Thursday, January 3, 2008

Bananensoep

(in English? Please scroll down)
Zo daar zijn we weer in het nieuwe jaar, even wat rustiger aan doen met al dat eten. Ondertussen alweer een paar maanden geleden, volgde ik twee avonden een cursus Afrikaans koken. Eerlijk gezegd viel het een beetje tegen, maar dit aparte soeprecept viel erg goed in de smaak. Vooral omdat het eens echt iets anders dan anders is. Ik zou zelf niet op het idee komen om bakbananen in de soep te doen. Door het pepertje is het heel verwarmend en helemaal perfect als het nog eens winter wordt ;-). Met een stukje brood erbij heb je meteen een hele maaltijd. Na al de bollen en slaatjes en derg. is dat ook wel een prettige bijkomstigheid.

Bakbananensoep met mais
(4-6 pers)

25 g boter
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, gehakt
2 gele bakbananen, in dunne plakjes (of blokjes
1 grote tomaat, zonder zaad, in blokjes
175 g maiskorrels
1 tl dragon
1 liter groente- of kippenbouillon (zelfgemaakt of van een blokje)
1 rode peper, heel fijngehakt (zonder zaad, als je liever heel pikant wil dan kan je het zaad erin laten)
nootmuskaat
peper en zout

Fruit de ui en knoflook en schep daarna de banaan, tomaat en mais erdoor en bak dit 5 minuten. Doe nu de bouillon, dragon, pepertje, zout en peper erbij en laat het 15 minuten sudderen tot de bananen gaar zijn.
Serveer met wat vers geraspte nootmuskaat erover en een stukje stokbrood.

********************************************
Banana soup

A few months ago I did a 2-night course African cooking. Although it was a bit disappointing as a whole, this soup was a winner and I'd like to share that with you. It's really something different, something really warming (after a afternoon skating). Or just a light meal after all these festivities.

Baking banana soup
(4-6 p.)
25 g butter
1 onion, finely chopped
1 clove of garlic, finely chopped
2 yellow baking bananas, in thin slices or 1/2" cubes
1 large tomato, deseeded, in cubes
175 g corn
1 tsp dried tarragon
1 litre vegetable or chicken stock (home made or use stock cubes)
1 red pepper (peperoncino, not capsicum), finely chopped
freshly grated nutmeg
salt and pepper

Heat the butter in a large pan. Fry the onion and garlic. Add the banana, tomato and corn and bake for about 5 minutes. Stir.
Pour in the stock, tarragon, pepperoncino, salt and pepper to taste and let it simmer for 15 minutes until the bananas are done.

Serve with some freshly grated nutmeg and some bread.

No comments: