Tuesday, November 27, 2007

Kip en dragon

(english version, please scroll down)
Het was hier even een korte pauze, dat heb je soms. Gewoon heel druk met andere dingen én snipverkouden, hoofdpijn en zo, van het virus wat volgens mij flink veel mensen plaagt. Maar goed ik zit weer achter de PC (met zakdoeken om me heen) en zal weer eens een berichtje plaatsen. Natuurlijk als je als moeder je niet zo goed voelt, gaat het leven gewoon door en moet je toch zorgen dat de kinderen op de sportclubs verschijnen, van en naar school komen, wat op tafel te krijgen... hoewel ik op het dieptepunt de Chinees wat heb laten maken. Maar eten koken hoeft natuurlijk niet altijd ingewikkeld, want daar heb je al snotterend geen zin in. En dit is een eenvoudig gerecht maar wel erg lekker.

Ik liep onlangs tegen een bosje verse dragon. Dat zie je niet vaak en heb het daarna ook niet meer gezien. Ik vind het een lekker kruid, een beetje anijzig, maar met een heel eigen smaak. Altijd oppassen dat je er niet te veel van indoet, want de smaak is opvallend aanwezig. je kunt overigens ook gedroogde dragon gebruiken. De klassieke kookkunst leert dat het erg goed samengaat met kip, nou dan doen we dat toch?! Ik heb voor dit gerecht een 'volwaard' kip gebruikt.

Kip met dragon
(4 pers)
1 kip, in stukken gedeeld (of kipdelen naar keuze voor 4 pers)
75 g bloem
1 tl zout
2 el boter of margarine
2 el olijfolie
2 el bloem
1 ui, gehakt
250 ml droge witte wijn
250 ml kippenbouillon
6 takjes verse dragon (of 2,5 tl droge)
200 ml slagroom
zout en peper naar smaak

Doe de bloem en het zout in een plastic zak met de stukken kip en schud tot de stukken met bloem bekleed zijn. Verhit in een zware braadpan de boter en de olie. Haal de stukken kip uit de zak, klop het overtollige meel eraf en bak ze in de pan aan alle kanten bruin. Haal de kip eruit en zet apart.


Doe de gehakte ui en 2 el bloem in de pan en fruit deze terwijl je roert. Voeg beetje bij beetje de wijn toe en roer alle aanbaksels in de pan los. Doe dan ook de bouillon erbij en roer tot de saus wat dikker wordt. Nu giet je de room erbij, roert het door en dan kunnen de kipstukken er nu weer bij, roer ze even door de saus en voeg de dragon toe. Zout en peper naar smaak erbij doen. Doe de deksel op de pan en laat het op een heel zacht vuur nog 40 minuten staan. Kijk of de kip gaar is, hij moet zo gaar zijn dat hij van het bot afvalt.

Serveren met groene groente en bijv. aardappelpuree of rijst. Eet smakelijk.

(vrij naar recept uit: "the gourmet slowcooker" -Lynn Alley)

******************************************************


Chicken and Tarragon

It's been quiet on this blog, normally I post more frequent, but a lot of other time consuming workstuff had to be done, a severe cold didn't help matters. But I'm back with some cooking this time instead of baking...

Tarragon chicken
(yield 4 p)
1 chicken,cut into serving pieces(or chicken parts of your choice for 4)
75 g all-purpose flour
1 tsp salt
2 TBsp butter
2 TBsp olive oil
2 TBsp all-purpose flour
1 yellow onion, finely chopped
1 cup dry white wine
1 cup chicken stock
6 sprigs fresh tarragon, chopped (or 2,5 tsp dried)
200 ml heavy cream
salt and pepper to taste

Place the flour and salt in a large plastic bag, add the chicken pieces and -while holding the bag shut- shake until coated with flour.
Heat butter and oil in a heavy frying pan. Take the chicken pieces out of the bag, shake of the excess flour and fry them brown on all sides. Once browned put them on a plate.

Now fry the onion in the pan with 2 Tbsp of flour, keep stirring until brown. Add the wine little by little, and scrape up all bits from the bottom of the pan. Keep stirring and add the stock. Simmer until the sauce thickens.
Pour in the cream. Place the chicken back in the pan and stir them under the sauce. Add the chopped tarragon.
Put the lid back on and let simmer for 40 minutes. Check if the chicken is done...it should fall of the bone.

Serve with green vegetables and some rice or potato mash. Enjoy!!

2 comments:

Karen Baking Soda said...

Gek he, de rest van het gezin gaat gewoon plat..(ik had er deze week 3 thuis met dat andere virus wat rondwaart; buikgriep: joepie!) Sterkte meis!

Anonymous said...

Na deze maaltijd voel je je vast weer kiplekker...!