Wednesday, July 4, 2007

Slachthuis?

(Just in dutch this time)

Je zou het haast denken als je deze foto ziet. Maar er komt hier geen vlees aan te pas. Ik ben bezig geweest met de droogautomaat en wilde deze keer eens een poging doen om kersen te drogen. Dus gestart met een kilo kersen, eerst alle pitten eruit halen. Gelukkig heb ik daar een handig hulpje voor, dat ik ooit ergens in Arnhem goedkoop op de kop getikt heb. Ze zijn trouwens bijna overal te krijgen; een kersenontpitter. Je kan er ook olijven mee ontpitten, dat lukt ook aardig, maar dan wel alleen kleine olijfjes, anders wil de pit niet door het gaatje.

Ik doe dit lekkere klusje altijd boven de gootsteen, dan springen de pitten tenminste niet overal heen en ook het gespetter van dat donkerrode sap blijft beperkt tot een lokale bui. Ik draag er ook nog handschoenen bij, want je krijgt er anders hele paars/rode handen van. En hoe minder je hoeft te poetsen, hoe beter, toch?! Daarna alle kersen doormidden snijden, en dat geeft het 'bloederige' resultaat op de eerste foto.

Alle kersen op de roosters leggen met de goede kant naar boven, ik kon er toch drie roosters mee vullen. Hoewel ik eerst nog dacht dat 1 kilo wel wat weinig was, ben ik achteraf toch blij niet meer kersen te hebben, want je bent er toch een hele tijd mee kwijt.

Daarna doet het apparaat de rest. Ik wissel alleen af en toe de roosters om van boven- naar onderen. Hij heeft uren en uren gedraaid. Er zit natuurlijk aardig wat vocht in kersen, dus dat moet er toch allemaal uit. uiteindelijk houd je dan half potje (je weet wel van de boer'n vla/yoghurt) over.

Gedroogde kersen zijn moeilijk/niet te krijgen in Nederland. Waar ze wel te krijgen zijn, zijn ze prijzig. Maar gezien het werk dat je er aan hebt, is dat ook wel te begrijpen. Onlangs vond ik gedroogde kersen in een groot warenhuis in Duitsland, waar we 1 of 2 keer in het jaar boodschappen gaan doen. Dit zijn volgens mij gezoete kersen. Dus het wordt nog een test welke lekkerder zijn.

Ik ga eerst maar eens nadenken wat ik er mee zal maken om dat te testen....

4 comments:

Baking Soda said...

En? Hoe smaken ze? Wat een werk joh! Ik heb in London gedroogde kersen geproefd die op e.o.a. manier met frambozensiroop waren verwerkt (?!) Heerlijke combinatie!

marl1 said...

Dat moet een bijzonder smaakvol resultaat zijn, na al dat werk..toch..? ( en niet alleen de leuke roodgespikkelde keukenmuur, wat hier eens het geval was na het ontpitten van een kist kersen....:(

Ash said...

Lien, I'd love to get a dehydrator so that I could dry cherries! Your cherry pitter is exactly the same as mine by the way :)

I thought you were on holiday!?

Lien said...

De kersen hebben een hele andere smaak dan de gekochte exemplaren, die toch vaak van kersen met suiker zijn. Maar het is een hele pure kersen smaak. Ik zal er over een poosje iets mee gaan bakken.