Saturday, October 16, 2010

World Bread Day 2010

engels.amer vlag
For this years World Bread Day I wanted to make some sort of seasonal bread, (autumn in my case), so I made chestnut rolls. Unfortunately they were not very good, a soggy, bland and snotty filling and not a thing to go through the trouble of typing the recipe out (and translate) and make a post about it. Then time was up, as usual I started too late ánd I still had to make the Bread Baking Babes post that it due today too. So I decided to post for this World bread daty a bread I baked earlier and fits the autumn theme real well. Autumn is full with fruits and nuts, and it's probably known that I really love quinces. I have planted a quince tree in our backyard, I got one for my birthday last year from my dearest friend M. but it hasn't produced any fruits yet.

I made quince compôte, baked quinces, quince candy (only in dutch) and of course jam before, but did you know you can stick a pear in bread too? I thought that was a funny idea but it tasted good too. The bread around the quince becomes infused with some of the juices, but as it is a very firm fruit, it doesn´t become soggy. A real nice variation I think with bread. You just slice it like you would a cake, so everybody has a piece of fruit in it. You can just use the whole quince, but I found that a bit hard to eat as the core is still in there so I prefer the filled quince version which is in the recipe below.

Quince bread
(2 loaves)
(PRINT recipe)
starter
1/2 tsp active dry yeast
240 ml warm water
± 350 g bread flour
dough
1/2 tsp dry yeast
240 ml warm water
1 TBsp honey
500-650 g bread flour
2 tsp salt
2 large quinces, washed but not peeled
± 2 TBsp melted butter

filling
3-4 TBsp sugar
2-4 TBsp almonds, toasted and chopped
a few drops rosewater

Make the starter dough 12 - 36 hours before you’re going to bake. Knead all the ingredients for the starter into a dough, place in a bowl, cover and let rise (up to 36 hours)

Dough
Mix the yeast, water and honey in a large (mixing)bowl, add the starter dough pieces and add 320 g of the flour and the salt and start mixing the dough in your standmixer, add about 150 g of flour and knead into a souple dough. Add more flour if necessary. Place the dough in a greased bowl, cover with plastic and let rise for about 4 hours or until doubled.

In the meantime prepare the quinces by take their core out (without cutting the quince) and filling it with a mixture made with the ingredients mentioned under “filling”.

Divide the dough in two equal parts. Roll each part out into a circle with a diameter of about 23 cm (9 inch) and take off the stem.

Place a quince upright on the surface and cover with the dough circle, turn around and press the dough together under the quince. Take care not to puncture the dough. Place - seamside down- on a baking tray. Wrap the other quince in the dough in the same way and place on the baking tray at least 2 inches apart. Brush both dough with melted butter, cover with plastic and let rise for about an hour.

Preheat the oven to 400ºF.

Bake the breads 20 minutes, now lower the temperature to 320ºF and bake for another 25-30 minutes until the breads are golden brown. Take the breads out of the oven and let them cool on wire rack until firmer. Slice the bread in wedges so every slice has a piece of quince.

(Source: “Home baking” - J. Alford and N. Duguid)

__________________________________________________________________

Vlag nl klein Wereld Brood Dag 2010

Voor de Wereld Brood Dag van dit jaar wilde ik brood maken van het seizoen (in mijn geval herfst), en dus maakte ik kastanjebroodjes. Helaas waren ze niet erg lekker, een snottige, flauwe vulling en niet echt iets wat ik op dit blog wil zetten als lekker recept. Toen zat ik natuurlijk in tijdnood, omdat ik natuurlijk te laat was begonnen én ook nog het bericht van het Bread Baking Babes recept van deze maand moest klaarmaken, die op dezelfde dag gepost moest worden. Dus besloot ik een brood te plaatsen dat ik al eerder gebakken heb, helemaal in het seizoen past en nog in de wachtrij stond voor publicatie.

Het najaar vol met fruit en noten, en zoals ondertussen toch wel aardig bekend dat ik gek ben op... Kweeperen. Ik heb sinds vorig jaar een kweeperenboom in de tuin, gekregen van mijn lieve vriendin M., maar helaas, had hij dit jaar nog geen vruchten, gelukkig waren er op de markt nog een aantal te vinden.
Kweeperencompôte, gebakken kweeperen, kweeperensnoep en natuurlijk cugna (jam met kweeperen) en gewone jam passeerden hier al de revue, maar wist je dat je ook een peer in een brood kan stoppen? Het is een apart idee, maar erg lekker. Om de peer heen wordt het brood wat sappig door de peer, maar doordat de peer zo hard is behoudt hij helemaal zijn vorm. Snijd het brood in punten, zodat iedereen ook een stukje kweepeer meekrijgt.

Kweepeerbrood
(2 broden)
(recept PRINTEN)
voordeeg
1/2 tl droge gist
240 ml lauwwarm water
± 350 g sterke bloem

deeg
1/2 tl droge gist
240 ml lauwwarm water
1 el honing
500-650 g sterke bloem
2 tl zout
2 grote kweeperen, gewassen, maar niet geschild
± 2 el gesmolten boter

vulling
3-4 el suiker
2-4 el amandelen, geroosterd en gehakt
een paar druppels rozenwater

Maak het voordeeg 12 - 36 uur voor je gaat bakken. Kneed alle ingrediënten voor het voordeeg door elkaar, leg in een kom, dek af en laat rijzen (tot 36 uur).

Deeg
Meng de gist, water en honing in een grote (mixer)kom, voeg het startdeeg in stukken toe en ongeveer 320 g van de bloem en meng dit in de standmixer (of met de hand), voeg nog 150 g bloem toe en kneed het tot een soepel deeg, meer bloem toevoegend indien nodig. Plaats het deeg in een ingevette kom, dek af met plastic en laat het rijzen tot het verdubbeld is (kan zo’n 4 uur duren).

In de tussentijd bereid je de kweeperen voor: haal het klokhuis eruit vanaf de onderkant met een appelboor of scherp mes, (de kweepeer moet heel blijven) en vul hem met de vulling (die je maakt door de ingrediënten van de vulling te mengen). Snijd het steeltje van de kweepeer.

Verdeel het deeg in 2 gelijke delen.Rol elk deel uit tot een ronde lap van ongeveer 23 cm in doorsnede. Zet de peer rechtop op een werkblad, leg de lap deeg erove, vouw hem erom heen en druk hem aan de onderkant vast. Leg het brood met de naad naar onderen (de peer dus rechtop) op een stuk bakpapier op een bakplaat. Doe dit ook met de andere kweepeer en leg de broden naast elkaar op een bakplaat minstens 5 cm. uit elkaar. Bestrijk beide broden met gesmolten boter, dek af met plastic en laat een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Bak de broden 20 minuten, verlaag dan de temperatuur naar 160ºC en bak nog 25-30 minuten langer tot de broden goudbruin zijn. Laat de broden afkoelen en snijdt er punten van zodat iedereen een stukje kweepeer in zijn plak heeft.

(Bron: “De kunst van het bakken” - J. Alford and N. Duguid)

6 comments:

NKP said...

Wild! I have never had a quince before. What a great bread!

Elizabeth said...

I love that the quince is left whole in the bread!! (Like Natashya, I've never had a quince before. I'm not sure I would even know what a quince looked like if I saw it.)

natalia said...

How lovely Lien ! My son would look at it and say 'Che fico !!'

Karen Baking Soda said...

Wauwa! Wat een inspiratie mens ben je toch! Geweldig brood en prachtige foto's!

Marleen said...

Niet alleen je recepten en foto's zijn altijd zo origineel, maar ook je tekst...begin je over kastanjes, blijken ze snotterig en flauw..:-))) Hier moest ik dus erg om lachen...!
Jammer dat alle honden hier hun poot optillen bij de kweeperen in het gemeentegroen.....

zorra said...

Great idea, I still have tons of quinces. Thank you for participating alos in this year's World Bread Day! See you at the After Hours Party. ;-)))