Thursday, August 16, 2007

Koken op vakantie (1)

(English version? scroll down)
De avond voor we vertrokken kreeg ik ineens het idee een italiaans kookboek mee te nemen om dingen te koken met ingredienten die je hier niet (makkelijk) kan krijgen. Maar ja al bladerend wist ik niet welk boek ik mee moest nemen en zag me het uiteindelijk ook niet zo uitgebreid doen....misschien een ander jaar, dan kon ik van te voren wat kopietjes maken, want er gaat al zoveel mee. Ik besloot me dit jaar maar weer te laten inspireren door wat er bij de groenteafdelingen zou liggen.

Als ik op vakantie ben kook ik zo makkelijk mogelijk. Het is vaak te warm om in de keuken te staan. Bovendien soms heb je na een lange dag van steile heuvels, trappen op en af in allerlei stadjes en doorkruisen van musea gewoon alleen maar zin om met de voeten in een teil koud water te zitten met een drankje en een knabbeltje. Het valt ook niet altijd mee om uitgebreid te koken op 'locatie' omdat gewoonweg de gereedschappen, apparatuur en diverse gadgets ontbreken. Onze locatie is vrijwel altijd een vakantiehuis, dus heb ik nog makkelijk praten vergeleken bij mensen die op de camping niet eens een aanrechtblad (hoe klein ook) hebben. En het is dan ook meteen duidelijk dat ik totaal niet geschikt ben voor het campingleven ;-).
Maar uitgebreid koken of niet, wat er ieder geval altijd mee gaat zijn messen, scherpe messen; groot, klein en middel. Want in welke keuken je ook komt, ik ben er nog nooit een mes tegengekomen dat scherp genoeg was om een tomaat (ik noem maar wat) mee te snijden, zonder dat de helft aan het plafond en jou zit. In onze keuken waren welgeteld 4 pannen: 1 (soort) hapjespan, 1 L-pan en 2 XXXL pannen. Natuurlijk handig om pasta te koken voor 10 man, maar ja dat is eerlijk gezegd niet voorgekomen. Toch heeft het ook z''n charme om te koken met hindernissen.

Het liefst ga ik in het buitenland naar de markt, toch altijd het hart van het eten... maar het is ons (weer) niet gelukt een goede markt te vinden. En dan bedoel ik een 'eet'markt met groente, fruit e.d. Het lijkt wel alsof de markten die wij tegenkomen voornamelijk bestaan uit kleren, schoenen, tassen en divers schoonmaak- en keukengerei. Niet echt een inspirerende omgeving dus. Zou dat aan de vakantietijd liggen? Het blijft toch een nadeel dat je gebonden bent aan de schoolvakanties als je kinderen hebt. Nou ja dan maar de supermarkt in. Veel vééél courgettes, aubergines, tomaten en dergelijke in veel verschillende maten en vormen. Dus aan de slag voor een eenvoudige doch voedzame maaltijd....


Zucchini al limone
(4 pers)
6-8 st kleine jonge courgettes (± 3 cm doorsnede)
1 citroen
zout en peper
olijfolie (om te bakken)

Was de kleine courgettes (of grote in stukjes) en snijd ze in plakjes van ongeveer 1 cm. Verhit in een koekenpan de olijfolie en bak de courgetteschijfjes aan beide kanten tot ze licht goudbruin zijn. Rasp de citroen en pers het sap uit. Voeg beide aan de courgette toe en breng verder op smaak met peper en zout. Erg lekker.

Ik wilde graag zwaardvis eten en dat hebben we ook gedaan; gewoon simpel gebakken met wat peper en zout en dat combineerde heerlijk met de citroen-courgettes en wat rijst.
BUON APPETITO!
****************************************
Cooking on holiday

I like to keep it simple when I'm cooking on holiday. It's hot in the kitchen, most days you're coming home from a long day sightseeing, going up and down steep stairs and you just long to put your feet in a bucket of cold water, have a drink and a little snack enjoying the view from 'your' Tuscan hill.... And then it's sometimes hard to cook a meal with more than 2 components in a strange kitchen, because the pans are oversized, no bowls, not a decent knife in sight, no graters, peelers or other handy gadgets.... well you've noticed I'm not a likely person for camping out! A holiday cottage of some kind suits me better. I always carry a few sharp knives with me on holiday, because I didn't ever encounter a sharp knife in a holiday cottage. And as the keywords in Italian Cuisine are simple and fresh....lets start cooking something simple...and fresh!

Zucchini al limone

6-8 baby zucchini's
1 lemon
salt and pepper
olive oil (for frying)

Cut the zucchini in small disk (about 1/2 inch thick). Heat some olive oil in a heavy frying pan and bake the zucchini disks on both sides until golden. Add the grated lemonzest and the juice and stir. Season with pepper and salt.
What could be more simpler than that! Great with a piece of seared swordfish and some rice. Enjoy!!!

3 comments:

Karen Baking Soda said...

Oooooh had jij wel 4! pannen? Wat een luxe! Én ook nog een aanrecht... *grijns* Je begrijpt dat ik heb staan koken met 2 pitjes en een assortimentje wat meegenomen kon worden. Maar je hebt hartstikke gelijk, koken kan altijd, het gaat erom wat er in die pan zit en wie er roert, niet waarmee je roert tenslotte!

Anonymous said...

Ha, herkenbaar- die waardeloze keukenuitrusting! Maar ook wel weer een uitdaging ja ;-)
Pech dat je geen voedselmarktjes kon ontdekken....?
Tòch heb je iets heel smakelijks weten te brouwen. :-)

Anonymous said...

Ach, dat is ook een beetje de sport van het kamperen. maar ..de redding is nabij : Er zijn boekjes voor ! Uit de serie " Reiskookboek" van Onno Kleyn. Er is een boekje van Italie en ook één van Frankrijk. Recepten voor in het vakantiehuis en op de camping , (jawel , staat er letterlijk) , met ingredienten uit de streek.Plus tips en culinaire woordenlijst .....
Voor op je verlanglijst!En nu maar wachten op de volgende vakantie..