Monday, December 14, 2009

Bread Baking Babes bake a festive bread

(Nederlandse versie verder scrollen)
engels.amer vlag This month we're getting in the mood for the holidays and Katie -Thyme for cooking- our babe kitchen of the month choose a wonderful festive bread. Not too difficult, because we all know this is a busy time of year.

I had two things that made it a bit different than it was supposed to. The inside was Pink, yes pink! I'm afraid my candied cherries from Italy were a little colored and they turned it all pink. The kids thought that was very cool, so not a real problem. The second mistake I made was that I forgot to make the 'trench' in the four-strand loaf and so the top part kept sliding to one side, in spite of all the skewers I put in to keep it upright. So its final appearance reminds me somewhat of a stollen, but with the icing and almond flakes on top.... who can tell how it was supposed to be. Ah, the christmas spirit makes me very forgiving. And the whole bread was gone in 1 day, yes 1 day, just the four of us. Maybe I should feed them better?

Have a peek at the festivities at the other babes' blogs to see their Striesels. Their links in the sidebar. And maybe you can find some time too to bake this wonderful bread and become a Bread Baking Buddy, send your results to Katie before 21 December.

Viennese Striesel
1 loaf
Viennese Striesel
(PRINT recipe)
Basic Sweet Dough
1 package active dry yeast
1/4 cup very warm water
1/2 cup milk
1/4 cup sugar
1 tsp salt
2 tbs shortening, melted
2 3/4 - 3 cups flour
1 egg

Filling and topping
1/4 cup seedless raisins
1/4 cup candied cherries, chopped
2 tbs candied orange peel, chopped
1/8 tsp mace (or a pinch of both nutmeg and cinnamon)
1/2 cup confectioner's sugar
1 tbs milk
almonds or walnuts for sprinkling

Dissolve yeast in warm water
Scald milk. Put milk, sugar, shortening, salt in bowl of mixer. Cool until just warm. Stir in 1 cup of flour. Mix in dissolved yeast.
Whisk egg and add to dough. Add fruit and mace to basic dough before the last cup of flour. Mix in well. Add remaining flour and finish kneading until smooth.

Shape into a ball, place in lightly greased bowl, cover and let rise until doubled, about 2 1/4 hours.
Punch down. Divide into 9 pieces, shape each into a ball and let rest 5 minutes.
Roll each piece into a rope about 15" long. Lay 4 strands on a lightly greased baking sheet, overlapping at the center. Braid them into a loaf. Here is an easy way to do that. With the side of your hand make a trench down the center. Now braid 3 strands, also from the center to each end, and place in the 'trench'. Twist the 2 remaining strands loosely together and place on top, bringing the ends over the end of the loaf and tucking in.
Cover loosely and let rise until doubled, about 1 1/2 hours. Bake, 350°F (175°C) for 40 - 45 minutes. Remove and cool on a wire rack.
Mix milk and sugar. When bread is cool, drizzle frosting over the top. Sprinkle with nuts.
_______________________________________________________

Vlag nl klein Bread Baking Babes bakken een feestbrood

Deze maand maken we ons vast klaar voor de feestdagen, kerstgedachte en zo... Katie van Thyme for Cooking, onze bakkeuken van deze maand, koos een fantastisch en feestelijk brood. Niet te ingewikkeld, we hebben het tenslotte allemaal heel druk deze tijd van het jaar.

Ik had twee dingen die net even anders gingen dan de bedoeling. Het deeg werd ROZE, ja echt roze! Ik vrees dat mijn gekonfijte kersen (in Italië gekocht) een toegevoegd kleurtje hadden en de Striesel roze kleurden. De kinderen vonden het helemaal fantastisch, dus dat was niet echt een probleem. Het tweede ding was dat ik vergat een "greppel" te duwen in het onderste deel van het brood, waardoor de bovenste delen eraf gleden. Ik had er flink wat satéprikkers ingestoken om het nog te redden, maar het mocht niet baten en dus hing het hele ding wat scheef, qua uiterlijk meer een stolvorm. Maar ach met het glazuur en amandelsnippers erover zie je dat eigenlijk ook niet veel meer van. Vergevingsgezind rond de kerst zullen we maar zeggen :). Bovendien was het hele brood in 1 dag verdwenen... gewoon met ons vieren! Misschien moet ik ze wat meer te eten geven?

Kijk ook even bij de andere Babes (links naar hun blogs in de zijkolom) om hun Striesels te zien. Heb je nog tijd om mee te bakken? Bak en stuur je gegevens naar Katie uiterlijk 21 december.


Weense Striesel
(1 brood)
Viennese Striesel-
(recept PRINTEN)
Zoet brooddeeg
1 zakje droge gist
60 ml lauwwarm water
118 ml melk, lauwwarm
50 g suiker
1 tl zout
2 el shortening of boter, gesmolten
360 - 420 g (sterke) bloem
1 ei

Vulling en decoratie
75 g rozijnen
75 g gekonfijte kersen, gehakt
2 el sinaasappelsnippers
1/8 tl gemalen foelie (of een snuf nootmuskaat en kaneel)
80 g poedersuiker
ongeveer 1 el melk (of likeur naar keuze)
geschaafde amandelen

Los de gist op in het water. Doe de melk, suiker, shortening en zout in de mixerkom. Meng 140 g bloem erdoor en de opgeloste gist. Klop het ei erdoor, voeg het fruit en de specerij(en) erbij en genoeg bloem (in porties) tot je een glad deeg gekneed hebt. Vorm het tot een bal, plaats het deeg in een ingevette kom, dek af en laat ongeveer 2 1/4 uur rijzen.

Verdeel het deeg in 9 gelijke porties, vorm er bollen van en laat deze afgedekt 5 minuten rusten. Rol nu elk bolletje uit tot een gelijkmatige sliert van ongeveer 40 cm lang.
Vlecht van de vier strengen een brood (een gemakkelijke manier kun je
hier zien) en plaats het op een bakplaat met bakpapier erop.
Maak met de zijkant van je hand in het midden van het gevlochten brood een gleuf (verdieping) over de hele lengte. Vlecht nu 3 strengen deeg en leg die in deze 'greppel'. De overige 2 strengen draai je om elkaar heen en leg je boven op. De uiteinden stop je onder het brood.
Dek af met ingevet plastic en laat rijzen tot verdubbeld (afhankelijk van de temperatuur ongeveer 2-4 uur).

Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C. Bak het brood ongeveer 40 - 45 minuten tot het goudbruin en gaar is. Laat afkoelen op een rooster.
Meng de melk met de poedersuiker en giet dat over het brood, strooi er wat gaschaafde amandelen op. Eet smakelijk.

10 comments:

MyKitchenInHalfCups said...

HoHoHoHo ... pink, what could possibly be merrier! I think it's very Christmas. Love you little days to Christmas elf.

NKP said...

Beautiful! I love the pink colour. Very festive indeed!
I agree, the glaze and nuts cover a multitude of sins. Mine was rather dark but looked fine when dressed up!

Karen Baking Soda said...

It's pink! It really is! How wonderful and funny, I can imagine the kids love that. Looks very good Lien, much better than mine.

Katie Zeller said...

I love the pink! I want pink... Wouldn't it be pretty to die the braids pink and green? Oh dear, could that be the wine talking....
Lovely loaf!

Soma said...

Look at that beautiful pink inside!! perfect for the season.

Sara said...

the pink is so pretty! a great looking bread.

Cookie baker Lynn said...

I love that your bread turned pink! It looks like you meant it that way. My braid slipped while it was rising, too. But either way, great bread!

Federica Simoni said...

wow che meraviglia deliziosa!!

Buone Feste! ciaoooo

Jamie said...

Lien, the bread is beautiful both inside and out! I adore the pink color and the texture looks like a perfect Challah so it must be so good!

Laura said...

Oh my! I am sure the bread was delicious despite the color.

Happy Holidays!