Sunday, January 16, 2011

Bread Baking Babes do spelt

I'm so glad to say that my back is getting better each day and can move almost normal again (as far as it was normal before that is). So I was able to bake this months bread chosen by our Spelt-Queen-Babe Astrid ("Paulchen's foodblog?!"). She's known for baking lots and lots with spelt flour and it was all very logical that she came up with a spelt recipe. A very healthy bread that originates from Saint Hildegard von Bingen (1098-1179) who had a strong vision in how to stay healthy and life your life right. This bread fits into this way of life.

Spelt is an aromatic and flavourfull grain and though this bread could look "too healthy"  for some -used to fluffy bread that has risen high-, but the taste is really very good. I used 'spelt drink' instead of milk. It has texture, moistness and goes very well with both sweet and savory. My personal favorite must be our dutch farmers cheese (ripened for about 2 months) with cumin seeds on it. The recipe is different from other breads I've made, but just keep following it and it'll turn out well, even at the points where you think it's either too dry ('sponge') or too wet (mixing the dough).

Take a look what the other babes baked this month (links in the side bar) and get inspired. Wanna be a Bread Baking Buddy? Sure you do. Bake, post, send your details to Astrid so she can put together a round up of even more of these healthy and tasty spelt breads. Deadline 29 Januari.

Hildegard's Spelt Bread
(2 loaves)
(PRINT recipe)
400 grams spelt flakes
600 grams whole spelt flour
15 grams salt
40 grams fresh yeast
200 ml milk, lukewarm
500 ml water, lukewarm
2 tablespoons lemon juice
1 tablespoon sunflower oil

Mix spelt flakes and spelt flour with the salt. Dissolve yeast in milk and combine everything to a sponge. Cover the bowl with a kitchen towel and let rest for about 15-20 minutes.


Add water and lemon juice to the sponge and knead for at least 15 minutes gradually adding the sunflower oil. Form doughball and coat with warm water. Cover again with kitchen towel and let double in size. Knead for another 2-3 minutes. Cut dough in 2 equal halves and place each in a baking pan. Cut the surface of both breads about 5 mm deep and let rise again until doubled in size.

Bake the first 15 minutes at 200 °C, then lower heat to 195 °C and bake for another 30 minutes.

Notes:
- The longer you knead the dough, the more air will be incorporated - but be careful not to overknead the dough!
- you can also soak the spelt flakes in the lukewarm milk a while before you assemble the sponge - if you prefer...
- Also: be careful that the dough will not overrise, especially at the last rising step. Spelt loves to overrise if you are not careful enough... at least it does that to me ;)
- It's recommended to place a bowl with water into the oven for the first 15 minutes of baking.
- You can also brush the finished bread with some milk and let dry for about 1 minute in the oven.
____________________________________________________________________

 
Bread Baking Babes werken met spelt

Gelukkig gaat het met mijn rug al weer een heel stuk beter en kan al weer veel dingen redelijk normaal doen. En dus was ik prima in staat om het brood van de Bread Baking Babes te bakken, gekozen door onze speltkoningin Astrid ("Paulchen's foodblog?!"). Ze staat erom bekend dat ze heel veel met speltmeel bakt en dus was het geen verrassing dat ze voor ons een brood met spelt uitkoos. Een gezond brood dat van de heilige Hildegard von Bingen (1098-1179) komt, een non/moeder overste met een eigen leer over gezondheid en hoe je leven te leven. En dit brood past daarin. 

Spelt is een aromatisch en smaakvol graan en hoewel sommigen misschien de indruk krijgen dat dit brood er 'té gezond' uitziet, vooral als je veel belang hecht aan luchtige en hooggerezen broden, het is werkelijk erg smakelijk. Het heeft een lekkere bite, is niet droog en gaat prima samen met zowel hartig als zoet beleg. Mijn favoriet is belegd met lichtbelegen boeren komijnenkaas. Ik heb i.p.v. gewone melk bovendien 'spelt drink' gebruikt, maar je kunt zelf gewone melk gebruiken. Het recept is anders dan de recepten die ik normaal maak, maar blijf het volgen en het komt er goed uit, ook tijdens de momenten dat je denkt dat het veel te droog (voordeeg) of veel te nat is (het kneden van het brood).

Vergeet niet bij de andere Babes een kijkje te nemen (links in de zijkolom). Wil je ook (weer) onze Bread Baking Buddy worden? Tuurlijk wel.... bakken, berichten en je resultaat en gegevens sturen naar Astrid. Deadline 29 januari.

Hildegard's Spelt Brood
(1 brood)
(recept PRINTEN)
200 gram speltvlokken
300 gram volkoren speltmeel
1 tl zout
1,5 tl droge gist
100 ml (spelt)melk, lauw
250 ml water, lauw
1 el citroensap
1,5 tl (zonnebloem)olie

Meng de speltvlokken, speltmeel en zout. Meng de gist en melk erdoor. Dek de schaal af en laat het 15-20 minuten rusten.

Voeg water en citroensap toe en kneed dit (in de mixer!) minstens 15 minuten, terwijl je langzaam de olie erbij doet. Uiteindelijk zal het deeg van de wand loslaten. Vorm er een bal van, leg die in een vochtige kom, dek af en laat rijzen. (ongeveer dubbel of minder). Kneed het dan nog kort door en vorm een rol die je in een ingevette broodvorm legt. Snijd het brood in het midden in de lengte in. Laat het rijzen tot verdubbeld.

Bak op 200°C gedurende 15 minuten, verlaag dan de temperatuur naar 195°C en bak nog 30 minuten. Controleer met een kernthermometer of de kerntemperatuur ongeveer 93ºC is.

NB:
- Hoe langer je kneed, hoe meer lucht erin komt... maar pas op dat je het deeg niet overwerkt.
- je kunt de speltvlokken ook vooraf in de melk weken.
- Bovendien: pas op dat het deeg niet te lang rijst, vooral bij de laatste rijs. Spelt is dol op overrijzen als je niet oppast.
- Plaats het liefst een bakje met water in de oven tijdens de eerste 15 minuten van het bakproces.
- Je kunt het brood als het gebakken is bestrijken met wat melk en dit 1 minuut in de oven laten drogen.
- Optioneel kan je het deeg voor het bakken bestrooien met (sesam)zaad.

7 comments:

Natashya KitchenPuppies said...

Lovely! I have never heard of spelt drink before - great idea to use it too.
Sounds like it would pair wonderfully with the Dutch cheese - I do love cumin.
Wonderful bread, Babe!

Laura said...

I am glad you are feeling better. I haven't baked bread in a while as I gave up gluten. I miss eating it so much, gluten free bread is only good as toast.

astrid said...

Never heard of spelt drink either. need to look for it, maybe one can by it here too.
Your bread turned out lovely! Glad you liked it :o)

Elle said...

Your bread looks terrific! Never heard of spelt milk, either but it sounds like a wonderful product. Did you use some of the cheese on this bread...that would be super spelt!

Elizabeth said...

So glad to hear your back is mending, Lien!

Excellent looking bread! I'm really impressed by the slash in the loaf before it was baked. My kneaded dough didn't look anything like that!

Murasaki Shikibu said...

I keep spelt around and throw some into the bread loaves I bake every week, because it appears to give more flavor to the bread. I love the way your loaf looks and the innovation in using lemon juice in the dough.

katiez said...

I think it looks like a wonderful bread - I love dense, chewy breads - with cheese...
Glad you're doing better ;-)