Monday, October 16, 2006

Het plankje in actie

Vandaag het plankje in actie en dus weer wat Italiaans op tafel; Gnocchi (spreek uit: "njokkie"). Zoals alle Italiaanse recepten zijn er heel veel versies van, maar ook verschillende soorten gnocchi. Met griesmeel, met ei, melk of nootmuskaat. Maar ik begin maar eens met de basisvorm; die van aardappelen, zonder poespas erin. De ingrediënten zijn dan ook simpel: aardappelen, bloem en zout
De klassieke combinatie is de gnocchi te serveren met gesmolten boter en salie (con burro e salvia), maar ook de sugo di pomodori (tomatensaus) komt vaak voor.

gnocchi di patate
1 kg (liefst bloemige) aardappels
± 200 g bloem
snufje zout

Kook de aardappels in de schil, pel ze en druk ze door een aardappelpers. -Heb je een aardappelpers van Ikea (zie foto) dan hoef je ze niet te pellen, het schilletje blijft achter in de pers. Bij andere persen weet ik niet of dat ook zo is.-

Meng dan de ingrediënten en kneed ze goed door. Maak rolletjes van een cm of 1,5-2 dik. Snijd ze in stukjes van zo'n 2 cm lang.Je kunt ze zo koken, maar eigenlijk moet er een reliëf in komen om de saus beter vast te houden. Dit kan je op verschillende manieren doen: met een vork, een grove rasp (bijv, een nootmuskaatrasp) of....

een rigagnocchi. Het is iets wat je een beetje moet oefenen, en dat geldt ook voor mij. Je moet licht drukkend een klein stukje naar voren duwen en dan gelijk terug halen, er komen dan ribbels op én een klein kuiltje aan de binnenkant
                                                        (om nog meer saus vast te houden).                                                                                                                            


Leg de gnocchi die klaar zijn op een bebloemde theedoek los van elkaar. En voor je het weet heb je een heel blad vol. Het koken is heel eenvoudig. Doe ze in delen (niet te veel tegelijk) in gezouten kokend water en wacht tot ze boven komen drijven, dan zijn ze klaar. Blijf er bij, want dat gaat heel snel! Vooral niet te lang in het water laten liggen, dan worden ze snotterig.


Doe ze in een ingevette ovenschaal in een warme oven tot ze allemaal gaar zijn. Nu zijn ze klaar om gegeten te worden. Heerlijk met bijv. ragù semplice. En natuurlijk niet vergeten er parmezaanse kaas over te strooien!!!

BUON APPETITO!!!

Tip 1: Je kunt de gnocchi ook prima invriezen. Dit moet je doen vóór het koken. Laat ze op een blad of iets dergelijks los van elkaar bevriezen. Zijn ze eenmaal bevroren, dan kan je ze in een diepvriesdoos doen. Voor het gebruik moet je ze ontdooien, dit moet dan ook weer los van elkaar. Dus op een bebloemde theedoek los van elkaar leggen. Verder koken zoals hierboven. Zo kan je ze maken als je wat meer tijd hebt en hoeft niet alles in één dag.
Tip 2: Voor een iets rijkere versie, voeg je 1 ei toe en ± 300 g bloem. Verder als hierboven.

4 comments:

Levine said...

Voor vanavond staat de ragù semplice op het menu. Ik was van plan om er spaghetti bij te eten, maar nu ik de gnocchi zie.........lijkt me ook wel lekker. Heb nog de hele dag om erover na te denken. Je hoort nog wat het geworden is: spaghetti of gnocchi (of misschien wel allebei?)

Anonymous said...

Dat klinkt heel lekker. Maar ben je niet een hele dag bezig met je diner dan. Goed werk heeft wel tijd nodig, maar toch... Ik vind het wel heel interessant allemaal en vooral leuk om te lezen.

Yvette

Lien said...

Natuurlijk kost het meer tijd dan kant en klaar uit de winkel (en geloof me die zijn écht niet lekker!). En als je om half 6 uit je werk komt ga je echt geen gnocchi staan knutselen!!! Maar hét kenmerk van de Italiaanse keuken is verse producten. Dat is gewoon lekkerder. Je hoeft het ook niet in één dag te bereiden -ik heb nog een diepvriestip bijgevoegd-, de saus kan je ook ervoor maken en eventueel invriezen. En ik doe het ook omdat ik het gewoon leuk vind om af en toe te doen, je moet een hobby hebben hè?! hahaha
Ik kook echt niet elke dag zo hoor.
En al die foto's tussendoor maken, daardoor duurde het helemaal lang...daar hebben jullie dan geen last van als je het maakt ;-)

Anonymous said...

Lien...
Hier heb ik ook tip 3:
Als je het Cnocci ''deeg'' van de verrijkte (met ei) versie maakt, kun je de Gnocci's ook frituren,ipv. ze zachtjes te garen in kokend water.Noem het dan uiteraard geen Gnocci meer,maar...aardappelkroketjes of croquette di patate.