Friday, October 27, 2006

Soort pannenkoek

Tja ik heb weer eens een nieuw boek. Ik kon het weer niet laten. Nou ja, het is eigenlijk geen nieuw, maar een tweedehandsboek...dat scheelt alweer in zowel geld als schuldgevoel. De titel maakt me heel nieuwsgierig "No need to knead - handmade italian breads in 90 minutes" van Suzanne Dunaway. Ze heeft een hele eigen filosofie over brood bakken. Ze gelooft dat 1. brood beter smaakt als er meer oppervlakte is; dus geen ronde boules, maar lange dunne broden à la stokbrood. 2. hoe natter het deeg het beter én 3. veel minder kneden en langer rijzen. Nou ja, sommige dingen zit wat in, maar ik vind de variatie in brood het prettigst. En ondanks de titel staan er maar 30 broden in het boek, samen met 8 pizza's, 9 cake en koekrecepten en...45 (!) recepten die gewoon totaal ergens anders over gaan. Ze was inderdaad heel snel uitgekneed blijkbaar. Toch is het wel een leuk boek met zeer verrassende dingen. Eerst maar eens wat simpels, een soort mini-pannenkoek met een starter. Ik heb ze gemaakt met de helft volkoren boekweitmeel, dat maakt het net iets steviger.

Sourdough Flapjacks

starter
235 g lauw water
140 g (brood)bloem (of 70 g bloem + 70 g (volk.) boekweitmeel)
2 el suiker

beslag
3 el boter, gesmolten
1 el honing
1 t baking soda
1 snufje zout
1 groot ei, geklutst

starter
Meng de ingrediënten voor de starter tot een nat deeg. Klop het goed door om er lucht in te krijgen. Laat het een nacht staan op kamertemperatuur.

beslag
Roer de boter, honing, baking soda, zout en ei door de starter. Niet overroeren.
Vet een platte grillpan of een grote koekenpan in met een kwastje boter (of wat oliespray). Laat de pan goed heet worden en giet dan kleine hoeveelheden in de pan die rondjes maken van ongeveer 8 cm in doorsnede. Als de bovenkant begint te bubbelen en de randen stevig worden kan je ze om draaien ("flap" them over) en laat ze aan de andere kant ± 1 minuut garen.
Serveer met maple syrup (of gewoon nederlandse keukenstroop)

2 comments:

Anonymous said...

Hallo lien
iK VOLG JE BLOG VIA BAKKERSWERELD .ORG
NU HOOR IK JE OVER DIT BOEK Handmade Italian Breads in 90 Minutes
iK BEN GEINTERESEERD IN FRANSE EN ITALIAANS BROOD ZOU HET WAT VOOR MIJ ZIJN? IK BEN WEL EEN BEGINNER HET RECEPT VAN KING ARTHUR VAN BAKING SODA LUKT ME NOG NIET HELEMAAL .
DUS VRAAG ME AF IS DIT BOEK WAT VOOR MIJ?

Lien said...

Hoi anonymous. Misschien kan je de volgende keer je naam erbij zetten, dan kan ik je via de bakkersite een PB sturen, dat werkt wat effectiever.
Maar goed over dat boek gesproken. Het is denk ik niet voor beginners, ik zou eerst goed oefenen met allerlei recepten die je op bakkerswereld of via andere sites gratis kan downloaden Kijk bv. eens bij King Arthur FLour, die hebben erg veel en goede recepten ook Ital. en Frans brood.
Daarna kan je kijken naar andere boeken met deze broodsoorten. Het boek in dit stukje is van iemand die een aparte kijk heeft op dit brood en het weer helemaal anders doet dat de gewone Ital. of Franse bakker. Meer voor erbij als je de normale manier onder de knie hebt.
ga lekker aan de slag, want ik ben het helemaal met je eens dat Italiaans en frans brood héél erg lekker is!