Monday, October 9, 2006

Italiaans ontbijtje?

Italianen hebben de (eigen-)aardigheid dat ze niet ontbijten zoals wij dat doen; met een sneetje brood, boter, jam, kaas of vlees erop. Kopje thee of koffie.....welnee, veel te veel gedoe. Ze nemen een zoet broodje of koekjes en dopen die in de cappuccino of koffie. En dat doen ze bij voorkeur 'al bar', want dan zie je iedereen even en ben je meteen weer op de hoogte van de laatste verhalen. Een echte ontmoetingsplaats dus.

Dit is ook zo'n broodje. Anders dan onze witte broodjes is het niet luchtig gerezen, maar vrij compact door de olie die er in zit. Ze hebben ook wat droogs en dat is ook goed, want anders sopt het niet zo lekker!
Je kunt het ook nog in de Vin Santo (een Toscaanse dessertwijn) dopen en opeten, maar dat zou ik maar niet 's morgens doen voor je naar je werk moet!


Corolli di Siena (1)
500 g bloem
100 g suiker
50 g honing
100 g olie
15 g anijszaadjes
20 g verse gist (of 1,5 tl instant)
1 groot ei
(optioneel poedersuiker en 1 eiwit)

Doe de bloem, suiker, honing, olie, gist (verse in wat warm water opgelost), het ei en 15 g gekneusde anijszaadjes in een (mixer-)kom en kneed het tot een soepel deeg. Voeg eventueel wat lauw water toe als het te droog is. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met folie, laat het 2 uur rijzen.
Verdeel het deeg in gelijke stukken van ongeveer 60 g elk en vorm van elk stuk een dikke korte sliert. Draai deze sliert op tot een grof rondje en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in een voorverwarmde oven ongeveer 30 minuten op 170 ºC.

Ik was even verbaasd dat ze niet na moesten rijzen volgens het recept, dat ik een deel wel even tijd gegeven heb....maar het maakte geen verschil, ze rijzen nauwelijks na.

Deze broodjes kan je zo eten, maar in sommige wijken van Siena worden ze met een suikerglazuur gegeten. Maar daarvoor een dunne glazuur van een eiwit en poedersuiker en bestrijk hiermee de broodjes en laat dat even hard worden in de oven op 120 ºC.

Buon Appetito! en vergeet niet te soppen!

3 comments:

Levine said...

Deze broodjes lijken me echt weer eens iets anders. Het is dat ik nu op mijn werk zit, anders was ik meteen naar de keuken gerend om ze te gaan maken!

Anonymous said...

Ik zit dus wel thuis en me vréééslijk te beheersen.Die zien er lekker uit!MMmmm,soppen in de chocolademelk... Zet ze voorlopig maar even apart, ga ze zeker maken..maar wil zóó graag eerst even een paar kilo kwijt !!
Vraagje, bak je ze vlak voor het ontbijt of zijn ze 's avonds gebakken de volgende dag nog lekker?

Lien said...

Ze zijn inderdaad wat anders dan anders. Ik heb wel commentaar gekregen van de eters hier, niet iedereen was er kapot van! Je kunt eventueel op safe ook eerst de helft van het recept uitproberen.
Ach Larein, je dacht toch niet dat ik 's morgens heel vroeg uit mijn bed ging om dat te bakken!! haha, nee hoor bak ze de dag er voor en sop de dag erna. Of bij het middageten of zo......