Monday, April 4, 2011

Fruit soup?

Sometimes it's confusing when they ask you if tomatoes or cucumbers are fruit or veg. It seems that it all depends on the way you look at them. For exemple scientifically tomatoes (like cucumbers and melons) are a fruit, because they are the edible part of a plant that contains seeds. When we talk culinairy, they are vegs, cause you don't eat them as a dessert (are sweet). That's a bit outdated I think, recently I watched Raymond Blanc on television making tomato sorbet with sugar and all to eat as dessert. I remember we ate slices of tomato (from our dad's garden) on our bread with sugar.

Another example: strawberries, botanically they are veg because the edible part contains seeds and they grow on a non-woody plant/bush/tree, but cause they're sweet, we call them fruit.
Isn't it confusing? Personally I don't really care, unless it's a question in a Win-gold-quiz, then I would really want to know!!, just as long as we understand eachother. Anyway I believe we all agree that apples are a fruit (or don't we?), so this soup is at least partly fruit soup. For the rest I just call it "very good!". Enjoy.


Apple and tomato soup with smoked chicken breast
(serves 4)
(PRINT recipe)
25 g butter
1 TBsp olive oil
1 small onion, finely chopped
1 small clove of garlic, finely chopped
50-70 g smoked chickenbreast
600 ripe tomatoes, skinned, deseeded and chopped
2 small/medium apples, peeled, cored and chopped in pieces
1 tsp dark brown sugar
500 ml vegetable stock
5 sage leaves, sliced
salt & pepper

Heat the oil and butter in a pan and simmer the chopped onion and garlic for about 10 minutes without coloring with the lid on the pan.

Cut half of the smoked chicken in slices and bake them in the same pan shortly.
Now add the tomatoes, apples, sugar and stock and bring to a boil. Place the lid on the pan and let it simmer very gently, with an occasional stir.
Blend the soup until smooth and season to taste with salt and pepper. Ladle into bowls and garnish with the smoked chicken strips and sage.
 
(adapted from: "Soup for all seasons" - New Covent Garden Food co.)
____________________________________________________________________________

Fruitsoep?

Het blijft altijd verwarrend bij producten zoals tomaten en komkommers, is het nou fruit of groente? Het lijkt erop dat het maar net is hoe je het bekijkt. Officieel behoren bijv. tomaten tot fruit, omdat het gaat om het eetbare deel van een kruidachtige plant dat zaad bevat. Maar culinair worden ze dan weer tot de groente gerekend omdat ze niet als dessert (zoet) gegeten zouden worden. Tja, dat is ondertussen toch wel achterhaald; ik zag pas Raymond Blanc tomatensorbet maken als dessert, met suiker en al. Als kind kregen we de tomaten van de moestuin van mijn vader in plakjes op brood met suiker.

En aardbeien zouden eigenlijk groente moeten zijn, omdat ze aan een kruidachtige plant groeien in plaats van een houtachtige, maar ja fruit omdat ze zaad bevatten. En culinair zijn ze ook fruit omdat ze als dessert gegeten kunnen worden. Ach, wat een gedoe toch. Eerlijk gezegd maakt het me net zo weinig uit als kruid- en pepernoten, appelbeignets of -flappen, zolang we elkaar maar begrijpen. In ieder geval zijn we het er -geloof ik- nog wel over eens dat appels fruit zijn... dus het is in ieder geval deels Fruitsoep en voor de rest noem ik het gewoon Lekker! Eet smakelijk en filosofeer voorzichtig.

Appel-tomatensoep met gerookte kip
(4 pers.)
(recept PRINTEN)
25 g boter
1 el olijfolie
1 kleine ui, fijn gehakt
1 klein teentje knoflook, fijn gehakt
50-70 g gerookte kip
600 rijpe (tros)tomaten, ontvelt en zonder zaadlijsten, in stukken
2 kleine/medium appels, geschild, zonder klokhuis, in stukken
1 theelepel bruine suiker
500 ml groentebouillon
5 salie bladeren, in fijne reepjes gesneden.
zout en peper

Verhit de olie en de boter in een koekenpan en stoof daarin de gehakte ui en knoflook ongeveer 10 minuten met de deksel erop.

Snijd de helft van de gerookte kip in reepjes en bak die even mee.
Nu gaan de tomaten, appels, suiker en bouillon erbij en breng het aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat het 1 uur zachtjes sudderen terwijl je af roert.

Pureer de soep met een staafmixer tot het helemaal glad is en voeg naar smaak peper en zout toe. Snijd de overgebleven gerookte kip in reepjes. Schep de soep in kommen en garneer met de gerookte kipreepjes en de salie.

(bewerkt naar: "Soup for all seasons" - New Covent Garden Food co.)

2 comments:

MyKitchenInHalfCups said...

It's sort of a case of a "rose by any other name" ... just call it good!

Karen Baking Soda said...

Wat grappig zo'n soep combi. Spannend!