Tuesday, November 21, 2006

Zonder geknor(r)

Het wordt al weer wat kouder en ik heb maar weer eens erwtensoep gemaakt. Volgens mij kan bijna iedereen in Nederland wel erwtensoep maken, maar deze wijkt een beetje af van de gangbare, want er wordt hier in huis geen varkensvlees gegeten en dat betekent dat het wat anders gemaakt moet worden dan het originele Nederlands recept met hamlappen of varkenspoten. Vegetarisch zijn we meestal niet, dus ik maak het met rund en kip.

Erwtensoep (varkensvrij)
1 lit. kippenbouillon
1 blik cornedbeef
1/2 knolselderij + loof
3 winterpenen
1-1,5 pak spliterwten (of diepvrieserwten)
4 uien
3 aardappels
1 grote prei
handvol verse dille
4 laurierbladeren

Optioneel voor serveren: wat ketjap, fijne preiringetjes en runder- of kiprookworst, roggebrood en of stokbrood met kruidenboter.

De avond van te voren laat je de cornedbeef in de hete kippenbouillon uit elkaar vallen. Zet de pan dan koud weg en schep de volgende dag het gestolde vet eraf en gooi het weg.
Snij, rasp of hak de wortels, uien, prei, knolselderij, het loof en de aardappelen in kleine stukjes en doe het bij de bouillon. Dan de erwten, dille en laurier (tel hoeveel blaadjes je erin doet!) erbij en alles zachtjes laten sudderen (niet koken) ongeveer 3 uur. Roer het af en toe door.
Haal nu alle laurierbladeren uit de soep (net zoveel als erin gingen) en daarna maak je het met de staafmixer net zo fijn als je zelf lekker vindt.
Serveer heet en garneer met een scheutje ketjap en wat heel fijngesneden prei. Lekker met worst natuurlijk en wat rogge- en/of stokbrood.
Zo komen we die gure herfst wel door....eet smakelijk!!!

1 comment:

Anonymous said...

wat een lekker idee, ik eet ook geen varkensvlees en nou kan ik toch heerlijke erwtensoep eten, bedankt!! Hannie