Tuesday, February 27, 2007

Groen

( English readers please scroll down!)

"Groen als gras, groen als gras onder mijne voeten..." Maar dan in dit geval: "Groen als ijs, groen als ijs, zit er in mijn diepvries... " Nee niet van diepvriesschimmels...maar groen ijs dus gemaakt van Pistache-nootjes*. Als het ijs van echte pistache's is gemaakt zal het nooit knalgroen zijn, als je dat ergens wel ziet, zal er altijd kleurstof aan toegevoegd zijn.

Gelato al Pistacchio
(Pistache-ijs)
200 g pistache-noten gepeld (ongezouten!)
200 ml room
500 ml (half)volle melk
150 g suiker

Maal de noten tot poeder (en houd er een paar achter voor decoratie).
Doe alle ingrediënten in een pan en breng langzaam aan de kook, steeds roerend zodat het niet aanbrandt. Haal het dan van het vuur, laat afkoelen, dek af en zet het een nacht in de koelkast.
Zeef de massa door een zeef met behulp van een lepel zodat zoveel mogelijk vocht uit de noten gedrukt wordt. Eventueel kan je het hierna nogmaals zeven door een fijnere zeef.

Giet het daarna in een draaiende ijsmachine en laat het ongeveer 20 minuten draaien. Schep het in een diepvriesdoos en laat het nog even nastijven in de diepvries.
Serveer met wat gehakte pistachenootjes erop en je waant je op een Italiaans terrasje.....

(recept bewerkt uit: "Gelato" -P.S. Johns)

*Pistache noten. De pistache-nootjes komen van oorspring uit Azië. Nu zijn er ook grote plantages o.a. in Californië. Ze voelen zich prima thuis op vulkanische en ruwe grond en zo worden er ook pistache's verbouwd op de hellingen van de Etna op Sicilië. Ook wel het groene goud van de Etna genoemd. Om precies te zijn in de plaats Bronte, die zich ook wel de stad van de pistache-noten noemt. De boom draagt maar één keer in de twee jaar vrucht. De bewerking van de noten is zeer arbeidsintensief, aangezien de hellingen zodanig rotsachtig en onregelmatig zijn dat er niet met machines gewerkt kan worden en alle nootjes dus één voor één geplukt moeten worden. De noten zitten vol proteïnes en vitamines. 80 % van de productie van Bronte is voor de export en de rest wordt gebruikt voor zoetigheden, ijs (!), maar ook in worst of als pesto bij de pasta.
Als je op de site van Bronte -nadat je op het kleine plaatje links midden "pistacchio" hebt aangeklikt- even helemaal naar beneden gaat en klikt op het filmpje "Il video sulla cucina", kan je zien (ondanks de wat matige kwaliteit van het filmpje) waar het in de keuken allemaal voor gebruikt wordt.
************************************************
Green

No not green as grass, but green as ice cream. That can only mean one thing: Pistachio ice cream! Don't ever buy this in bright green, then it's almost certain that they've used a colouring (and probably a flavouring as well!) because from real pistachios it never gets that bright colour. It's more of a greyish-green. But then you'll know it's the real thing!

Gelato al Pistacchio
(Pistachio ice cream)

1 heaped cup shelled pistachios (keep some nuts apart for decoration)
1 cup cream
2 cups milk (semi-skimmed)
3/4 cup sugar

Grind the pistachios to a fine powder.
Put all the ingredients in a saucepan, bring to the boil slowly, and keep stirring so that it'll not burn.
Remove from the heat, cool, cover and refrigerate overnight.

Strain the mixture through a fine-meshed sieve, pressing on the nuts to get all the liquid out. Transfer to an ice cream maker and freeze according to the manufacture's instruction.
Before serving decorate with some of the chopped nuts and close your eyes.... you can immagine that you're on an Italian piazza.

2 comments:

Ellen said...

wauw Lien, dit is weer een leuk iets op je blog zeg. Je kunt niet zeggen dat jij niet veelzijdig bent ;o) Complimenten ;o))

Anonymous said...

Leuke info over de pistacchio, vond ze altijd nogal prijzig- maar wel lekker- en begrijp nu wel hoe dat komt! ( helaas werkte het filmpje bij mij niet :(