerd door Astrid van Gärtnerblog. Er is een enorme duitstalige blog-wereld, ik ontdek daar steeds meer aardige blogs (en dus events) Nou dit is echt het laatste event de laatste van deze maand hoor! Het kan nog net op de valreep van oktober.

Maar het is een thema waar je makkelijk alle kanten mee uit kan, hartig of zoet, vers of gedroogd, inmaken of uitpersen... en bovendien zijn cranberries enorm gezond, even de WIKI geraadpleegd en we leren dat ze vol vitamine C zitten, en stoffen bevatten tegen blaasontsteking, maagzweren en tandplaque. Wat wil je nog meer... nou ja dat ze lekker zijn natuurlijk. Persoonlijk vind ik ze zo vers echt niet lekker, maar juist door die zure 'bite' die ze hebben erg lekker in combinatie met iets anders, zodat het mooi in evenwicht blijft.

Cranberrie-noten cake
75 g pecan noten
290 g bloem
200 g suiker
1 1/4 tl bakpoeder
1/4 tl baking soda
1/2 tl zout
1 ei
150 g yoghurt
80 g sinaasappelsap
rasp van 1 sinaasappel
90 g boter, ongezouten, gesmolten en afgekoeld
200 g verse cranberries

Verwarm de oven voor op 190ºC met een rek in het midden. Vet een cakevorm in.

Rooster de pecan noten in de oven of in een koekenpan. Hak ze grof en laat ze afkoelen. Hak de cranberries grof en zet apart.

Zeef de bloem, bakpoeder, zout en baking soda in een mengkom en voeg de suiker erbij.
Meng in een andere kom het ei, yoghurt, sinaasappelsap, boter en sinaasappelrasp en roer dit goed door elkaar. Doe deze natte ingredienten in de kom met meel en roer tot al het meel min of meer vochtig begint te worden. Voeg de noten en cranberries toe en meng totdat ze gelijkmatig verdeeld zijn. Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.

Bak 20 minuten op 190ºC, zet de oven daarna op 170ºC en bak nog 50-60 minuten of tot de cake gaar is. Test of de cake gaar is door met een saté-stokje in de cake te prikken, het stokje moet er droog uitkomen.


(naar recept uit: "The essential baker"- Carole Bloom)


****************************************

Cranberries

And there is yet another event this month, which I was preparing when the pasta-event jumped the queue. But there is still time to fix it, so here it is an event hosted by Astrid from "Gärtnerblog" and it's all about Cranberries. It's quite a versatile thing a cranberrie; they do sweet or savory, you can use them fresh or dried, made in to preserve or juice... I think they are at their best in a combination. Just eaten like that they are too sour for my sweet tooth. But fresh in a combination with something sweet (sugary things or things like meat) they give that extra zinggg in your mouth. And extremely healthy too.. so what are we waiting for?

Cranberry Nut tea loaf
(yield 1 loaf: 8 1/2" x 4 1/2")

1/2 cup pecans, toasted and coarsely chopped
2 cups (290 g) all-purpose flour, sifted
1 cup sugar
1 1/4 tsp baking powder
1/4 tsp baking soda
1/2 salt
1 large egg, room temp.
2/3 cup plain yogurt
1/3 orangejuice
3 ounces unsalted butter, melted and cooled
grated zest of 1 orange
2 cups fresh cranberries

Preheat the oven to 375ºF and place a rack in the middle. Grease a 8 1/2" x4 1/2" loaf tin. Chop the cranberries coarsly.

Put the dry ingredients in a large mixing bowl (flour, sugar, baking powder, salt and baking soda). Stir the wet ingredients together in another bowl (egg, yogurt,orange juice, butter and orange zest), until smooth.

Now mix the wet ingredients into the dry ingredients and stir until moistened. Add the pecans and cranberries and stir until evenly distributed.
Spoon the mixture in to the loaf pan and spread it evenly.

Bake for 20 minutes and then reduce the temperature to 350ºF and let it bake for another 50-60 minutes or until a cake tester comes out dry.

And here a lot more ecipes with cranberries in the ROUND-UP.

(adapted from: "The essential baker"- Carol Bloom)

3 comments:

Astrid (…and the kitties too) said...

Thanks for joining the Garden Cook Event!
The round up (http://foodblog.paulchens.org/?p=1063) is online now and please don't forget to vote (http://foodblog.paulchens.org/?p=1062) for your favourite entry!

--Astrid

Anonymous said...

Hey,

Heb net jouw site gevonden op zoek naar een recept met gedroogde cranberries. Ik begin direct te bakken!
Ik heb jou gebookmarked! Heel mooie blog!!

Kathleen

Lien said...

Dank je wel Kathleen! Succes met bakken.