Wednesday, June 18, 2008

Een schreeuw om ijs

(in english? Scroll down please...)

We hebben nu even weer regen, maar het zijn toch heerlijk warme dagen geweest de afgelopen weken, en in die tijd hebben we de ijsvoorraad die er nog was in de diepvries helemaal leeg gegeten. En dus hoog tijd voor een nieuwe smaak. Toevallig zag ik op de blog van Mike dat hij net als ik ook erg van ijs houdt en zelfs een blogevent is op touw heeft gezet met als (nogal lange) titel "You Scream, I Scream, We All Scream for Frozen Desserts!" . Dus twee vliegen in één klap en het ijs dat ik gemaakt heb dus meteen hier op mijn blog gezet. Hoewel ik gek ben op sorbet ijs , zonder room of melk dus, is dit roomijs. Het is niet voor mensen die af moeten vallen (uh..ik mag het dus ook niet eten eigenlijk), want het is slagroom, crème fraîche en kokosroom wat hier gebruikt wordt. Nou dan neem je toch gewoon een bolletje minder.... als dat lukt tenminste... :))

Kokosroomijs
(ruim 1,5 liter) (Recept
printen)
250 g kokosmelk
50 g Santen (kokosroom in blokvorm)
250 ml slagroom
150 ml crème frâiche
300 ml (volle of halfvolle) melk
6 eierdooiers
225 g witte basterdsuiker
60 g geraspte kokos
50 ml Malibu (kokoslikeur of bijv. witte rum)

Breng de kokosmelk, santen, slagroom, crème frâiche en melk aan de kook in een pan. Klop ondertussen de dooiers met de suiker tot een licht en luchtig mengsel. Giet -al kloppend met een garde of een draaiende keukenmachine- de hele melkmassa langzaam bij de eidooiers. Giet het terug in de pan en verhit het al roerend, tot het dikker wordt. Absoluut niet laten koken!!! Gebruik anders een thermometer om het in de gaten te houden. Haal het van het vuur en giet het in een schaal. Voeg de kokoslikeur en geraspte kokos toe en laat het afkoelen. Zet het nog daarna nog in de koelkast zodat het zo koud mogelijk is.
Giet het in de ijsmachine en laat het volgens de gebruiksaanwijzing draaien tot het dik genoeg is. Schep in een diepvriesdoos en laat nog wat harder worden.

Deze hoeveelheid was voor mijn ijskom te veel en ik heb het in twee keer gedaan. In mijn geval dus de kom weer een lange nacht in de vrieskist en de room in de koelkast en de volgende dag de 2e portie gemaakt.

De kleur van het ijs hangt af van de eieren. Ik heb een aantal krieleitjes gebruikt van onze eigen scharrelkippen en die hebben een hele sterke gele kleur : er is dus niets mis met de foto en jouw ijs kan dus een stuk lichter van kleur zijn. De smaak zal er niet minder om zijn!!

(bewerkt recept van J. Martin - "Desserts")

***********************************************

Scream for Ice Cream

We have had rain and temperature is a bit below average these days, but we have had some lovely warm days already and during that time we have cleared out our ice cream supply in the freezer. And so it was high time to make some new flavours to enjoy... you never know when it'll be sunny again. Though I must say I enjoy ice cream also when it rains, pours or snows.

And while I was thinking about what kind of ice cream to make, I discovered Mike's blog (Mike's table) who is also an ice cream lover. He even initiated a blogevent with the (rather long ) title "You Scream, I Scream, We All Scream for Frozen Desserts!" . Fantastic timing to join in with this creamy recipe. Though I'm a real lover of fruity sorbets, this one is not for the people who has to be dieting (oops, so I probably shouldn't eat it myself..), because it's double cream, crème frâiche and coconut cream. Well just take onescoop less... if you're able to restrain yourself... :))

Coconut ice cream
(± 1,5 litre)

(Printable recipe)

250 g coconut milk
50 g Santen (=solid coconut cream or 50 g coconut cream)
250 ml double cream
150 ml crème frâiche
300 ml (full-fat or semi skimmed) milk
6 egg yolks (large)
225 g white caster sugar
60 g grated coconut
50 ml Malibu (=coconut liqueur or white rum)

Bring the coconut milk, santen (or coconut cream), double cream, crème frâiche and milk to the boil in a large saucepan. In the meantime whisk the egg yolks and sugar until light and thickened.

Pour the hot cream mixture onto the eggs, whisking continuously until the mixture is smooth. Pour it back into the pan and heat it up -do not boil!!!!- until thickened.

Take off the heat and pour into a bowl, add the coconut liquer and grated coconut and allow to cool. Put in the fridge to chill. Let it churn in your ice machine according to the manufacturers instructions. This is a large batch, I churned it in two parts, so you might need too. Scoop in a container and further before use.

The colour of the ice cream depends on the sort of eggs you use. I used some of our own free range chickens and they have a very intens yellow colour. So your ice cream may be lighter in colour, but will taste as good! Enjoy!

(adapted from J. Martin - "Desserts")

9 comments:

Anonymous said...

Je moet inderdaad niet op dieet zijn ;) Lijkt me heerlijk ijs!

Anonymous said...

Lijkt me geweldig, wil ik dus ook binnenkort een keertje maken. Maarreeuuuhh, wat is het verschil tussen slagroom en creme fraiche. Ik dacht dat het ene gewoon het Franse woord voor het andere is.
Yvette

Lien said...

Dank je Linda

yVETTE: Crème frâiche is een dikke room met een tikje zuur (frisse smaak) en is gewoon in iedere supermarkt te koop.

MyKitchenInHalfCups said...

There is just a bit of coconut in this one! Sure sounds wonderfully refreshing!

Lien said...

It sure tastes very coconutty, because of the coconut cream/milk!
(My husband is crazy for anything with coconut :))

Anonymous said...

Was ik op zoek naar sinaasappelijs (je snapt wel ivm de kleur;), kom ik binnen bij dit ook zo heerlijk ogende recept....Teveel keus!
Ga kijken of ik nog mandarijnen kan kopen...;-)))

Anonymous said...

Creme fraiche + double cream + coconut milk AND cream? Sounds insanely rich. I'll try it with a few lower fat substitutions because I'm a wuss.

sher said...

Yummmm! I would love to eat some of that!

Anonymous said...

All three of my sisters would do back-flips for this ice cream. I know exactly what I'm making them the next time we get together!

Thank you for the great idea!