Wednesday, October 11, 2006

Nog een keer dan: Corolli

Tja, ik moet toch nog even terugkomen op die zoete anijsbroodjes (Corolli di Siena) waar ik in een eerder bericht het recept van gaf. Hoewel ze er heerlijk uitzien en ook wel lekker zijn, vond ik het toch niet kunnen dat het niet rijst terwijl je er wel gist in stopt. Ik ben op zoek gegaan naar vergelijkingsrecepten en zie onze vriendin Carol Field maakt in haar boek "Celebrating Italy" ook Corolli. Ja en dat recept ziet er toch meteen veel beter uit. Dus opnieuw de anijszaadjes uit de kast en bakken maar.
Nu kan je gerust meebakken, want deze lukken dus veel beter!

Corolli (2)
(10 anijsbroodjes uit Toscane)

3/4 tl instant gist
150 g warm water
200 g biga*
50 g suiker
50 g boter of margarine (oorspronkelijk reuzel)
310- 340 g (brood-)bloem
snuf zout
1 tl anijszaad
1 eidooier
(optioneel; 1 eiwit en poedersuiker)

Meng de gist in het warme water en laat het ongeveer 10 min staan. Voeg de biga, suiker en zachte boter toe en mix het goed (met de K-garde in de standmixer). Dan bloem, zout en anijszaadjes erbij doen en met de kneedhaak (of met de hand) tot een soepel deeg kneden. Het is een zacht, soepel en elastisch deeg, maar het mag niet té plakkerig zijn. Doe het in een ingevette schaal, dek af met plastic en laat het rijzen tot het verdubbeld is (1-1,5 uur).

Bebloem licht je werkoppervlak en verdeel het deeg in 8 stukken (ongeveer 70-80 gr per stuk). Trek elk stukje uit tot een sliert van ongeveer 14 cm. Dat gaat heel makkelijk omdat het deeg erg elastisch is. (Je kunt het ook uitrollen met de hand) Vorm van elke sliert een ring, druk de uiteinden goed op elkaar en leg ze -niet te dicht bij elkaar- op een met bakpapier beklede plaat. Dek ze af met ingevet plastic en laat het ± 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bestrijk de broodjes vlak voor het bakken met eigeel en plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodjes tot ze bruin zijn, ongeveer 20 min.
Als de broodjes afgekoeld zijn, kan je desgewenst een suikerglazuur erover strijken.

*Biga (voor ruim 500 gr starter)

1/4 tl instant gist
60 ml warm water
190 g water op kamertemperatuur
330 g bloem

Meng de gist door het warme water en laat 10 min. staan. Voeg dan het andere water en de bloem toen en meng het goed. dek af met plastic en laat het 6-24 uur rijzen bij kamertemperatuur. gebruik het dan of zet het in de koelkast. Je kunt het een aantal dagen zo bewaren. Laat het voor gebruik even een uur op kamertemperatuur komen.

Bron: Carol Field

3 comments:

Karen Baking Soda said...

Hmm, ik vraag me af of we iets goed te maken hebben? We zijn alle twee zoete broodjes aan het bakken.. =:0
Toch vond ik die eerste er ook erg mooi uitzien...

Lien said...

deze 2e lading had iets korter kunnen bakken, zodat ze meer goudbruin zouden zijn, maar ja die eerste zagen er inderdaad mooier uit (ook in dat receptenboekje). Maar je weet het hé; Schoonheid (en smaak) zit van binnen :-)

Anonymous said...

Toch wel en behoorlijk aantal bakboeken op de plank, maar toch even op je site gekeken en bij deze Corolli's uitgekomen.... Vanmiddag gebakken, net even een halfje geproefd.......heerlijke broodjes....met dank voor het recept en groeten,
Monica