Tuesday, March 6, 2007

Huisdieren (2)

Sorry, vandaag weer geen recept en wéér niet in het Engels (alhoewel dat volgens mij toch verspilde moeite is, want wie leest dat nou?)...ik beloof het dat komt de volgende keer weer, maar even aan het huisdieren-verhaal een eind breien...of een begin, net hoe je het bekijkt.

Na deze hele toestand, hebben we een poosje overdacht wat we zouden doen, zouden we het nog een keer proberen met kippen? Veel keus hadden we verder ook niet natuurlijk, tenzij ik het goed zou vinden dat hier een slang en/of een paar bakken met tarantula's (of hebben die ook haren??) zouden staan en nee, dat vond ik dus niet goed!

Omdat het dus echt zelden voorkomt dat je de pech hebt van kippen die geen eieren leggen, (dus laat je niet ontmoedigen als je over kippen denkt!) besloten we er ons nog eens aan te wagen. We wilden nu de kippen vanaf ei- of kuikenleeftijd in huis hebben, zodat ze helemaal aan ons gewend zouden zijn en zo in ieder geval geen neurotische types te krijgen.
Dan komen de vragen: eieren zelf broeden onder een lamp, welk ras, wanneer, hoeveel, wat doen we als het allemaal haantjes zijn? Veel geïnformeerd en gezocht. Wyandottekrielen zouden het deze keer worden. Overal op speurtocht en ineens afgelopen zaterdag op Marktplaats had mijn man wat gezien. Maar ja ik was op een leuk uitje met hele gezellige dames in Utrecht aan het shoppen, en hij wilde toch liever wachten tot ik er weer was. (heel verstandig ;-)

De boer met de kuikens in de verkoop zei aan de telefoon dat de meesten al weg waren. Dus wij afgelopen zondag er meteen op af; nou hij had er nog genoeg hoor, kijk maar op de foto hiernaast. Het voordeel bij deze boer was dat de kuikens al gesexd waren en hij gaf 98% garantie dat het hennetjes waren. Zelf eieren uitbroeden met een broedmachine is wel leuk, maar wat doe je als er veel haantjes bij zitten? Onze tuin is niet groot genoeg voor een kraaiende haan. En ik heb liever geen vlees op tafel wat ik zelf een naam heb gegeven. Dus dit was de ideale oplossing.

En eergisteren heeft ons gezin dus uitbreiding gekregen: 4 Wyandottekrielkuikentjes van 2-3 dagen oud. Zeg nou zelf zijn ze niet schattig?!


Linksboven heeft onze dochter gekozen en die heet "Donsje" (ja da's straks over natuurlijk maar dat zien we dan wel weer). Rechtsboven is het kuikentje van de zoon des huizes, die hem "Pipi" noemt (geen Pippi dus!). Maar dat was tijdelijk, zei hij, tot hij iets beters kon verzinnen. Toen ik zei dat 'pipi' in het Frans 'plasje' betekent zei hij adrem: "nou dan neem ik hem gewoon nooit mee naar Frankrijk!" Gelijk heeft 'ie.
Links onder heet Nera (van vrouwelijk 'nero' = zwart) en rechtsonder heet Pingu, omdat hij nu nog een beetje op een pinguin lijkt. De boer zei dat hij uiteindelijk helemaal zwart zou worden, dus dan weten we niet meer wie wie is van de onderste twee, maar goed.

We kunnen altijd nog andere namen verzinnen, daarvoor is nog tijd genoeg....zeker vóór er eieren komen....die zullen toch wel komen deze keer??? Zou ik alvast wat eier-recepten opzoeken...of is dat de Goden verzoeken?
We zullen nog even geduld moeten hebben...ik houd je op de hoogte!


9 comments:

Ellen said...

Beschuit met muisjes Lien, van harte gefeliciteerd! Wat ontzettend leuk!!! Ik ben wel jaloers hoor, ik zou ook best kipjes willen. Maar ja, mijn moestuin he... hihi. Ik wens je heel veel succes met de eieren, én het tam worden. Maar ik heb ergens zo'n idee dat dat wel gaat lukken deze keer.
ps, de engelse tekst lees ik inderdaad niet, maar misschien zijn er zat engelse mensen die het wel lezen ;o) Het is in ieder geval leuk leesvoer elke dag, en dat er dan even geen receptjes zijn is niet erg hoor ;oD

Ash said...

Ah Lien, they are so 'schattig'! I want some!

I wonder if we could have chickens in our yard here in Amstelveen? (When we eventually buy a house that is!)

I hope these ones will lay for you.

Oh, and I read both the English and Dutch versions :)

Marl1 said...

Wat een schattige donsbolletjes!Ik zou Nera maar goed in de gaten houden: zij steekt nu al haar tongetje uit....

Lien said...

haha Marleen, ik moest zelf ook even 3x kijken, het lijkt inderdaad of zij haar tong uitsteekt. Maar onder de snavel zit een bruinig plukje dons, dat door de oranje bak waar ze nu in zitten nog wat meer oranje lijkt dan het in werkelijkheid is.

Ellen, nee dan moeten ze in het hok blijven, want ze spitten werkelijk je hele tuin om als ze helemaal los mogen én pikken alle verse jonge sprietjes eruit!

Ash, you can keep these small chickens (krieltjes) also in a small garden. BTW I'm afraid you're the only one that read the english version.

Anonymous said...

Hoi Lien,
Wat een schattige beestjes. Wij hebben ook kippen, van die hele gewone bruine legkippen, 4 stuks en dus sommige weken per jaar wel 25 eieren, help, wat moet je er mee. Uitdelen dus. Je kan kippen tam krijgen (heeft men ons gezegd) door gewoon elke dag voer op de grond te strooien, zo met een wijde boog. Klinkt ook wel logisch maar ik heb het niet zo met kippen. Ik heb meer schrik van een kip dan van een hele grote hond. ;-))
Veel plezier met het tam krijgen en ik wens je veel eitjes toe.
Yvette

Bloemetje said...

Ik ben de dochter van Lien.En mama zegt wel dat Donsje straks niet donzig meer is maar ze blijft gewoon Donsje heten.Want als ik het over kuikens heb denk ik gelijk aan een `donzig`,warm, wriemelend,piepend(Moet hier nou ook een komma) wezentje.

Baking Soda said...

oh wat schattig! En wat een geluk dat je gelijk al wat graan hebt om te strooien..;-) Of mogen ze dat nog niet eten? Wat eten kuikentjes eigenlijk? Hele kleine graankorreltjes?
Ik geloof dat we toch maar voor kippen gaan ipv een hond dan? Ben helemaal verliefd.

Wil V said...

Wat een scheetjes zeg. Jammer dat ze groot worden al is dat natuurlijk wel de bedoeling anders komen er zeker nooit eieren. Veel succes met de "opvoeding" gewenst. Groetjes

Lien said...

@ Yvette, ah joh hoe kan dat nou, ze zijn zo grappig...maar ja aan de andere kant dat heb ik met ganzen en da's ook eigenlijk net zo iets! Onze eitjes zullen wat kleiner zijn, dus dat scheelt dan in hoeveelheid. Maar goed anders is de buurt ook weer blij met je eieren!

Nou Wil, ze staan nu in de kamer in een grote ton en de verwarming wat hoger, dus ik ben blij dat dat niet altijd zo moet blijven. Je kunt nu al zien in die paar dagen dat hun slagpennetjes aan de vleugels goed groeien. Het is straks ook weer héél leuk om ze buiten te zien rond scharrelen.

@Baking; nee die korrels zijn nog wat te groot. Ze krijgen nu nog kuikenmeel, dat is heel fijn gemalen en daar zit alles in om groot en sterk én eieren te kunnen leggen straks (!)
Het is wel leuk om nu al de karakters erin te kunnen zien.