Saturday, October 7, 2006

Verse vijgen (2)

Dat éne recept dat ik me herinnerde kan ik natuurlijk nergens meer vinden. Maar gelukkig kwam ik deze tegen die leek mij ook wel lekker:

Ricottataart met verse vijgen en honing


deeg
125 g bloem
snufje zout
75 g koude boter, in stukjes
25 g gemalen amandelen
koud water

vulling
6 verse vijgen
100 g witte bastedsuiker
6 dl water
500 g ricotta
4 eierdooiers
1 tl vanille-essence
2 el honing (+ 2 tl extra)


Vet een vlaaivorm van 22 cm. Zeef de bloem en het zout en maak er een kruimelig mengsel van met de boter (in keukenmachine of met de vingers). Doe de gemalen amandelen erdoor en voeg zoveel koud water toe dat het een samenhangend deeg wordt. Rol het uit en bekleed de taartvorm ermee. Zet deze bodem een half uur in de koelkast. Bak daarna de bodem blind in een voorverwarmde oven op 190 ºC ongeveer 15 min. Haal daarna het papier en de (bonen-)vulling eruit en bak de bodem nog 5-8 min.

Zet de vijgen in een pan met water en 50 g basterdsuiker en breng het aan de kook. Stoof de vijgen 10 min op een laag vuur. Giet ze af en laat ze afkoelen. Laat de ricotta uitlekken en roer de eierdooiers, resterende suiker, honing en vanille doorheen. Schep dit mengsel op de bodem en bak het 30 min.

Snijd de vijgen doormidden en verdeel ze met de bolle kant naar beneden over de bodem. Giet de rest van de honing erover. Meteen opdienen.

Uit: "taarten" - Sarah Banbery

2 comments:

Baking Soda said...

Wat een prachtige foto die eerste, kijk maar uit, straks heb je ook klagende huisgenoten die hun eten warm willen opeten ipv eerst op de foto en dán pas eten. En vragen ze zich af waarom soms eten bewaard moet worden tot de volgende dag.... (antwoord: daglicht fotografeert veel beter)

Lien said...

Dat is hier gelukkig (nog) net andersom. De kinderen willen allebei het liefst 'het' bord dat er zo mooi eruit ziet en ze zijn bereid daar kwijlend op te wachten!
Voor zolang als het duurt!