Friday, November 30, 2007

Bread Baking Day nr. 4

(english version, please scroll down)
Het is weer sjeezen, haasten om niet wéér eens een deadline te missen. Ik had het nu toch ruim op tijd ontdekt, ik weet nog dat ik dacht... "o daar heb ik nog tijd genoeg voor". Nee dus, vandaag de laatste dag om in te sturen. Dus als de bliksem aan de slag. Ja, ik weet dat ik kan het ook niet doen, gewoon overslaan...rust, geen overhaast getik op dat toetsenbord maar ja, het is wel een broodbak-event. En dat kan je als zeer regelmatige broodbakker toch niet voorbij laten gaan.

Deze keer wordt het event gehost door Manuela van Baking History en het thema is 'brood & specerijen'. Er hebben heel wat ideeën door mijn hoofd gespeeld, o.a. brood met kruidnootjes en koekkruiden. Maar ik wilde zo graag eindelijk eens wat uit dit boek van Betsy Oppenneer maken, wat ik al een poos in huis heb, maar nog niets uit gemaakt had. Uiteindelijk heb ik het nuttige met het aangename gecombineerd en eenvoudige broodjes gemaakt. Nog getwijfeld of ik wel zoveel karwijzaad erin zou doen... gewoon de helft of helemaal weglaten???? Ik vind karwijzaad namelijk niet zo lekker, ze stoppen het vaak in brood met roggemeel en dan ineens zo'n zaadje tussen je tanden met zo'n ...mmm, nou ja apart smaakje. Tenslotte heb ik alleen de hoeveelheid karwijzaad voor de bovenkant verminderd. En zelfs ík vind de smaak in combinatie met de andere (subtiele) specerijen eigenlijk wel lekker.

Wiggs
(12 stuks)
Voordeeg
1 1/2 tl droge gist
1 el lauw water
120 ml lauwe room (of soyaroom)
1/2 tl suiker
70 g (brood)bloem

Los de gist op in het water en meng daarna alle ingredienten van het voordeeg bij elkaar. Afdekken en 30 minuten laten staan.

Deeg
50 g suiker
65 g boter (of margarine), gesmolten en iets afgekoeld
1 klein ei (of 1/2 groot ei )
1 1/2 el zeer fijn gehakte gekonfijte gember (of stemgember)
1/2 tl karwijzaad
1/2 tl zout

1/4 tl (vers) gemalen nootmuskaat
1/4 tl gemalen foelie
1/8 tl gemalen kruidnagelen
210-300 g (brood)bloem
wat karwijzaad voor decoratie

Meng het voordeeg, suiker, boter, ei, gember, karwijzaad, zout, nootmuskaat, foelie, kruidnagel en 100 g van de bloem. Klop dit goed door met een lepel of (makkelijker) met de platte klopper van je standmixer. Voeg per keer zo'n 40 g bloem toe tot het deeg te dik wordt. Nu moet er gekneed worden met de hand of met de deeghaak van de mixer. Blijf kleine beetjes meel toevoegen tot het deeg van de wanden loslaat. Kneed ongeveer 6 minuten (op stand 2 van een standmixer). Als je een soepel deeg hebt, doe het in een ingevette kom, dek af met plastic en laat het 1 1/2 tot 2 uur rijzen of tot het verdubbeld is. Hier was het niet zo héél warm, dus duurde het zo'n 2 uur, maar bij jou kan dat natuurlijk anders zijn.

Je kunt dit ook in de broodmachine kneden op de 'dough' stand, wel kijken of de verhouding water/meel goed is. Je kunt dan de eerste rijs ook in de bbm doen.

Deel na de 1e rijs het deeg in twee gelijke delen, strooi er karwijzaad op (naar smaak) en druk het op bakpapier uit tot een ronde schijf van ongeveer 20-22 cm doorsnede. Op deze manier druk je meteen het karwijzaad goed vast. Dek af met ingevet plastic en laat ongeveer 40 minuten rijzen.

Deel nu met een metalen deegschraper (of mes) de schijven in 6 gelijke punten. Druk stevig, maar niet helemaal door. (als dit her en der wel gebeurt, is dat trouwens ook geen ramp) Weer afdekken en nogmaal laten rijzen, ongeveer 20 minuten.

Verwarm ondertussen de oven (het liefst met een ovensteen erin) voor op 230ºC.
Plaats de broden dan met bakpapier eronder op de steen (of anders op een bakplaat) en giet wat heet water in een meeverwarmd bakje onderin de oven om stoom te krijgen. Zet de oven nu op 200ºC en bak de broden ongeveer 20 minuten tot ze licht goudbruin zijn.
Laat ze op een rek afkoelen en breek ze daarna in punten. Eet smakelijk!

(naar recept uit: "Celebration breads" - Betsy Oppenneer)

***********************************************

Bread Baking Day #4

I thought I really had plenty of time, baking something for the 4th Bread Baking Day. Who am I kidding? This is the last day to post an entry, so all hands on deck to make it happen. I know I could skip it, relax, read a book (yes sure!!...don't make me laugh... as if I could find time..) but you know it's bread. I like bread. I bake bread all the time and I like to be in the round up with all those other fantastic ideas, pictures and mouthwatering breads... so no, I couldn't really not participate. And I was still looking for the right opportunity to bake something out of this book by Betsy Oppenneer, which I had for a while, but not baked anything out of it. The thema of this 4th edition of bread baking day is "Bread & Spices". So I choose rolls with a hint of spices. I wondered about the caraway seeds, because I really don't like them that much, but just used less for the topping. And all those flavours together turned out pretty well. So here is my entry for the bread baking event hosted by Manuele of Baking History.

Wiggs
(12 rolls)
Sponge
1 1/2 tsp dry yeast
1 tsp warm water
120 ml warm cream
large pinch of sugar
1/2 cup (70 g) bread flour

Stir yeast and water together, beat in the other sponge ingredients well, cover and leave for 30 minutes.

Dough
1/4 cup (50 g) sugar
1/2 stick (65 g) butter, melted and cooled
1/2 large egg (or 1 small egg)
1 1/2 TBsp finely chopped candied ginger
1/2 tsp caraway seeds
1/2 tsp salt
1/4 tsp (freshly) ground nutmeg
1/4 tsp ground mace
1/8 tsp ground cloves
210-300 bread flour
some caraway seeds for the topping (up to 2 TBsp)

Combine sponge, sugar, butter, egg, ginger, caraway, salt, nutmeg, mace, clover and 3/4 cup flour. Beat well. Add flour 1/4 cup at the time until the dough begins to pull away from the side of the bowl. Knead by hand or with a dough hook of you standmixer until smooth and elastic. Add 1 TBsp flour at the time . Knead for 6 minutes.(You can also knead this dough in your breadmachine) Put the dough in an oiled bowl, cover with plastic and let rise until doubled (about 1 1/2 - 2 hours).

Divide the dough in two equal pieces. press them into a 8 inch circle on baking parchment, sprinkle some caraway seeds (to taste) on top and press them in while making the disks. Cover with greased plastic and leave to rise for 40 minutes.

Press with a metal doughscraper (or knife) in each disk 6 wedges of equal size. Press firmly, but not all the way through. If this happens at some spots, don't worry, it'll be alright.
Cover and let it rise again, about 20 minutes

Preheat the oven to 450ºF. Preferably with an oven stone in it.
Place the breads in the oven on the stone (or else on a baking sheet), pour some hot water in a tray on the bottom of your oven to create steam, close and turn the temperature down to 200ºF. Bake for ± 20 minutes until light golden brown. Let them cool on a rack and break them into wedge shaped rolls. Enjoy your Bread Baking Day! Thanks for hosting Manuela!

(adapted recipe from: "Celebration breads" - Betsy Oppenneer)

10 comments:

Anonymous said...

Thanks Lien!! I love breads with caraway!

manuela (Baking History)

Anonymous said...

Hi Lien
the roundup for bbd#04 is now online.Thanks for your entry!!
manuela
http://bakinghistory.wordpress.com/2007/12/04/bbd-04-roundup/

Susan said...

Nice! I love the shaping with the pull-apart wedges, and the combinations of spices sounds interesting with the caraway.

Tatter said...

Your Wiggs look very pretty, Lien

Anonymous said...

MMM- lijkt me een echt winters broodje met deze kruiden :-)en ik weet nu ook weer wat karwij is in het engels...;-))))

zorra said...

Looks delicious!Thank you that you found the time to participate. :-)

Anonymous said...

Lien, ik heb nu twee keer geprobeerd de broodjes te maken, de eerste keer wist ik wat ik fout had gedaan, de tweede keer echt niet! het lijkt wel of het deeg te zwaar is van de boter of zo? het wilde niet rijzen, zelfs na een nacht niet....
monica

Lien said...

Hoi Monica, wat vervelend dat het niet wil lukken. Ik heb ondertussen van een aantal mensen gehoord die het met succes gemaakt hadden en van dit probleem geen last hadden. Het is een zwaar deeg door alle boter en zo en wordt uiteindelijk ook niet hoog. (je moet dus geen rijs verwachten zoals bij gewoon brood, niet in hoogte en niet in snelheid) De broodjes zullen zo'n 3-4 cm hoog zijn uiteindelijk. Ook hebben de broodjes nog een ovenrijs (daarom is het ook zeer aan te bevelen met de stoom te werken). Dus waar kan het dan aan liggen? Als het na een hele nacht nog niet gerezen is, terwijl het wel warm genoeg staat.. tja dan is er natuurlijk wel wat mis. Is je gist nog goed? Was de boter genoeg afgekoeld toen je het erbij deed (gist gaat dood bij ± 45ºC)? Dat is wat ik zo op het eerste gezicht zou kunnen bedenken. Ik weet niet of je nog de moed hebt om het nog eens te proberen, maar dan zou ik daar vooral zorg aan geven. Wel jammer van de ingrediënten en moeite die je tevergeefs gedaan hebt. Veel succes!!

Anonymous said...

lien, bedankt voor je reactie, ik ga het gewoon nog een keer proberen; wellicht ben ik toch ietsje te nonchalant.....
monica

Lien said...

Wat een doorzetter! Ik hoop dat het nu goed gaat. Trouwens ik zou het ook geen nacht laten rijzen...het zou zelfs kunnen, dat hij gerezen is en daarna terug valt omdat de gist uitgewerkt is. Als hij tussen door niet helemaal verdubbeld is en het staat wel op een warme, tochtvrije plek en je hebt verder geen gekke dingen gedaan, zou ik er toch niet meer dan 2-3 uur laten staan om te rijzen. Gewoon dan toch alvast vormen en het recept verder volgen.
heel veel succes, ik duim voor je en hoop dat het nu goed gaat! (laat je het nog even weten?)