Monday, March 1, 2010

An Indonesian treat

I have always loved this cake, bought it on several occasions, but thought it was too daunting to make myself. Surprise... it isn't. Just takes time, and even that is not too bad, I just sat on a kiddy chair in front of the oven with one eye in a book and one eye on the cake in the oven, during the baking sessions and placing the next layer on top. I made two versions, one plain and one with spices. Though I loved the spiced one, the plain one I thought was even better.

In Indonesia it's originally made for festivities, as it takes some time to make, it better be for a special occasion. According to the recipe it gets even better when the cake has a chance to 'ripen' for a day or two (wrapped in plastic), that's the hard part... But it freezes very very well too and if you don't want it to disappear like snow for the sun, freeze 1 or two quarters, wrap it well and keep for special moments or unexpected visitors. Slice thinly as it's a compact and rich cake. "Selamat Makan!"

Lapis Legit
("Spekkuk" or Indonesian layered cake)
(PRINT recipe)
7 eggs
250 g unsalted butter, softened
200 g light brown soft sugar
100 g ap-flour
1/4 tsp salt
seeds from one vanilla pod
50 g unsalted butter (for brushing)

Preheat the oven to 175°C/350°F
Grease a springform about 8"/20 cm in diameter with butter.
 Divide the eggs in whites and yolks.
Stir the butter with the sugar until light and creamy. Stir the yolks in one by one and beat well after each addition. Sift the flour and salt over the mixture, add the scraped out seeds from the vanilla pod and use a spatula to mix it.

Whisk the egg whites to a stiff peak stage, stir in two TB of the eggwhites in the batter and use a spatula to fold in the rest. (Mine split a little but that didn't seem to matter a lot) If you want to make the spiced version* follow the instructions below.

Heat the ovengrill, place a roster about 10 cm/4" under the grill. Melt the butter in a small sauce pan.
Scoop a few tablespoons in the form and divide this on the bottom into a thin layer. Bake this under the grill for a few minutes until the top is golden brown. Don't take your eye of it. Take it out and brush with the melted butter all over the top.
Now scoop in another layer, bake, brush and keep repeating the process untill all the batter is gone.

Let the cake cool in the mold.
The Lapis legit tastes even better after it has 'ripened' for a day or two.
Serve thin slices.
This cake freezes very well.

*Variation with spices:
It is said that the Dutch with their 'speculaas'-cookies in december made this variation using lots of spices. This is the way to do it:

Divide the batter in two (one a bit less than the other) and stir the following spices into the lesser batter:
8 tsp ground cinnamon
3 tsp ground cardamom
3 tsp ground nutmeg
2 tsp ground cloves
1 tsp ground anice seeds

Now continue the baking process as described above, just alternating the two batters.

(source: "De complete Indonesische keuken" - Lonny Gerungan)
___________________________________________________

Een Indonesische lekkernij

Ik heb deze cake altijd heerlijk gevonden, diverse malen gekocht, maar altijd gedacht dat het te moeilijk was om hem zelf te maken. Dat is het dus niet! Het kost wel wat tijd, maar zelfs dat valt mee. Ik zat op een kinderstoeltje voor de oven met één oog op de cake en één oog in een boek, tussentijds een nieuwe laag erop smeren en dan gaat de tijd sneller dan je denkt.
 Ik heb twee versies gemaakt, één met specerijen en één gewone en die laatste vond ik eigenlijk nog het lekkerst.

In Indonesië wordt deze cake gemaakt bij feestelijke gelegenheden, vanwege de tijd die het kost om het te maken. Volgens het recept wordt de koek/cake er nog beter op als hij de kans krijgt een dag of wat te 'rijpen' (goed ingepakt in plastic), dat is het moeilijkste... om hem zo lang te bewaren. Maar gelukkig is hij ook erg geschikt om in te vriezen en zo kan je een paar stukken bewaren voor latere snacktijden of onverwachte gasten. Bovendien is het verstandig dunne plakken te snijden, niet alleen omdat het dan (misschien) iets langer duurt voor hij op is, maar ook omdat het een calorierijke cake is. "Selamat Makan!"

Lapis Legit
("Spekkuk" of Indonesische laagjes cake)
(recept PRINTEN)
7 eieren
250 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
200 g lichtbruine (gele) basterdsuiker
100 g patentbloem
1/4 tl zout
merg van een vanillestokje
50 g ongezouten boter (om te bestrijken)

Verwarm de oven voor op 175°C.
Vet een springvorm in van zo'n 20 cm doorsnede.

Splits de eieren. Klop de boter met de suiker licht en luchtig. Meng de dooiers er één voor één onder en klop goed na elke toevoeging. Zeef de bloem en zout over het mengsel, voeg het vanillemerg to en meng het met een spatel.

Klop de eiwitten stijf en roer 2 eetlepels door het beslag. Vouw dan het overige eiwit er voorzichtig onder met een spatel. (mijn beslag schiftte een beetje, maar dat had geen effect op het eindproduct). Als je de versie met specerijen* wilt maken, kijk dan nu bij de instructies onderaan.

Verhit de (oven)grill, plaats een rooster ongeveer 10 cm onder de gril. Smelt de boter om te bestrijken in een klein pannetje.
Schep nu een paar eetlepel in de vorm en spreid dit uit in een dun laagje op de bodem. Bak dit onder de gril tot de bovenkant goudbruin is. (een paar minuten) Blijf het in de gaten houden. Haal de vorm eruit en bestrijk de bovenkant met de gesmolten boter.
Schep nu weer wat beslag erop, strijk uit in een dunne laag en bak onder de gril. Blijf dit herhalen tot het beslag op is.

Laat de spekkoek afkoelen in de vorm. Serveren in dunne plakjes.
Als de koek een paar dagen kan rijpen, smaakt hij nog beter.Én de koek is ook prima in te vriezen.

*Variatie met specerijen:
De Nederlandse voorliefde voor speculaaskruiden in december schijnt deze variant te hebben geïnspireerd. Een spekkoek met 2 kleuren lagen.
Dat gaat zo:
Als je het beslag gemaakt hebt, verdeel je het in tweeën (één iets meer dan de ander) en roer de volgende specerijen door het beslag dat het minste is van de twee. (door de toevoeging van de specerijen wordt het dan ongeveer weer even veel.)

8 tl kaneelpoeder
3 tl gemalen kardamom
3 tl vers gemalen nootmuskaat
2 tl gemalen kruidnagel
1 tl gemalen anijszaad

Ga nu verder met het bakproces zoals hierboven beschreven, maar wissel de lagen af.

(bron: "De complete Indonesische keuken" - Lonny Gerungan)

7 comments:

Karen Baking Soda said...

Nice nice! Thanks for the recipe Lien, you are so right, far less daunting than I thought it would be. (I sneaked half the cake in the freezer which confused 3 men in my house looking for it)

NKP said...

Wonderful! Mine is curing in the fridge, we try it out tonight.
Thanks for the fun recipe! Another new one for me.

Deeba PAB said...

It's gorgeous Lien. I have to try it too. Was too tied up trying to host Daring Bakers for Feb, but have it in my list of things to do!

marjoke said...

This brings back memories of an old beloved indonesian friend. Promised baking soda I'll give it a go

Marleen said...

Jaaah de spekkoek is machtig, maar zalig! Die truc van Baking herken ik ook....en maar zoeken...;-)))))
Leuk beeld ook, jij zo voor de oven op een kinderstoeltje:-))))))

OT Gefeliciteerd met je (bijna) nieuwe aanwinst, ben benieuwd welke je hebt gekozen uit het 'camerabos'.
Bereid je maar voor op enige gewenningstijd, want het is toch wel een verschil en niet alleen het gewicht;-)Alvast succes ermee en tuurlijk: vragen staat vrij;-)

Aparna Balasubramanian said...

Looks lovely, Lien. Saw this cake of yours at Natashya's as well.
We have a version of this baked here in Goa which I do want to try out one of these days.

Just saw that your children have been unweel. Hope everything's fine now.

Cookie baker Lynn said...

That looks totally intimidating! You did a lovely job; your layers are so thin and even. And you did it twice? Two high fives for you!