Deze broodjes worden traditioneel bij het ontbijt gegeten in de Filippijnen. Ze zijn zoet en wat zoutig tegelijk, met een krokante buitenkant, maar smaken natuurlijk ook de rest van de dag.
Pan de Sal
(12 broodjes)

± 430 - 470 g brood bloem
2 tl droge gist
1 ½ tl zout
80 g suiker
235 g lauwwarm water
30 g boter, margarine of shortening, op kamertemperatuur
1 handvol verse fijne broodkruimels of Panko (Japanse broodkruim)
• Doe de helft van de bloem met de gist, suiker en water in een kom en klop het goed door elkaar (in een mixer met de k-garde). Voeg dan het zout en de zachte boter (margarine) toe en klop tot het een homogeen mengsel is. Voeg nu in delen de bloem toe en kneed ongeveer 8 -10 minuten(met de kneedhaak of met de hand) tot het deeg elastisch is en voeg bloem toe tot het deeg van de kanten van de kom loslaat. Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met plastic en laat het rijzen tot het verdubbeld is (ongeveer 1½ - 2 uur).
• Duw het deeg daarna terug en leg het nogmaals een half uur te rijzen in een afgedekte kom.
• Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en vorm deze tot bolletjes. Doe de broodkruimels in een laag schaaltje en rol de bolletjes deeg daar door heen, een beetje aandrukken. Leg ze op een bakblik (event. met bakpapier), bedek ze met plastic en laat ze nogmaals rijzen op een warme plek, ongeveer een half uur. Ondertussen verwarm je de oven voor op 200ºC.
• Haal het plastic eraf en strooi nog wat kruimels over eventuele lege plekken op de broodjes. Bak de broodjes ongeveer 25 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen op een rooster.
2 tl droge gist
1 ½ tl zout
80 g suiker
235 g lauwwarm water
30 g boter, margarine of shortening, op kamertemperatuur
1 handvol verse fijne broodkruimels of Panko (Japanse broodkruim)

• Duw het deeg daarna terug en leg het nogmaals een half uur te rijzen in een afgedekte kom.

• Haal het plastic eraf en strooi nog wat kruimels over eventuele lege plekken op de broodjes. Bak de broodjes ongeveer 25 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen op een rooster.
*************************************

Spring break is here. Kids already had this friday off here and I immediately feel an urge to bake lots of buns and rolls. BTW I never understood the difference between these two, if there's a reader who knows the difference, pleace enlighten me. I really like to know. Anyway it's not that I have to bake buns or rolls becaues we're going on lots of trips, it just gives me a holiday feeling. The kids love the all year around, holiday breaks or not, with a preference to the white and sweet variety.
Pan de Sal
(12 buns)

2 tsp dry yeast
1 ½ tsp salt
½ cup sugar
1 cup warm water
2 TBsp butter, margarine or shortening, room temperature
1 cup fine bread crumbs or Panko, to coat
Place in a greased bowl, cover with plastic and let rise until doubled (± 1½ - 2 hours).
• Punch down the dough and return in the bowl, cover and let rise for another half hour.

• Remove the plastic and lightly sprinkle some more breadcrumbs on them (especially when the rising brought some bold spots). Bake for about 25 minutes until golden brown.
4 comments:
Bun or roll, never gave it a thought.
Off the top I'd say a bun is made to put something into making more or less a sandwich. A roll I would think would be smaller. And I do realize you can put things in a roll.
My regular source for this kind of info, Food Lover's Companion, is silent on both words - go figure that one.
Whatever, yours look most excellent and beautiful.
Grappig idee om broodkruimels aan de buitenkant te plakken. Ze zien er heerlijk uit!
Prachtige bloem + smakelijke bollenfoto's!!
Het ovenrooster ziet er ook zo bling-bling uit.....;-))
Mmmmm...beautiful! And yeah, now that you mention it, I've always wondered the difference too!
Post a Comment