Saturday, April 19, 2014

Bakken met Paul Hollywood

Een kleine week geleden kwam het nieuwe boek van Paul Hollywood uit "Bakken met Paul Hollywood" in Nederland. 
De Engelse bakkerszoon Paul Hollywood is met name in Engeland geen onbekende en heeft diverse boeken en tv-programma's op zijn naam staan. Hij heeft sinds zijn achtste al een grote fascinatie voor bakken en zit ondertussen alweer 30 jaar in het vak. Hij runt zijn eigen ambachtelijk bakkerij dat is gevestigd in Aylesham en levert aan winkels zoals Harrods en Waitrose. Sinds 2010 is hij jurylid bij The Great British Bake Off, waarvan inmiddels het derde seizoen is uitgezonden. In Nederland was dit de inspiratie voor het programma "Heel Holland bakt", dat een groot succes was. 

Op de BBC was ook de serie "Pies & Puds" van Paul Hollywood een plezier om naar te kijken. Een eerder boek van hem "Brood" met daarin recepten van broodsoorten van over de hele wereld vond ik al een leuk boek en ik was benieuwd naar dit nieuwe boek van zijn hand, vandaar hier een korte bespreking. 

Brood met abrikozen, dadels en sultana's
Het boek oogt meteen al goed. Het heeft een goed formaat, een harde kaft en blijft fijn open liggen, wat altijd makkelijk is als je met meel aan je handen het recept wil inzien. Bovendien is ieder recept voorzien van een paginagrootte kleurenfoto, zodat je kan zien hoe je eindproduct eruit komt te zien, wat niet alleen een lust voor het oog is, maar je ook verleidt tot het bakken van een recept. Aan het begin van de recepten staat hoeveel stuks je met het recept maakt en de voorbereidings- en baktijd. Natuurlijk worden de hoeveelheden in grammen weergegeven voor de Nederlandse markt.

Het eerste hoofdstuk "Aan de slag met brood" behandelt ingrediënten, technieken en basisbenodigheden voor het bakken van diverse soorten brood. Voor een beginnende bakker is dit zeker aan te raden om door te lezen, zodat je begrijpt waar je bij het broodbakken op moet letten. Bovendien worden hier ook diverse manieren van het vormen van een brood besproken (met foto's).

Brioche
Het volgende hoofdstuk gaat dan natuurlijk over de "Basisbroden"; wit, bruin en volkoren, maar ook onder andere speltbrood, ciabatta, melkbrood, harde broodjes en roggebrood.

Daarna gaat het verder met "Brood met smaak", waar stengels met verschillende zaden, brood en broodjes met bacon, kaas in staan. Maar ook knoflookbrood en broden met noten en gedroogd fruit. We zijn dan al op blz. 124 aangeland -van de ongeveer 300 blz-, dus er is ondertussen al heel wat brood voorbij gekomen.

We gaan verder met het volgende hoofdstuk "Zuurdesem", want we zijn nog niet klaar met brood bakken. Natuurlijk wordt er uitgelegd hoe je een zuurdesemstarter maakt en daarna komen er 14 verschillende zuurdesembroodrecepten voorbij. Al deze broden worden voornamelijk met tarwebloem gemaakt, wat zeker voor de beginnende zuurdesembakker handig is. Want desembroden met veel rogge of andere gluten-arme meelsoorten zijn een stuk lastiger.

Brood met zaadjes
Nog zijn we niet klaar met het brood, want nu zijn de "Croissants & zoete broodjes" aan de beurt. Eerst uitleg over zelf bladerdeeg maken met stap voor stap foto's. Ik geef toe het is wel wat werk, maar lekkerder kan je het niet krijgen, dus af en toe zou je de moeite toch eens moeten nemen als amateurbakker. Zeker als je de vele mogelijkheden ziet in het boek voor de toepassing van dat bladerdeeg. Het hoofdstuk eindigt met een 3-tal brioche recepten.

Hier eindigt het brood en broodjes deel van het boek en stappen we over naar de patisserie. Je kunt dus stellen dat 2/3 van het boek over brood bakken gaat en heel geschikt is voor beginnende bakkers, maar ook gevorderden kunnen hier ideeën op doen. Houd je niet zo erg van brood bakken en maak je het liefst alleen cake, koekjes en taart is dit boek misschien niet helemaal wat voor jou. Hoewel het natuurlijk maar zo kan dat het broodbakvirus ook op jou overslaat.

Nu komen we bij "Koekjes, desserts & cakes". Zoals de titel van het hoofdstuk al zegt, verschillende smaken koekjes, maar ook scones en toetjes als crumble, soufflé en clafoutis. Dan nog een serie cakes, koek, taart en muffins, die er allemaal even lekker uitzien. Ook de brownies van het recept hieronder is hier te vinden.

Het laatste hoofstuk behandelt "Taarten & pasteien". Basisdegen als zanddeeg, zoet korstdeeg en bladerdeeg worden doorgenomen en daarna verschillende recepten zoet én hartig. Dat laatste zie je meestal niet in een bakboek, maar vind ik zelf wel erg leuk om erbij te zien.

Chocoladebrownies met gedroogde cranberry's
(16 stukjes)
(PRINT recipe)
voorbereidingstijd 30 min / baktijd 25-30

100 g boter, in klontjes
200 g pure chocolade, in stukjes
4 eieren
250 g fijne kristalsuiker
100 g tarwebloem
1 tl bakpoeder
30 g ongezoete cacaopoeder
80 g gedroogde cranberry's
100 g walnoten, in stukjes
poedersuiker om te bestrooien

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bedek een vierkant bakblik van 20 cm met bakpapier.
2. Laat boter en chocolade samen smelten in een hittebestendige kom bovenop een pan met sudderend water. Laat iets afkoelen.
3. Klop met een elektrische handmixer de eieren en suiker samen tot een lichtkleurig mengsel, dik genoeg om een afdruk te maken wanneer je de kloppers optilt.
4. Schep er voorzichtig het chocolademengsel door. Zeef bloem, bakpoeder en cacao samen boven het mengsel en schep alles voorzichtig door elkaar. Meng er ten slotte de cranberry's en walnoten door. Giet het beslag in het bakblik.
5. Bak 25-30 minuten tot de bovenkant een fijn korstje heeft en het binnenste nog lekker zacht is. Serveer warm of koud, bestrooid met wat poedersuiker. Voor het toppunt van luxe kun je er nog een klodder room bij doen.

(Met toestemming uit: "Bakken met Paul Hollywood" - Paul Hollywood)

Kortom een schitterend boek voor de thuisbakker, met name die van brood en broodjes bakken houdt. Daarnaast genoeg andere recepten voor patisserie, zowel zoet als hartig. Het boek heeft een duidelijke opzet/layout met schitterende foto's in kleur van elk recept.

Technische gegevens
Omvang: 304 pagina’s
Formaat: 19 x 24,5 cm
ISBN: 978 94 6143 091 5
Prijs: € 24,95

Via deze link naar Flickr kan je de dingen zien die ik tot nu toe heb gebakken. In de loop van de tijd zullen het er steeds meer worden.

UPDATE: Na het bakken van diverse broodrecepten kan ik melden dat ik bij elk brood de gist verminder (meestal zo'n 1,5 theelepel (6-7 gram) per brood met 500 g meel.... i.p.v. 10 gram wat bij de recepten staat). Dat is meer dan genoeg en de rijs verloopt niet langer dan in het boek vermeldt staat. Overigens verminder ik ook het zout van 10 g naar zo'n 8 gram, ook meer dan genoeg wat mij betreft.

1 comment:

Emma said...

Wat een prachtige blog heb je!
Echt ontzettend inspirerend voor mij, ik begin namelijk pas net!
Zou je eens een keertje een kijkje willen nemen?

www.emmatimmerman.blogspot.nl

Groetjes,

Emma