Wednesday, May 30, 2007

Kokos en citroengras

(English version? Please scroll down)
Citroengras of 'sereh' heeft werkelijk een heerlijke geur en smaak. Het komt vooral vrij als je het kneust door er met een deegroller of iets dergelijks een paar keer een klap op te geven. Je kunt het in allerlei gerechten gebruiken. Het heeft een heerlijk zachte citroenachtige geur en smaak en ik ben er dol op. Ik heb er een siroop van getrokken en dat gecombineerd met kokos in ijs. Alsof je op een tropisch eiland in een hangmat hangt....

Kokos-citroengras ijs
(ongeveer 1 liter)
4 stengels citroengras
300 ml water
150 g witte basterd suiker
1 groot blik kokosmelk
50 g kokoscrème (van een blok)
5 el geraspte kokos, geroosterd

Snijd het citroengras in de lengte doormidden en dan in stukken van ± 10 cm lengte. Kneus het onderste deel van de stengel, zodat de smaak goed vrij komt.
Doe deze stukken met de basterdsuiker en het water in een pan en breng het aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Laat het 1 minuut doorkoken, voeg dan de kokoscrème erbij in stukjes (die zal dan smelten) en laat het dan afgedekt afkoelen.

Als de siroop helemaal afgekoeld is, giet je de kokosmelk erbij. Roer dit door en laat het minstens een uur in de koelkast koelen.

Ondertussen rooster je de kokos in een koekenpan tot het goudbruin begint te worden.
Giet het nu in een ijsmachine en laat het draaien tot het aardig stevig is. Strooi nu geleidelijk 4 el van de geroosterde kokos erdoor, zodat je wat meer textuur in het ijs krijgt. Schep het ijs in een diepvriesdoos en laat het nog een paar uur vriezen voor het serveren. Gebruik de resterende eetlepel kokosrasp voor het serveren.

*******************************************
Coconut and lemongrass

Don't you just love the fragrance of lemongrass (or sereh). I just love it. Bash the stalk, so it released more flavour. Make this sorbet-ice cream and dream about a vacation on a tropical island.

Coconut and lemongrass ice cream
(about 1 litre)

4 stalks of lemon grass
300 ml water
3/4 cup white sugar
1 (large) can of coconut milk
50 g coconutcream (sold in blocks)
5 tbsp grated coconut, toasted

Cut the lemongrass stalks in two lengthwise, bash it (with a heavy pan) to bruise the stalks. Cut in 4 inch sized pieces and put in a pan with the water and sugar. Bring to the boil and simmer for a minute or so. Take from the stove and crumble in the coconutcream (taken from a block) so it melts in the syrup. Once cooled stir in the coconut milk and refrigerate for at least a hour.


In the meantime toast the grated coconut in a pan until just golden.

Pour the coconutmixture in your icemachine and let it turn until thick. Sprinkle in 4 tablespoons of the toasted coconut, this gives a bit of texture to your ice cream. Let it turn a few minutes more and pour it in a plastic container and store in the freezer for a few hours more before serving.

Serve with the remaining Tbsp toasted coconut. Enjoy!

4 comments:

Aranka said...

Ha Lien,

wat een leuk en spannend ijs!
Ga ik ook maken :-)

grtj
Aranka

Karen Baking Soda said...

Eeh ben ik nu erg slecht? Voor mij hoef je het niet te bevriezen, scheutje rum erbij, rietje...

Gea said...

IJS ... daar ben ik gek op! Dit ziet er weer heerlijk uit.

Anonymous said...

Mmmmmmmmmmmm
Joke