Tuesday, February 13, 2007

Maisbrood

(post in English: please scroll down)
Enig idee wat dit is?
Ik kocht het via Internet bij Molen de Hoop te Klarenbeek. Goede service, goed meel (ook veel biologisch) en goede prijzen. Het is gepofte mais en je kunt het door je brood doen. Daar heb ik maar eens mee geëxperimenteerd en het volgende broodje is daar uitgekomen. Als je nou geen gepofte maiskorrels hebt, dan laat je ze gewoon weg en moet je iets minder water gebruiken.

Maisbrood met zonnebloempitten
(1 brood)
75 g maismeel
380 g broodbloem
30 g (geroosterde) tarwekiemen
50 g zonnebloempitten
30 g gepofte mais
1 el glutenpoeder
1 el suiker
1 1/2 tl gist
1 el maltextract
1 tl zout
320 g lauw water
(wat extra zonnebloempitten ter decoratie)

Kneed alle ingrediënten tot een mooi soepel deeg en laat he trijzen in een ingevette (afgedekte) kom ongeveer 1 uur tot het verdubbeld is.
Druk dan de luchtuit het deeg en vorm het tot een stevige bal of tot een rolvorm die in een broodbakblik past. Dek af met ingebvet plastic en laat opnieuw een uur rijzen op een warme plaats of tot het verdubbeld is.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220ºC, het liefst met een baksteen erin.

Bestrijk het brood met water en bestrooi het met zonnebloempitten. Bak het brood op de steen ongeveer 10 minuten op 220ºC, zet daarna de oven op 190ºC en bak het nog eens ± 25 minuten. De binnentemperatuur van het brood moet ongeveer 93ºC zijn. Laat afkoelen op een rooster.

***********************************************

I've bought some maiscrispies (photo above) from a mill over the Internet. They have good stuff, good prices and a lot biological flour as well. You can put it in bread, maybe you could even eat it as cereal, but we're not that keen on cereal overhere in the Netherlands, so I haven't tried that. I've been experimenting with it and made this very nice loaf with corn and sunflowerseeds.

Cornloaf with sunflowerseeds
(makes 1 loaf)

1/2 cup fine cornflour
2 3/4 cup breadflour
1/4 cup wheatgerm (toasted)
1/3 cup sunflowerseeds
1 cup maiscrispies
1 TBSP gluten
1 TBSP sugar
1 TBSP malt extract
1 tsp salt
1 1/2 tsp dry yeast
1 1/4 cup + 1 1/2 TBSP water (tepid)
(optional for decoration: extra sunflowerseeds)

Knead all the ingrediënts to a souple dough and let it rise until doubled for an hour in a greased bowl, covered with plastic. Press out the air and shape in to a large round or in a loaf that fits into a 9"x 5"-loafpan. Cover with (greased) plastic and let rise for a second time in a warm place again untill doubled.

In the meantime preheat your oven to 430ºF with a bakingstone in it.

Brush or spray the loaf with water and decorate the loaf with some sunflowerseeds (optional). Bake in the oven for 10 minutes on 430ºF, then lower your oven to 375ºF and bake for another 25 minutes or until the loaf is golden brown with a inner temperature of 199ºF.

Take the loaf out of the oven and let it cool on a rack.

2 comments:

Ellen said...

Leuk Lien! Zou dat ook met Rice-crispies kunnen? Of zou dat te sompig worden omdat ze niet speciaal gemaakt zijn om in brood te verwerken? Ik had laatst cornflakes gehaald voor de kip van Arden. Ik bedacht me gisteren dat ik wel eens een recept had gezien van brood met cornflakes er door. Ik ga het gewoon es proberen.
Was het brood met de mais-crispies trouwens lekker?

Lien said...

Misschien zou je wel ricecrispies erin kunnen doen, maar dat zal wel een ander effect hebben. Ze zuigen veel voocht op en zijn gezoet. Deze gepofte mais is niet gezoet en wordt niet sponzig. Het geeft een andere textuur aan je brood en iets meer maissmaak. maar het wordt niet zoet.