Saturday, February 7, 2009

Bread Baking Day #17

(voor 't Nederlands even naar beneden scrollen)
Of course as a hostess of this month Bread Baking Day, I knew the theme in advance, and I've been experimenting to find my own recipe to make a wonderful bread with potatoes. We loved all the breads, but this one we liked best. I used mashed potatoes and the water they were cooked in. And used a combination of whole wheat and bread flour with addition of wheat germ and flaxseeds for an extra healthy touch. Because I'm a big fan of pre-ferments, that makes bread taste just so much better, I used a sponge. You could leave it overnight, but because it's sometimes easier to bake it in one day this can also be used 2 hour sponge.

Can't wait for the other entries to come in, check out the details here to find out how to participate.

Potato loaf
(makes 2 loaves)
Bruin aardappelbrood - gesneden
(PRINT recipe)
Sponge:
1/4 tsp dry (instant) yeast
100 g whole wheat flour
100 g bread flour
150 g water, roomtemp.

Mix all the ingredients together, cover and leave for 2 hours at roomtemperature.
If you want to leave it overnight, put it in the fridge after 1 hour at roomtemperature and take it out of the fridge 1 hour before using it the next day.

Dough:
150 g whole wheat flour
200 g bread flour
250 g mashed potatoes
2 Tbsp flax seeds (whole or crushed)
2 tsp salt
15 g olive oil
3 Tbsp wheat germ
1 1/2 tsp dry (instant) yeast
1 tsp diastatic malt powder (optional)
90-140 g potato water, (water you cooked the potatoes in or you can also use normal water)

Place all the ingredients in a large mixing bowl, add 2/3 of the water and start kneading. Add as much water as needed to get a smooth and souple dough. (not too stiff, but not too soft either). The amount of water you have to add depends not only on the flours, but also on how wet your mashed potatoes are.

Shape the dough into a ball and place it in a greased bowl. Cover with plastic and let rise for 1 hours. After that you take the dough out and give it a business letter turn. Place back in the bowl, cover and let rise for another hour.

Divide the dough in 2 equal parts and shape them into batârds (torpedo shaped). Cover the with greased plastic and let rise for about 1 hour in a warm spot until doubled.

Preheat the oven (with stone preferably) to 410ºF (210ºC).

Make a slash over the length of the loaves and place them in the oven, poor some hot water in a metal tray on the bottom of the oven, that you preheated as well and quickly close the ovendoor. Bake the loaves 30-40 minutes until browned and done (a thermometer measuring the inside temperature of the bread reads ± 200ºF (93ºC).

Take them out of the oven and let them cool on a wire rack.

**********************************************************

Vlag nl klein Bread Baking Day nr. 17

Natuurlijk wist ik deze maand het thema al op voorhand, aangezien ik deze maand de eer heb de 'host' te zijn en zelf het thema mocht kiezen. Ik heb de afgelopen maand dan ook herhaaldelijk broden gebakken met aardappels erin. Eigenlijk vallen ze hier allemaal goed. Ik heb dit keer zelf een recept gemaakt en een aantal malen gebakken om de juiste combinatie ingrediënten te krijgen en uiteindelijk viel deze hieronder het beste in de smaak. Ik heb gepureerde (gekookte) aardappels gebruikt en ook wat aardappelkookvocht. Een combinatie van volkoren en wit meel met wat gezonde toevoegingen als tarwekiemenen lijnzaad. Omdat ik zelf veel van brood houd met een voordeeg (biga, poolish of sponge), heb ik een voordeeg gebruikt dat je na 2 uur kan gebruiken, maar ook overnacht kan laten staan, net hoe het je uitkomt.
Ik ben benieuwd welke andere broden met aardappel er ingestuurd worden, kijk
hier hoe je zelf kan deelnemen.
Aardappelbrood
(2 broden)
Bruin aardappelbrood /Potato loaf
(recept PRINTEN)
voordeeg:
1/4 tl droge (instant) gist
100 g volkoren tarwemeel
100 g brood bloem
150 g water, kamertemp.

Meng alle ingredienten, dek af en laat 2 uur staan op kamertemperatuur.
Je kunt het voordeeg 'ook s nachts laten staan, zet het dan na 1 uur in de koelkast. Neem het de volgende dag een uur van tevoren uit de koelkast en verwerk het verder zoals hieronder staan.

deeg:
150 g volkoren tarwemeel
200 g brood bloem
250 g gepureerde aardappelen
2 el lijnzaad (hele of gebroken)
2 tl zout
15 g olijfolie
3 el tarwekiemen
1 1/2 tl droge (instant) gist
90-140 g aardappelwater (kookwater van de aardappels) of gewoon water

Doe alle ingrediënten in een (mixer)kom, voeg 2/3 van het water toe en begin met kneden. Voeg zoveel water toe datje een glad, soepel en enigszins stevig deeg krijgt. De hoeveelheid water kan variëren voornamelijk afhankelijk van hoe nat de aardappelpuree is.

Vorm het deeg in een bal en leghet in een ingevette kom, dek af met plastic en laat 1 uur rijzen. Dan haal je het deeg eruit vouwt het in drieën en leg het weer in de ingevette kom. Laat het nogmaals een uur rijzen.

Deel het deeg in twee gelijke delen en vorm ze tot batârds (torpedo vorm). Dek af met ingevet plastic en laat ze 1 uur rijzen op een warme plek tot ze ongeveer verdubbeld zijn.

Verwarm ondertussen de oven (het liefst met ovensteen) voor op 210ºC.

Maak een insnijding in het midden van het brood over de hele lengte en schuif het brood op de steen (of anders op een bakplaat met bakpapier). Giet wat heet water in een metalen bakje dat meeverwarmd is in de oven, zodat er wat stoom ontstaan en sluit snel de ovendeur.

Bak de broden 30-40 minuten tot ze bruin en gaar zijn. (een kernthermometer meet nu ongeveer 93ºC in het binnenste van het brood).

Haal de broden uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

12 comments:

Baking Soda said...

Ik heb mijne al gebakken...helaas was het op voordat ik foto's kon maken :-(. Dus, in de herhaling, link volgt

Petra aka Cascabel said...

Your bread looks great!

scraps said...

Looks Great! Don't you just love how potatoes make bread lighter?

Lien said...

@ Baking Soda, wat een verslinders toch, snappen ze dan niet dat je éérst een foto moet maken..tsk..tsk..

@Petra, Thanks, hope you'll send one in too!

@ Scraps, yes I love that about potatoes. And I'm not the only one here ;-)

thepassionatecook said...

oh this looks amazing! already bookmarked and will try it this week... mmmh... can already smell it!

koken in de buurt said...

Hoi Lien,

Ik heb een stukkie Engelse tekst bijgevoegd bij m'n batatenbrood, op http://kokenindebuurt.blogspot.com/2009/02/brood-met-piepers.html

groetjes
Aranka

zorra said...

I love the crumb, looks gorgeous!

Andreas said...

Thanks for hosting this event.
I really like the picture of the finished loaf.
I must start experimenting with a sheet pan with water in the oven during baking.

Anonymous said...

Hi Leen,

Vraagje waarom is er verschil in deeg van het Aardappelbrood Eng/Ned. Ik mis 200 gr

Groetjes JD

chuck said...

Looks like one tasty bread! You can make me a loaf or two or three or four ....

Great Job!

Lien said...

@ JD antwoord= foutje, bedankt voor het opletten ik heb het meteen verbeterd!

Thanks all for your kind words!

Dazy said...

This is a new one for me! Looks really yummy too..gearing up with recipes for the hot summer days
hopefully ahead!