Sunday, August 19, 2007

Dieren en vakantie

Met kinderen verzin je allerlei dingen om op te letten als je op vakantie bent. Zo zouden we proberen dit jaar zoveel mogelijk dieren te zien en zo mogelijk op de foto te zetten. Onze dochter kreeg vlak voor de vakantie een (eenvoudig) digitaal cameraatje en dus konden we zo met z'n 2-en fotograferen. Natuurlijk zagen we koeien, maar ja zelfs al is het een totaal ander ras dan hier, we werden er niet wild van om die op de foto te zetten. En hoewel schapen natuurlijk ook bekend zijn, hebben we die dan toch maar op de foto gezet, omdat ze iedere avond luid bellend langs 'onze heuvel' kwamen gelopen. Ze werden dagelijks gemolken en het gebied staat erom bekend dat ze een uitstekende 'Pecorino-kaas' produceren. (inderdaad erg smakelijk)

Verder waren er diverse dieren die probeerden -en daar ook in slaagden- om in ons vakantiehuis te komen. Slierten piepkleine mieren (niet zo prettig) en diverse hagedisjes. Jemig wat zijn die snel! En deze hele mooie grote zagen we buiten.
In de boom naast ons huis een Kerkuil en s'avonds vingen we een klein muisje in een strandemmertje. Hopelijk zullen die elkaar niet tegenkomen!


Er vlogen nog verschillende hoppen (hops?) nou ja een hele mooie vogelsoort, maar die konden we niet op de foto krijgen. Gelukkig poseerde deze vlinder -een Koningspage- gewillig:

_____________________________________
Terwijl wij op vakantie waren, waren óók onze drie kippen op vakantie. Met hun eigen hok verhuisden ze naar vrienden in west-groningen waar ze royaal de ruimte hadden. Ze waren in zeer goede handen. Wie kan zich het laatste kippenverhaal nog herinneren? De alerte lezer twijfelt nu aan zijn rekentalent. De laatste berichten gaven namelijk 4 kippen aan, dus waarom verhuisden er dan maar 3?

We gaan even terug in de tijd nadat onze twee nieuwe hennen gearriveerd waren. Het ging een poosje goed totdat ik 's morgens wakker werd omdat ik steeds zo'n raar geluid hoorde, alsof iemand oud ijzer stond te vijlen. Nou is ons huis goed geïsoleerd en het klonk vrij ver weg, maar na een paar ochtenden besloot ik toch eens op onderzoek uit te gaan...en wie stond daar 'ijzer te vijlen'? Het was Streepje, één van de nieuwe hennen. Nou ja niet dus, want hij stond te oefenen met kukelen!!! Het klonk nog helemaal nergens naar (behalve naar het vijlen van roestig ijzer dan), maar het was wel overduidelijk een haan. En ook deze kip moest dus het veld ruimen! En toen waren er weer 3. Soms is het wel handig dat onze zoon enorm bij het moment leeft en hij adopteerde zonder moeite 'Pietje' als 'zijn' kipje. Pietje is ondertussen gegroeid als kool en blijkt bij nadere studie een "Sulmtaler-kriel" te zijn, nou ja dan weten we dat ook weer. We hadden haar beter Houdini kunnen noemen, want hoe ze steeds door/boven/onder het gaas door weet te piepen is een raadsel.

Twee dagen voor we vanuit Italië naar Nederland zouden vertrekken kregen we een smsje vanuit het kippenhostel... er was een ei gelegd! Nou wij waren helemaal door het dolle heen, want na ruim 2 jaar kippen houden was dit toch ons eerste ei! De Italiaanse familie die in het appartement naast ons logeerden, dachten dat we niet helemaal spoorden toen we vertelden dat we opa's en oma's waren geworden.... Dit vergde enige uitleg tot ze het begrepen, maar ze bleven het volgens mij raar vinden. (en gelijk hebben ze!)

Ondertussen weten we dat Donsje de eierlegster is, de andere twee zijn nog niet begonnen (we hopen toch wel dát ze het gaan doen!!!) Het zijn echt schattige krieleitjes (op de foto links en rechts een gekocht ei) en ze legt er ongeveer 5 in de week. Ze smaken ook erg lekker. Ik hoop dat er nog vele zullen volgen ook van de andere twee, anders moeten we wéér de rekenmachine erbij halen....

7 comments:

Baking Soda said...

In het kader van 2 stappen vooruit, 1 stap terug duurt het wel even voordat jullie je kippen geteld hebben! Schitterend verhaal!

marl1 said...

Alsof hij 'ijzer stond te vijlen' :-))))))))....en oooh wat is dat een rotgeluid..hahahahaha!
Een leven met kippen is niet saai te noemen.....
En al die leuke dieren tijdens jullie vakantie: die uil lijkt wel een poema!(je dacht zeker: ach, dat valt niet op- het is een ver bosje) Help ik blijf erin :-))))
Maar wel een prachtige en wonderschone vlinder en een veelbelovend krieleitje!

Lien said...

Dan nog even een update....
Gisteren (20 aug) heeft ook Pietje haar 1e EI gelegd!!!! Nóg iets kleiner dan van het andere kipje. Ze dreutelen écht wel 2 uur rond in het nachthok voor het ei er is. Ik hoop maar dat ze nooit alledrie gelijk een ei moeten leggen, dan wordt het nog dringen ;-)

Soepkipje said...

Gefeliciteerd! Lekkere verse (onderhand gouden) eitjes hmmm. Streepje is wel mooi zeg. Waar laten jullie de haantjes als ze het veld moeten ruimen of kan ik dat beter niet vragen?

Lien said...

Ach ja soepkipje...wat zal ik zeggen. Streepje heeft overal gehangen met foto's, marktplaats en dat soort dingen. Maar die hanen wil helaas niemand. Er worden er heel veel aangeboden, want zelfs al wil je een haan, 1 is genoeg. Dus uiteindelijk zorgt mijn man voor de 'verwijdering', ik zou dat echt niet kunnen, daar ben ik veel te mietig voor!!(Ik wil het eigenlijk niet eens weten) 't Gaat wel heel relaxed hoor, zonder stress of gedoe. Maar goed jammer blijft het wel, want het was inderdaad een mooi dier, maar ja die hanen zijn natuurlijk altijd het mooiste..helaas

koken in de buurt said...

hm, herkenbaar...
wij hadden vorig jaar ook een mooi kipje, en omdat ze wat groter was, en wat steviger op haar grote poten stond, noemde wij haar Astrid die ook stevig op haar poten staat. Een paar maanden later werd wel heel erg duidelijk dat Astrid een haan was, en een hele grote is het geworden. We noemen haar nog steeds Astrid, hij heeft een zachtmoedig karakter en zorgt goed voor de kipjes.

marl1 said...

OT Zie je wel- met kippen maak je van alles mee...;-))))) Ze zijn idd altijd wel kribbig bij broedsheid, misschien moet je toch maar eens overwegen om de broedse hen in een teil koud water te zetten.....
En een nestkastje erbij te zetten is ook handig voor de niet-broedsen.
Succes!