Monday, August 30, 2010

*hips *...Bread Baking Day #33... *hips*

engels.amer vlag Just a sip first... *hips* here I.m gain for nother entry for ze Bread Drinking Day... I  feel aZong comming on. Yezz Ze theme iz Booooze ziz montzsh. *hips* I really doovvve in me drinking (cabinet) to gets inzpired!

(a day later) Hung over? Nah just kidding "Breads with booze" is this months theme for Bread Baking Day #33, founded  by Zorra and hosted this time by Adriana from "Baking Powders". 

Did some thinking in what to make, fruits soaked in rum ecc came to mind first but because I liked the beer bread I baked for the Mellow Baker challenge, I searched for another beer recipe. And I even found one with another type of booze "anise liquor", not something everyone has in the house I think. So if you don't have it, never mind, substitute with 1,5 tsp crushed anise seeds (or -if you don't like anise- just leave it out).

I'm looking forward in seeing the round up on Adriana's blog. So don't forget to take a look there in a few days! Happy Bread Baking Day!

This bread is also YEAST SPOTTED, check out Susan's weekly collection of breads.

Anise and Guinness bread
(1 large loaf)
(PRINT recipe)
1 tsp dry instant yeast
355 g Guinness at room temperature
127 g dark rye flour
375 g bread flour
2 tsp salt
1,5 Tbsp Pastis (or other anise liqueur)

Whisk the yeast into the guinness in a large mixing bowl until dissolved, add rye and 200 g of the bread flour and whisk into a thick batter. Cover and let stand for 2 hours.

Add the rest of the ingredients and knead into a souple dough, shape into a ball, place into a greased bowl, cover with plastic and let rise for about 45 minutes.

Shape the dough into an oval, place on baking parchment. Cover with greased plastic foil and let rise for 1,5 hours or until almost doubled.

In the last 30 minutes of the rising preheat the oven (with ovenstone) to 475ºF/250ºC.
Slash the top of the loaf a few times (just how you like it, I made a slash lenghtwise).

Place the bread on the hot oven stone, mist the oven (or pour a little water or ice cubes in a metal container on the bottom of the oven that preheated too).
Bake for 5 minutes, then lower the temperature to 425ºF/220ºC and bake for 25-30 minutes until dark brown. The loaf should sound hollow when tapped on the bottom. Take from the oven and place on a wire rack to cool.

(adapted from: ”Dough” - Richard Bertinet)

_____________________________________________________________________


Vlag nl kleinBread Baking Day met een slokje op 

*hips*  okeeee djaar sgaan we dan, weer een aflefering van  ze Broood bakjes dag, *hips* sja, het thhema is Broid met Drank, dja éch. *hips* k'heb meselluf gepsireerd, uh genispireerd.... geInspireerd, ja dawazzet! door eens diepp me ddrrrrrrrrrankjeskas in te zuipen... uh duiken *hips*

Geintje, Het thema van "Bread Baking Day" deze maand is Brood met drank en wordt deze maand  verzorgd door Adriana van "Baking Powders".  Eerste dacht ik aan iets van gedroogd fruit laten wellen in drank, maar omdat het brood met bier en gerst dat ik voor de Mellow Bakers heb gebakken zo goe dwas bevallen, heb ik naar een ander recept gezocht met bier. Ik vond zelfs een recept met nog een drank erbij "anijslikeur', niet iets dat iedereen in zijn kast heeft staan. Je kunt het ook vervangen door 1,5 tl gekneusd anijszaad of -als je niet van anijs houdt- je laat het helemaal weg.
Ben benieuwd welke andere recepten weer langs zullen komen, dus vergeet over een paar dagen niet bij de round-up te kijken op Adriana's blog.

Anijs en Guinness brood
(1 groot brood)
(recept PRINTEN)
1 tl droge gist
355 g Guinness bier op kamertemperatuur
127 g volkoren rogge meel
375 g sterke bloem
2 tl zout
1,5 el Pastis (of andere anijslikeur)*

Klop de gist door het bier in een grote kom tot het opgelost is, voeg het roggemeel en 200 g bloem en meng het tot een dik beslag. Dek af en laat 2 uur staan..

Voeg de rest van de ingrediënten erbij en kneed het tot een soepel deeg, vorm tot een bal, leg in een ingevette kom, ek af en laat het 45 minuten rijzen.

Vorm het deeg tot een ovaal brood (of een andere vorm als je dat liever hebt) en leg het op bakpapier. Dek af met ingevet plastic en laat het 1,5 uur tot bijna verdubbeld. In de laatste 30 minuten van het rijzen verwarm je de oven vast voor op 250ºC.

Snijd het brood één of twee keer in (net wat je leuk vindt, ik heb 1 x ingesneden over de lengte van het brood). Leg het brood op de hete ovensteen, spray water in de oven (of giet wat water of ijsklontjes in een metalen bakje dat je onderin de oven hebt meeverwarmd).

Bak het brood 5 minuten en verlaag dan de temperatuur tot 220ºC en bak nog 25-30 minuten tpt het brood donkerbruin is. Je hoort een hol geluid als je op de bodem klopt. Neem het brood uit oven en laat het afkoelen op een rooster.

* heb je geen anijslikeur, gebruik dan 1 a 2 tl gekneusd anijszaad.

7 comments:

Karen Baking Soda said...

LOL! Geweldig! Ik zit hier met een brede grijns voor mijn scherm (en dat al voor negenen).

Altijd al een keer willen proberen! (Dat brood dan. Denk ik. Toch?)

NKP said...

Delicious! *hips*!
I do have aniseed flavoured liqueur here, I should definitely give it a go.
Cheers!

Elizabeth said...

Wow. Licorice flavoured bread!! I would never have thought of it. Does the licorice flavour really come through?

Excellent looking crumb! And lovely crust! (Clearly, being tipsy is a good thing for you when you're baking.)

Nicole Holten said...

Oh wat is dat een mooi brood! Ga ik ook proberen, lijkt me heerlijk!

Aranka said...

klinkt als een lekker brood!

Heather S-G said...

This is a gorgeous loaf of bread! I love the thought of Guinesse and anise together...yum! I hope I can make this soon =)

eetstoornis said...

Ik hou van dit soort brood !