Friday, April 18, 2008

BBB: nat, natter, natst

(Please scroll further down for the english text)

De maand is alweer voorbij gevlogen... en de BBBabes lijken maar niet genoeg te kunnen krijgen van nat deeg. Begonnen we met de Royal Crown Tortano met 73% water, de vorige keer sprongen we in het diepe (met krokodillen gevuld), toen we de Coccodrillo bakten met 107% water... ook dat was nog niet genoeg blijkbaar want Tanna, die dit keer de keukenprinses van de maand is, vond een recept met zelfs 109% water! Het was dus weer een uitdaging en de resultaten waren uiteenlopend. Maar laat dat je niet afschrikken, want het is dit keer geen brood, maar een soort pizza en die blijft mooi binnen de randen van je bakplaat, dus ontsnappen kan hij niet!

We hebben de Sullivan Street Potato Pizza gemaakt uit het boek van Maggie Glezer "Artisan Bread".

Ik heb het recept precies gevolgd, bij het stukje waar je de aardappelschijfjes moest zouten om het vocht eruit te laten trekken twijfelde ik. Moest je het daarna weer afspoelen of niet? Om kort te gaan, ik heb het laten zitten en daardoor werd de uiteindelijke pizza véél te zout (dat heb ik het onderstaande recept dan ook weggelaten). Verder was het eigenlijk heel geslaagd.

Het deeg was na de volle tijd 'kneden' zo'n elastische massa geworden, dat je het minstens 1 m omhoog kon trekken zonder te knappen. Helaas heb ik daar geen foto van, omdat er niemand in de buurt was die even kon assisteren.

Zo'n elastiekje is natuurlijk lastig op de glibberig ingesmeerde bakplaat uit te trekken, dus hiervoor nog een tip. Die ook handig is bij andere elastische degen die je op een plaat probeert te krijgen (bijv. pizza). Smeer de bakplaat in met olijfolie, maar laat 1 - 2 cm langs de randen vrij. Je rekt het deeg dan uit (dit deeg kan je gewoon optillen) en op de niet-ingesmeerde rand blijft het dan plakken.

Prik om te kijken of het gaar is met de punt van een mes in de pizza. Ik heb het wat langer gebakken (zo'n 55 minuten). De laag aardappels wordt heerlijk zacht en smeuïg van binnen en de randjes krokant. Ik denk dat het wel een geslaagd recept is, als je het zouten maar achterwege laat ;)))

Kijk ook eens bij de andere babes, hoe hun SSPPizza is geworden:
A Fridge Full of Food (Glenna), Bake My Day (Karen), Cookie Baker Lynn (Lynn), I Like to Cook (Sara), Living on Bread and Water (Monique), Lucullian Delights (Ilva), My Kitchen in Half Cups (Tanna), Grain Doe (Görel), The Sour Dough (Mary aka Breadchick), Thyme of Cooking (Katie) en What Did You Eat (Sher).

En vergeet niet... lijkt het je leuk om deze aardappelpizza ook een keer uit te proberen? Laat het weten aan Tanna (keuken van de maand april), zodat je in de round-up komt en de speciale BBBuddie Badge krijgt uitgereikt!! Hoe? Je leest er
hier meer over.

***************************************

BBB: wet, wetter, wetst

Here we are again, time flies by when you're having fun and wearing wellies. Did we start with our Royal Crown Tortano which had 73% water, we took a dive in 107% water with our coccodrillo's.. but was that enough? No of course it wasn't! Tanna (our kitchenprincess of the month april) suggested this recipe with 109% water in it. So wellies on, or better take your diving gear and plunge in... The results varied, but don't get discouraged, because it's not a bread this time, it's a pizza (sort of thing) so the rims on your baking sheet will prevend it from slithering to unwanted places.

This time we took a shot at Maggie Glezer's recipe: Sullivan Street Potato Pizza. I followed the recipe to the letter... but I got unsure what to do with those potato slices, that you had to salt to drain of the liquid. Do you just pad them dry afterwards? Do you rinse them to get rid of the salt and dry them? The recipe didn't say anything about that, so I just salted and drained (and a little padding with a tea towel). But wow, this was no ordinairy dive, this was deep sea diving... so salty, way too salty. So I dismissed that part in the recipe, just pat the slices dry with a kitchen paper or tea towel, no messing about with salt in that stage.

The dough stretched to a beautiful elastic rope after mixing, when you lifted it up from the mixing bowl... I stood on a chair and it made a string of over a meter. I was alone in the house at that point, so no-one to take a picture unfortunately.

This springy elastic dough is placed on a oiled baking sheet. You need to give it some rest in between stretching it out. And to make it easier to get into the corners: when you grease the sheet, leave about an inch round the borders so you can 'stick' you dough there and it won't glide back so easily.

The potatoes get lovely creamy and delicious with crispy edges. You really should give it a go! We would really like to hear (and see) about it, so become a BBBuddie and get yourself a BBBBadge.

How to? Read all about it here!

Take a look at the other results on the other babes' blogs (not all babes participated this month due to different reasons):
A Fridge Full of Food (Glenna), Bake My Day (Karen), Cookie Baker Lynn (Lynn), I Like to Cook (Sara), Living on Bread and Water (Monique), Lucullian Delights (Ilva), My Kitchen in Half Cups (Tanna), Grain Doe (Görel), The Sour Dough (Mary aka Breadchick), Thyme of Cooking (Katie) and What Did You Eat (Sher).

9 comments:

sher said...

Lien, your pizza looks the way I hoped mine would turn out. It's beautiful. My crust was too thin, but I enjoyed it nevertheless!

MyKitchenInHalfCups said...

Dad gum you make it sound like such good fun and good! So sorry about the salt thing!
I think I'm getting hungry for a potato pizza!

Cookie baker Lynn said...

Yours turned out beautifully! The crust looks nice and light, not at all crispy or burnt. I wish I could have seen you on the chair with a meter of wet dough rope hanging down!

Anonymous said...

Weer heerlijk om te lezen en great pizza , Lien !

breadchick said...

Too bad no one was around to snap a picture of a meter long dough strand! I would have loved to see that. I'm glad your dough worked out so well and the pizza looks divine!

Anonymous said...

Oh hij was lekker..............Lekkere salade erbij gemaakt, echt smullen. Nog even en dan kunnen we weer buiten eten, ik vind dit echt zo n buiten eet gerecht. Doordat je het deeg zo de kom uit goot was het niet eens zo n heel geknoei. Ik kreeg hem eerst niet goed tot de randen maar toen de aardappel en de ui erop kwas kwam het helemaal goed.

Bedamkt voor het recept, groetjes truus

Sara said...

I didn't salt my potatos enough, I thought the end result, what we salvaged, was very bland. Yours looks great!

Anonymous said...

Ziet er goed uit!
En een goeie tip voor het terugtrekkende deeg :-))en nu ga ik 8! letters 'woordverificatie' intikken...;-)))

Katie Zeller said...

So THAT's what they're supposed to look like...
Your's look just perfect! (mine tasted good, too)