Wednesday, November 1, 2006

Broodje oorlog

Patatje oorlog, die ken ik wel (vind ik trouwens niet lekker), maar gelukkig lijkt deze daar niet op.
Het is een broodrecept wat in de oorlog werd gebruikt, toen ze moesten mengen om genoeg deeg te krijgen, vullen met havervlokken of maismeel die misschien makkelijker te krijgen waren als tarwemeel. Het is gewoon heel lekker brood en ik denk dat ze zouden willen dat ze dit brood in de oorlog konden eten, ik betwijfel of men het wel zo luxe had.


War Bread
(1 brood)

75 g havervlokken
75 g maismeel
70 g volkoren tarwemeel
15 g shortening of boter
2 el molasse (of stroop)
1 tl zout
320 g kokend water
1,5 tl droge gist
400- 440 g bloem

1 grote broodvorm (± 25 x 12 cm)


Doe de havervlokken, mais- en volkorenmeel, shortening, molasse en zout. Giet het kokende water erop en roer tot het een mooi mengsel is. Laat het afkoelen tot ± 44 ºC.
Strooi de gist erover en meng het erdoor. Voeg dan de bloem, ongeveer 75 per keer erdoor in de mixer (of eerst met een lepel en dan kneden) tot het een mengsel is dat van de wanden los laat. Corrigeer eventueel met vocht of extra bloem.
Kneed het nu in ongeveer 8 min. tot een soepel deeg. Vorm er een bal van en plaats het in een met olie ingevette kom en dek af met plastic. Laat het rijzen tot ongeveer dubbel in volume (ongeveer 1 uur).
Druk daarna voorzichtig het deeg plat en vorm het tot een rol die in de bakvorm past met de naad naar beneden. Dek de vorm af met plastic en laat nogmaals rijzen tot het deeg een paar centimeter boven de rand van het blik uitkomt. (ongeveer 50 min)

Zet de oven 20 minuten voor het bakken op 180 ºC en bak het brood in de oven ongeveer 45-55 minuten. Het brood moet hol klinken als je er aan de onderkant op klopt, laat het anders nog even verder bakken.
Haal daarna het brood uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.

(uit: "Bernard Clayton'sNew complete book of breads")

No comments: