Thursday, January 11, 2007

Kookwedstrijd Foodblog

Jullie hebben het natuurlijk al gelezen over de receptenwedstrijd die Aldo van Wining and dining van Foodblog, want mijn blogcollega Arden heeft al een heerlijk recept bedacht. Ik was eerst niet van plan mee te doen door drukte en ziekte. Maar toen ik vanavond moest bedenken wat ik zou gaan koken (liefst makkelijk en snel) en ik naar de ingrediënten keek die ik had verzameld, dacht ik ach waarom ook niet. Het is denk ik geen "echte Hollandse winterschotel", maar ja het is ook geen echte hollandse winter, maar wel met een typische Nederlands ingrediënt: rookworst. Dus stuur ik deze inzending toch maar in. Wij vonden het in ieder geval erg lekker.

Alle links van de ingezonden recepten zullen verzameld en geplaatst worden door Gerrit Jan Groothedde van Eetschrijven. Daar kan je dan vanaf zondag 14 januari reageren op de recepten.

Groentewokschotel met rookworst (4 pers.)

2 middelgrote (rode) uien
125 g champignons
1 (runder-)rookworst
1/2 knolselderij
2 grote winterwortels
250 g snijbonen
400 g krielaardappeltjes
2 el bloem
1 kippenbouillonblokje
1/2 lit water
2 el (liefst verse) gehakte kervel (optioneel)
4 el (liefst verse) gehakte peterselie
zout en peper

Schil de knolselderij en de wortels en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm. De snijbonen in ruitjes snijden. Blancheer deze 3 ingrediënten ongeveer 4 minuten in gezouten kokend water en laat uitlekken.
Snijd de ui in halve ringen, verhit wat olijfolie in een wok en bak de uien daar in tot ze zacht zijn en licht kleuren. De champignons in vieren snijden (of in 2en bij kleine exemplaren) en in de wok meebakken
.
De rookworst in de lengte doorsnijden en dan in dunne plakjes. De krieltjes kun je eventueel doorsnijden als er wat grote exemplaren bij zitten, anders kunnen ze zo de wok in met de rookworst. Laat dit een paar minuten bakken terwijl je ondertussen alles omschept.
Nu kan je alle resterende groenten erbij doen om een paar minuten mee te bakken.
Voeg naar smaak zout en peper toe.

Strooi de bloem nu over het gerecht en giet je de halve liter water waarin je het kippenbouillonblokje hebt opgelost in de wok. Goed omscheppen dat alle bloem opgenomen is.
Nog wat verse peterselie of andere tuinkruiden erover strooien, goed doorwarmen en smakelijk eten!

2 comments:

Anonymous said...

This looks like something my mum would make! It looks very leker! Im sorry, I cant write or speak Dutch very well but I can read it and understand it when spoken. It was my first language but I have lost alot of it. I look forward to trying to cook this meal myself if I can get the ingredients here in Australia. Wonderful blog!

Lien said...

Hi Rosalie, thank you for visiting and commenting. Maybe it'll be hard to spot a "rookworst" DOWN UNDER, but you can use sausages instead (or chicken or..) Well reading and understanding dutch when spoken is more than most can so that's good. I'm trying to give some of the recipes in english as well, so maybe that makes life even easier. Hope to 'see' you again Bye