Wednesday, October 24, 2007

Koekjes met maismeel

(english readers; please scroll down)
Zoals bekend ben ik gek op Italiaanse dingen. Vooral het zoete werk, want ik ben nou eenmaal een zoetekauw. Dus altijd aan het speuren naar (nóg) een italiaans boek met dessert, koekjes, taarten en cakes. Niet altijd zijn de boeken tot volle tevredenheid, maar onlangs kocht ik een boek dat daar, tot nu toe, wel aan voldoet. Het is het boek van Michele Scicolone: La dolce vita. Het boek dateert uit oorspronkelijk uit 1993, dus echt nieuw is het niet. Ik heb een aantal recepten gemaakt, die tot nu toe, zéér goed zijn gebleken. Mede omdat ik sommige koekjes ook al eens uit andere boeken/websites heb gebakken en dus de smaak kan vergelijken. Bijv. deze koekjes met de naam Zaletti die met maismeel zijn gemaakt (=Farina di Granturco), die heerlijk bros zijn en heel snel uit de koektrommel verdwenen waren. Ik zal zeker nog veel meer uit dit boek bakken!
Zaletti
(ongeveer 50 koekjes)
110 g gele rozijnen
60 ml grappa (of cognac)
210 g bloem, gezeefd
140 g maismeel, gezeefd
1/2 tl zout
170 g boter
130 g suiker
1 ei (large)
1 1/2 tl geraspte citroenschil
1 tl vanille extract

Laat de rozijnen in de grappa minimaal een uur wellen.

Klop met de mixer de boter met de suiker luchtig. Meng het ei, citroenrasp en vanille erbij en klop het goed door. Meng de bloem, maismeel en zout in een kom en voeg dat bij het mengsel in de mixer. Mix dit (met de K-garde als je die bij je keukenmixer hebt) door elkaar. Het krijgt eerst een broodkruimstructuur en dan voeg je de rozijnen (met de grappa) erbij. Mix weer verder en zodra je ziet dat het grote klonten worden die aan elkaar zitten, zet je de mixer uit.
Als je het deeg te lang laat kneden, krijg je geen brosse koekjes. Maak met de hand er een platte schijf van, verpak die in plastic en leg hem een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190ºC en bedek twee bakplaten met bakpapier.
Rol het deeg uit tot ongeveer 6-7 mm dikte. Door de rozijnen gaat dit heel makkelijk, omdat die ongeveer die hoogte hebben.

Snijd het deeg nu in ruiten en leg ze -iets van elkaar- op de bakplaat. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten of tot ze goudbruin aan de randen worden. Laat ze op rooster afkoelen.

Buon appetito!

*****************************************

Cornflour cookies

It must be known by know that I love Italian stuff. Especially sweet things, because I have a sweet tooth. So I'm always on the lookout for more (and more) books with sweet Italian recipes. Not all the books give good results everytime, but recently I purchased this book 'La dolce vita' by Michele Scicolone. It's not a new book (1993), but I like it a lot. I tried a few (cookie) recipes and they all turned out exceptionally well. These cookies that I made Zaletti, I have baked these zaletti before using other recipes and they never were as good as this time. So if you also like sweet Italian things, maybe you like to try these too.

Zaletti (± 50 cookies)

3/4 cup golden raisins
1/4 cup grappa (or cognac)
1 1/2 cup all-purpose flour ,sifted
1 cup fine yellow cornmeal , sifted
1/2 tsp salt
1 1/2 stick of butter. unsalted
2/3 cup sugar
1 large egg
1 1/2 tsp grated lemon zest
1 tsp vanilla extract

Soak the raisins in the grappa for at least 1 hour.

Beat together the butter and sugar, add the egg, lemon zest and vanilla and beat until well blended. Stir in the flour, cornmeal and salt. Add the raisins and grappa and stir until well combined. Don't over knead it, that'll make the cookies go chewy.
Wrap in plastic and refridgerate for an hour.

Preheat the oven to 375ºF. Line two baking sheets with parchment.
Roll out the dough (on a lightly floured surface) to a 1/4-inck thickness. The raisins have about this height, so they'll help you to roll out evenly. Cut the dough into diamond shapes. Place them about 1/2 inch apart on the bakingsheets. Bake the cookies ± 15 minutes or until lightly golden around the edges. Let them cool on wire racks.

Buon appetito!

5 comments:

Anonymous said...

weet je toevallig een recept om zelf pasta met maïsmeel te maken?

Lien said...

Maispasta bestaat natuurlijk wel. Maar ik zou je niet kunnen vertellen hoe je dat zelf kan maken. Het bevat geen gluten en ik heb nog nooit iemand gehoord die dat thuis maakt. Het is wel te koop (volgens mij van Honig, hoewel ik betwijfel of dat glutenvrij is, als het je daarom gaat) Dus helaas kan ik je hier niet mee helpen. succes

Anonymous said...

Kun je me vertellen waar ik maismeel kan kopen?Ik zie het niet in de reguliere supermarkt (Plus, AH)

Lien said...

In ieder geval vind je het in natuurwinkels, misschien in een toko. Ook natuurlijk bij molens/molenwinkels maar daar moet je dan natuurlijk wel in de buurt wonen. Succes!

Anonymous said...

http://www.dehoopklarenbeek.nl/web/index.php?p=productsList&sWord=maismeel

voor maismeel en ze versturen ook.