Friday, October 13, 2006

Ragù

Er zijn natuurlijk oneindig veel sauzen voor bij pasta en dergelijke. Ik zou zeggen evenveel sauzen als er koks zijn. Want je geeft er snel je eigen draai aan, al naar gelang wat er in de koelkast en voorraad aanwezig is.
Dit is een eenvoudige ragù (= een tomatensaus waar vlees in zit), maar wel een erg lekkere. En je kunt er altijd nog zelf dingen bij doen.

Ragù semplice

4 el olijfolie
1 grote ui, fijngesneden
500 g mager rundergehakt
2 teentjes knoflook
1,25 dl witte wijn
5 dl passato di pomodoro
1 laurierblad
1 takje verse tijm (of marjolein)
3 dunne repen citroenschil (elk ± 6 cm)

Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui lichtbruin. Voeg het gehakt en de fijngesneden knoflook toe en bak het gehakt rul. Giet de witte wijn erbij en laat deze verdampen.
Voeg de gezeefde tomaten, laurier, tijm (of marjolein) en naar smaak zout en peper toe. laat dit alles op en laag vuur 30 minuten pruttelen. Voeg eventueel nog 1 dl water toe als de ragù te dik wordt. Doe dan de reepjes citroenschil erin en laat het nog 10 min. doorgaren.
Wil je een gladdere saus, haal dan het takje tijm en het laurierblad eruit en dan kan je alles (langer of korter) met een staafmixer fijner maken.
Opdienen met bijvoorbeeld spaghetti, bestrooi met wat Parmezaanse kaas.

Buon Appetito!

7 comments:

Levine said...

Dat is makkelijk........ik hoef niet meer na te denken wat ik ga eten :-). Het wordt me zo voorgeschoteld.......Ga het niet vanavond maken, maar ergens volgende week als zoonlief komt eten, die is gek op pasta met zo'n saus.

Anonymous said...

Ik vond het echt heerlijk toen ik het proefde.

Lien said...

Nou ja zeg....ik moest wel lachen toen ik dat laatste comment zag!!! Dat is dus mijn eigen dochter onder een schuilnaam. Die kinderen worden ook steeds handiger met de PC!

Levine said...

3 x raden wat wij vanavond gegeten hebben......inderdaad de Ragù semplice. Erg lekker! Dit recept komt in het lijstje met blijvers. Met spaghetti gegeten, voor de gnocchi had ik geen tijd meer. Die ga ik zeker ook een keer maken.
Ik heb 1 el olie minder olie toegevoegd, verder precies recept gevolgd. Volgende keer ga ik het eens proberen met paprika, champignons erdoor.
Bedankt :-).

Anonymous said...

Ik ben het nu aan het maken. Moet je het nu nou met of zonder deksel laten pruttelen? Omdat anders de saus te dik word heb ik het met deksel.

Lien said...

Ik doe het eigenlijk net als jij.. zonder deksel en als je ziet dat het te dik wordt deksel erop (of wat water erbij doen later als ik even te laat was) Maar de saus hoort wel een beetje dik te zijn, als hij te vloeibaar is hecht hij niet goed aan de pasta.
Eet smakelijk straks!!!

Monique said...

Hoi Lien,

Saus vandaag gemaakt, en hij was erg lekker!
Ik nam aan dat de citroenschil ook verwijderd moest worden uit de saus?

Bedankt voor het recept,
Monique