Wednesday, November 7, 2007

Dessert van kweeperen

(for the english version please scroll down)
Nog een keer de kweeperen, die ik zo lekker vind. Je kunt ze niet rauw eten, net zoals dat bij stoofpeertjes is. Maar je kan er heerlijke jam, gelei of snoepjes (dat recept volgt zeer binnenkort!) van maken. En je kan ze ook als stoofpeertjes klaarmaken. Ik heb wel de rode wijn en de soms gebruikte scheut rode bessenjenever eruit gelaten, zodat het zijn mooie zacht oranje/rozige kleur behoud. En de heerlijke smaak niet verdoezeld met allerlei specerijen, zoals ik dat bij peertjes erg lekker vind. Simpel dus, maar erg lekker.

Kweeperencompôte
(4 pers)
2 grote kweeperen
1-2 repen citroenschil
200 g suiker
1/2 kaneelstokje
water
3 el Mascarpone

Schil de kweeperen, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis, doe ze in een pan met water tot 1/3 van de kweeperen. Voeg de suiker, citroenschil en kaneelstokje toe en breng aan de kook. Doe de deksel erop en laat het zachtjes pruttelen tot ze gaar zijn. (ongeveeer 30 minuten) De kweeperen moeten zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Serveer ze warm met wat van de siroop uit de pan en een klontje Mascarpone. Mmmmm..


******************************************************

Quinces for dessert

I just love quinces, it's a difficult thing to get your hands on them overhere, but if you see them, don''t hesitate and buy them at once. They just have the greatest taste and fragance. And you can make them into gelly, jam or candy (that will be posted very soon!). But sometimes "simple is more" to loose nothing of the great taste and eat them warm as a dessert. Very good.

Quince compôte
(serves 4)
2 large quinces
1-2 strips lemonzest
1 cup sugar
1/2 cinnamonstick
water
3 TBsp mascarpone

Peel, core and quarter the quinces. Place them in a heavy suacepan with some water ( up to 1/3 of the quinces), add the sugar, zest and cinnamonstick and bring to the boil. Turn down the heat and let it simmer (covered) for about half an hour, or until the quinces are soft but not falling apart. Serve warm with some of the syrup and a dollop of Mascarpone.

Enjoy.

4 comments:

koken in de buurt said...

ah, je hebt ze dus uiteindelijk toch gevonden, die kweeen :-)

marl1 said...

Nu ga ik toch echt op zoek naar een kweepeerstruik.....!
Zo geraffineerd dat kleine kloddertje mascarpone....dat lukt mij nooit ;-)))

Lien said...

Ja, zo zie je nergens en zo overal.. nou ja overal. Ik las in de krant over een open dag ergens in oost-Groningen met o.a. 'vergeten fruit' en daar zijn we heen gegaan en met zakken kweeperen en mispels teruggekomen (van die laatste volgt nog een recept als ze goed zijn)

Nou Marleen, daar zit ik ook aan te denken. Dat past hier beter in de tuin (qua koude wind etc.) dan een vijgeboom.

Anonymous said...

Hallo Lien, ik heb een verwijzing naar je kweeperen dessert gemaakt op:http://bes.web-log.nl/appeljam/2008/10/kweeperen-desse.html
Het was lekker hoor!
Groetjes, Appelvrouw.