Monday, August 16, 2010

Oh those sweet Babes

engels.amer vlag This month we´re so sweet as can be, Tanna  choose this sweet recipe for us this month. And me with my sweet tooth, (and very sweet -loving- kids) really was very content to bake this bread. A wonderful bread, lemony and lightly sweet, eventhough I used the largest amount of sugar in it. I baked it in a cake pan (9") and it had a wonderful rise. I really loved this bread, light and soft, needless to say the kids loved it too, so a great recipe to bake. Without much problems too,  I used about 150 g extra bread flour to make it workable though.

You really should give this a go an become our Bread Baking Buddy, bake and post and send your entry to Tanna "My kitchen in half cups" (Deadline 29 August). Check out the other Bread Baking Babes (links in side bar) to see how sweet they've baked this wonderful bread, and get inspired! Thanks Tanna for a wonderful recipe!

Sweet Portuguese bread
(1 large or 2 smaller loaves)
(PRINT recipe)
Over night sponge
72 grams bread flour
2 1/4 teaspoons osmotolerant yeast (instant worked just as well too)
114 milliliters potato water, or whey or water (potato water or whey really make it extra tender & soft)

Dough
6 tablespoons butter, room temp.
30 to100 grams brown sugar
lemon zest
1 teaspoon salt
3 large eggs, room temp.
120 milliliters milk, room temp.
460 grams bread flour (you can use part whole wheat if you like)
2 tablespoons flax seeds, ground

Beat sugar and butter until creamy. Add zest and salt and beat. Beat in each egg separately and completely; mix will appear curdled. Stir in milk and sponge. Stir in 2 1/2 cups flour and beat vigorously (in a stand mixer it would clear the sides of the bowl, by hand lifting the spoon up should stretch the dough about a foot.) Add remaining flour to make stiff dough. Knead 5 minutes or more to incorporate all the flour. Dough should be smooth, soft and very supple with a slight stickiness. Looks a little like very thick cake batter or a brioche dough.

Shape into ball, oil bowl and dough ball. Cover and allow to rise about 2 hours, should almost or triple in size. Divide into loaves, shaped into balls. Allow to rest 20 to 30 minutes before final shaping with rolling pin.
Press in a + and a x with a rolling pin. For best demarcation of indents be careful to dust dough ball well with flour.

Shape and place into well oiled cake pans seam side down. Allow to rise an hour to 2 hours; more than double in size. Brush with egg wash if you want that beautiful glossy finish. Bake 350°F: 50 minutes as two loaves, 35 minutes as four loaves.

(recipe by Tanna)
__________________________________________________________________

Vlag nl klein Bread Baking Babes ... lekker zoet

Deze maand zijn de Babes lekker zoet, Tanna koos een heerlijk zoet brood om te bakken deze maand. En aangezien ik een zoetekauw ben en hele zoete kinderen heb die daar ook van houden, was ik meer dan tevreden om dit brood te bakken.  Een fantastisch brood, citroenig en licht zoet, ook al had ik de maximale hoeveelheid suiker gebruikt. Ik heb het in een ronde taartvorm gebakken en zo kreeg het een hele mooie hoge rijs. Verder gaf het brood geen problemen, hoewel ik wel zo'n 150 g extra bloem toe heb gevoegd om het een werkbaar deeg te maken. Een zeer geslaagd brood, zeker voor herhaling vatbaar.

Zeker ook de moeite waard voor jou om eens te proberen en onze Bread Baking Buddy te worden: Bak, maak een bericht en stuur het naar Tanna "My kitchen in half cups" (Deadline 29 augustus). Kijk ook nog even bij de andere zoete Babes (links in de zijkolom) en krijg inspriratie!

Zoet Portugees brood
(1 groot brood of twee kleinere)
(recept PRINTEN)
Voordeeg
72 gram sterke bloem
2 1/4 tl droge instant gist
114 ml (aardappel-)water of wei (aardappelwater of wei maken het brood extra zacht)

Deeg
90 g boter, op kamertemperatuur.
30 tot 100 gram gele basterd suiker
rasp van 1 citroen
1 tl zout
3 grote eieren, op kamertemperatuur
120 ml melk, op kamertemperatuur
460-560 gram sterke bloem (eventueel deels volkoren meel)
2 el gemalen lijnzaad

Klop de suiker met de boter. Voeg rasp en zout toe en klop luchtig. Klop de eieren één voor één erdoor, het mengsel zal er wat geschif uit zien. Meng de melk en het voordeeg erdoor. Meng 350 g bloem erdoor en klop het er heel erg goed door. Als je dit in een standmixer (met de k-garde) doet laat het deeg los van de zijkanten van de kom.

Voeg zoveel meel toe om tot een stevig deeg te komen. Kneed het deeg goed door, tot je een glad, zacht en soepel deeg krijgt dat licht plakkerig is. Het doet denken aan een heel dik cakebeslag of brioche deeg.

Vorm het deeg tot een bal. Vet een kom en het deeg in met wat olie. Dek af en laat ongeveeer 2 uur rijzen, het zal 2 tot 3 keer zo groot worden. Verdeel het deeg in broden en vorm tot bollen. Dek af laat nogmaals 20 minuten rusten. Druk met een deegrol er een + en een x in.

Voor de beste inkepingen bestrooi met wat bloem. Leg ze in ronde (ingevette) bakblikken en dek af met ingevet plastic en laat 1 - 2 uur rijzen. Bestrijk eventueel met ei. Bak in een voorverwarmde oven op 190°C, tot bruin en gaar (ongeveer 35 minuten).

15 comments:

MyKitchenInHalfCups said...

Wow you really got beautiful indents!!
It makes my day to think you all enjoyed it so much.
Your loaf is truly gorgeous!

Astrid (…and the kitties too) said...

I am with Tanna, your loaf looks so yummy. I wish I had a bite of this brad left,... maybe I need to bake it again in my near future ;o)

Ilva said...

I have to say that it looks perfect!

NKP said...

What lovely shaping and colour! It is absolutely perfect.

breadchick said...

Your bread looks SO pretty!! The demarcations are absolutely perfect and for a sweet tooth, you can't beat this bread.

Katie Zeller said...

What a beautiful loaf you made!

Elle said...

This really is a great bread for those of us who love sweets. Your crust is so gorgeous with beautiful indents and the crumb looks perfect. Wish I had a slice right now!

Karen Baking Soda said...

A bread from a master baker! It looks geweldig Lien!
I am envious of your indentation/marks, they're still there after baking.

We all loved it here as well, of course I had to add some savoury topping but the boys ate it plain.

görel said...

Wow, you really got some nice shape there! It looks absolutely perfect!

Elizabeth said...

I'm SO impressed with the indentations! Not to mention how finely you ground your flax seed. Not to mention how beautiful the loaf looks all round. Bravissima.

Susan/Wild Yeast said...

That shaping just could not be more perfect. Gorgeous!

christine said...

This is a lovely Sweet Portuguese Bread. The color and shape is awesome! If you wont mind I'd love to guide Foodista readers to your post. Just add the foodista widget to the end of this post so it will appear in the Foodista pages and it's all set, Thanks!

Julie said...

Very big..And its sweet right? I have it now..I like bread very much. Thanks for sharing :)

Becky said...

Yummy, Your crust is so gorgeous with beautiful indents and the crumb looks perfect. Wish I had a slice right now, thanx.

Allison Clark said...

The bread looks like a pumpkin. The crust is gorgeous with beautiful indents and the crumb looks perfect. Do you have any other shape other than this?